Welke noedels zijn het beste?

Wokken is enorm populair. En dat is niet voor niets! Het is snel, mager, makkelijk en supergezond door het gebruik van verse, pure ingrediënten. Door de korte woktijd verliezen de verse groenten bovendien bijna geen voedingsstoffen. Alleen maar voordelen! Toch…?

Niet helemaal. Natuurlijk, van bovenstaande kenmerken is geen woord gelogen. Maar wat eet je bij jouw wokgerecht vaak? Noedels. Koolhydraatrijke, calorierijke, voedingsstofarme noedels. Hoe maak je dit nu gezonder? Bij brood kies je gewoon voor volkorenbrood, bij pasta voor volkorenpasta, bij rijst voor zilvervliesrijst en de doodgewone Hollandse aardappel kun je zo nu en dan vervangen door de zoete aardappel. En hoewel zilvervliesrijst ook prima smaakt bij wokgerechten, heb ik soms ineens enorme trek in bami. Ik onderzocht welke verschillende soorten noedels er op de markt zijn en welke het gezondst is. In mijn onderzoek ben ik zelfs tot mijn verbazing  noedels van 100% speltmeel tegengekomen! Laten we beginnen!

 

Wat zijn noedels?

Ze zijn niet meer weg te denken uit ons eetpatroon: noedels. Of het nou instant noedels zijn, rijstnoedels of woknoedels. Lekker zijn ze in ieder geval! Maar waar zit ‘t verschil nu precies in?

Noedels worden gemaakt van bloem en water. Dit deeg wordt twee keer gewalst, dan in slierten gesneden en deze worden 15 tot 16 uur gedroogd. Ze zijn eigenlijk wel een beetje te vergelijken met pasta, maar het Aziatische deegwaar is toch echt ouder. Het verhaal gaat zelfs dat de pasta uit Italië door Marco Polo geïntroduceerd is nadat hij noedels at in China.

 

Oorsprong en soorten noedels

Bij noedels wordt er vaak gedacht aan de lange witte slierten, zoals mihoen, die je kunt vinden in vrijwel ieder Aziatisch restaurant. Het ambacht van het maken van noedels wordt in de Chinese cultuur doorgegeven van vader tot zoon; van generatie op generatie. Het is prachtig mooi vak waarbij allerlei verschillende factoren een rol spelen. De maker, het weer, het malen van de verschillende ingrediënten… het is allemaal zo belangrijk! De tijd die je hebt om het deeg te kneden, uit te rollen en op te hangen bepaalt bijvoorbeeld in hoeverre het deeg gezout wordt. Hierna wordt het deeg dus uitgerold en in banen gesneden. Vervolgens worden deze banen zo vaak en constant gerold tot er dunne slierten overblijven.

Deze worden vervolgens om twee stokken gebonden en uitgetrokken tot wel 20cm lengte. Wanneer je dit in actie ziet lijkt het wel alsof de noedels (of in dit stadium nog deeg te noemen) elastisch zijn. De noedels blijven een tijdje hangen waarin deze tijd de zwaartekracht aandeel neemt in het productieproces; hierdoor worden de noedels namelijk langer. Hierna rest enkel de laatste stap nog; het drogen van de noedels. Het weer speelt hier een belangrijke rol in aangezien het niet te vochtige mag zijn.

Met al deze stappen begrijp je wel waarom men dit een ambacht noemt! En dit is dan nog maar de productie van één soort noedel! Wil je meer weten? Bekijk dan deze video waarin alles nog eens haarfijn wordt uitgelegd. En anders gaan we over op de noedel soorten waar wij in Nederland vrij bekend mee zijn:

  1. Udonnoedels zijn dikke zachte Japanse noedels. Je moet even zoeken in Nederland om ze te krijgen, maar in de meeste toko’s verkopen ze het wel. Deze zijn gemaakt van tarwebloem, water en zout. en zijn daarom egaal wit van kleur. Gezondere noedels, zoals die van de Miefabriek bevatten geen zout. De dunnere variant van de Udon noedel heet hiyamugi of met een wat bekendere term; Ramen. Deze soort wordt vaak gebruikt voor in bouillons of in soep.
  2. Sobanoedels zijn noedels gemaakt op basis van boekweitmeel en tarwebloem, dus niet geschikt voor mensen met een glutenallergie. Ze zien er een beetje uit als volkorenspaghetti maar dit type heeft een lichte nootachtige smaak. Ook sobanoedels worden vaak in soepen gebruikt, maar zijn ook erg lekker in een salade.
  3. Eiernoedels worden gemaakt van ei en tarwemeel waar een gedroogde noedels deeg van wordt gekneed. Voordeel daarvan is dat deze noedels maar kort gekookt hoeven te worden. Eiernoedels vind je in alle Nederlandse supermarkten en worden vaak gebruikt in wokgerechten. Maar ook in een currysoep samen met kokosmelk zijn ze erg lekker.
  4. Glasnoedels worden ook wel glasvermicelli of cellofaannoedels genoemd. Ze zijn een beetje doorzichtig en worden gemaakt van het zetmeel uit mungbonen. Ze worden veelal gebruikt in soepen, en dit is ook de soort die in loempia’s zit.
  5. Mihoen wordt gemaakt van rijstbloem en vindt zijn origine in China. Ook deze soort is bij ons in Nederland volop verkrijgbaar. Mihoen wordt vaak verward met de glasnoodle omdat ze er redelijk hetzelfde uitzien, maar het verschil zit ‘m toch echt in ingrediënten. Ook mihoen wordt vaak gebruikt als ingrediënt in loempia’s of in salades. En heerlijk in een wokgerecht met garnalen.
  6. Rijstnoedels worden gemaakt van rijstbloem. Deze zijn alleen wat dikker en hebben een platte vorm. Je hebt ook een wat dunnere variant, die vaak hier in Nederland wordt gebruikt. Het is aan te raden om dit type te roerbakken met vlees of vis, zoals bijvoorbeeld.
  7. Mie zijn tarwenoedels die vaak worden gebruikt voor bamigerechten. Ze zijn redelijk dik en worden vaak geroerbakt en in China ook door soepen gedaan. Mie wordt gemaakt door het deeg te trekken en niet door het te snijden, zoals met veel pastasoorten het geval is. Met name mie vind ik persoonlijk, een zeer veelzijdige noedelsoort. Je kunt het met de minimale toevoegingen heerlijk bereiden als warm gerecht maar ook zeker door wat groentes en fruit mengen voor een heerlijke salade. Laten we ook nog even kijken naar de voedingswaarde van mie:
    • kCal: 360
    • eiwit: 12 gram
    • koolhydraten: 74 gram
    • vet: 1,5 gram
    • voedingsvezels: 2,6 gram

Voordeel van mie is dat er geen kunstmatige hulpstoffen in zijn verwerkt. Het nadeel is in mijn ogen dat er maar weinig nuttige voedingsstoffen in zitten. Op zich een prima koolhydraatbron, maar ik kies altijd liever voor een variant met wat meer vezels.

Mie noedels zijn er ook in gezonde varianten, zoals de zeewier variant van de Miefabriek:

Deze noedels zijn supergezond! Met zeewier noedels breng je de vakantie op je bord. Al bij het koken ruik je de zilte geur van de zee en op je bord proef je nog heel licht de zeewier smaak. Heel erg lekker!  En ook gezond, want de zeewier noedels zijn gemaakt van hoogwaardig tarwebloem en verrijkt met Nori Bake zeewier. Dat bevat veel mineralen, vitamines en natuurlijk jodium, waardoor u minder zout hoeft te gebruiken.

Kook de noedels gedurende 10 minuten in een pan met ruim kokend water. Giet de noedels af in een vergiet, spoel af met koud water en laat uitlekken. Hierdoor spoel je het zetmeel af en dat komt de smaak van het gerecht ten goede. De noedels zijn nu klaar voor gebruik in een wokgerecht, soep of salade. Ook de nieuwe Groene Thee noedels zijn een aanrader! Ze zijn zacht groen van kleur en heel mild van smaak. Door de toevoeging van groene thee (Matcha) bevatten de noedels mineralen en anti-oxidanten. Groene thee heeft ook een positief effect op de spijsvertering:

Groene Thee noedels zijn vrij dun en hebben een korte kooktijd van 6 minuten. Giet de noedels daarna af in een vergiet en spoel ze af met koud water. Hiermee verwijder je het zetmeel en dat maakt het gerecht smakelijker. Groene Thee noedels zijn veelzijdig in gebruik en alle recepten zijn geschikt, omdat de smaak heel mild is. De Miefabriek heeft nog veel meer heerlijke en ambachtelijke noedels, maar daar straks meer over 😊

 

Kun je ook zelf noedels maken?

De vele soorten noedels die zijn besproken in dit artikel, zijn stuk voor stuk te vinden in Nederlandse supermarkten maar zijn ook heerlijk om zelf te maken. In deze blog kiezen we voor het maken van Mie. Deze noedels zijn zowel perfect te gebruiken in een wokgerecht als in een overheerlijke soep!

 

Bereiding:

  1. Doe bloem op een werktafel en strooi zout erover.
  2. Maak een kuil in het midden van bloem en doen water erin.
  3. Werk van binnenuit het water door de bloem tot er een gebonden deeg ontstaan.
  4. Kneed deeg voor zo’n 10 min. tot het elastisch zijn.
  5. Laat het deeg afgedekt onder plastiek voor 1 uur rusten.
  6. Rol het deeg uit tot een dunne rechthoek met gelijkmatige dikte.
  7. Strooi er griesmeel of maïzena over en rol dit uit tot een 3 mm dikke lap deeg.
  8. Vouw de lap deeg in zijn lengte op en snijd de gewenste dikte noedels over de breedte.
  9. Scheid noedels met behulp van een beetje bloem.
  10. Kook de noedels met wat zout in een pan met kokend water. (zo’m 15 min. tot ze gaar zijn)
  11. Gebruik de noedels direct terwijl ze nog warm zijn OF spoel ze koud en bewaar deze in water tot gebruik.

“Hartstikke leuk voor als ik tijd te veel heb, maar kan ik ook kwalitatieve noedels kopen?”

 

Jazeker! Als je wilt genieten van heerlijke noedles zonder hier al teveel moeite voor te willen doen, neem dan eens kijkje op de website van De Miefabriek! De noedels zijn te koop bij de supermarkten Deen en COOP.

 

De miefabriek is de maker van ambachtelijk mie gesneden uit dubbel gewalst deeg; authenthiek met een unieke smaakbeleving!

Het begon allemaal in 1966 toen Dhr. Van der Moolen Sr. kelner was in het Chinese restaurant van zijn Chinese vader. Hij wist vanuit zijn geboorteland hoe authentieke noedels moesten smaken, echter de toenmalige leveranciers konden niet de gewenste kwaliteit noedels leveren die hij voor ogen had. Het idee ontstond om zelf authentieke noedels te gaan maken. Op basis van de hoge eisen van zijn Chinese vader lukte het de technisch geschoolde zoon om machines aan te schaffen en zo om te bouwen dat een hoogwaardige en smaakvolle kwaliteit walsmie gemaakt kon worden. Hij startte de productie van noedels met een dagcapaciteit van 50 kg en zo werd DE MIEFABRIEK begonnen.

De Miefabriek maakt nu bijna 15 ton noedels per dag! Steeds meer consumenten hebben kennis kunnen maken met onze overheerlijke en authentieke noedels, onder meer in Chinese restaurants. Wat ze daar eten, willen ze ook graag thuis op tafel kunnen zetten. Daarom is het merk DE MIEFABRIEK zich gaan richten op consumenten die graag van authentieke en smaakvolle noedels willen genieten. Inmiddels staat de derde generatie van het bedrijf aan het roer en wordt er volop gewerkt aan productontwikkeling. Zo zijn er diverse soorten gezonde wok noedels ontwikkeld.  DE MIEFABRIEK gaat met z’n tijd mee, maar de smaak van de noedels blijft heerlijk authentiek!

 

 

Hoe wordt mie van de Miefabriek gemaakt?

Het geheim zit ‘m in het traditionele productieproces. Dit ambacht is al een paar generaties van vader op zoon doorgegeven. Lees hier de stappen van ons ambacht:

  1. Deeg van de beste ingrediënten
    Alles begint met de beste ingrediënten. Mie wordt gemaakt met bloem, water en eventuele andere, gezonde en smakelijke additieven (bijvoorbeeld algen, zeewier, citroengras, groene thee). Het maken van een goed deeg vereist vakkennis en Fingerspitzengefühl. Het deeg moet de juiste consistentie hebben, niet te droog, niet te nat. In de menger wordt alles grondig met elkaar gemixt en gekneed.
  2. Authentiek walsen
    Wanneer het deeg klaar is, gaat het door een wals. Dankzij een uniek systeem wordt het deeg als een harmonica dubbelgevouwen over elkaar op de band. Zo gaat het de massieve walsen door, die het deeg platdrukken. De gluten in het deeg kunnen zich door het dubbelvouwen en meerdere malen uitwalsen optimaal ontwikkelen. Dit levert een product op met body en stevigheid.
  3. Uitgehangen op speciale stangetjes.
    De volgende stap in het productieproces is het snijden van de mie. Een bekend Chinees gezegde luid: hoe langer de mie die men eet, hoe langer men leeft. Daarom wordt bij ons al jarenlange mie gemaakt. Als de slierten gesneden zijn, komen die automatisch op speciale stangetjes te hangen.
  4. Urenlang drogen
    De stangetjes met daarop de nog verse mie vervolgen hun weg door een droger. In de drogers wordt de mie volgens speciale droogprogramma’s 12-14 uur gedroogd. De volgende dag wordt de mie gesneden en verpakt. Voor consumenten wordt de mie op 24 cm lengte gesneden, wat wel zo praktisch is voor het koken thuis.

 

 

Ik ben zelf ook fan van de citroengras noedels van de Miefabriek. De citroengras noedels zijn een geheel nieuwe soort in ons gezonde noedelassortiment van de Miefabriek. Ze zijn gemaakt van hoogwaardige tarwebloem en verrijkt met citroengras (Sereh). Het heeft een heerlijke frisse smaak en geur. Het is een goede bron van vitamines en mineralen. De sereh geeft de noedels een heel Oosters karakter. Heerlijk in allerlei zomerse gerechten.

Kook de noedels gedurende 6 minuten in een pan met ruim kokend water. Giet de noedels af in een vergiet, spoel af met koud water en laat uitlekken. Hierdoor spoel je het zetmeel af en dat komt de smaak van het gerecht ten goede. De noedels zijn nu klaar voor gebruik in een wokgerecht, soep of salade.

 

Conclusie

Zoals je kunt lezen, raad ik mie noedels aan. Maar dan wel een variant met een hoog boekweitgehalte. Op de tweede plaats komen wat mij betreft de eiernoedels. Hier zitten nog steeds veel koolhydraten in, maar je zal merken dat je lichaam het beste reageert op een voedingspatroon met voldoende koolhydraten maar wat voor de een werkt hoeft voor jou natuurlijk niet te werken.

Eet jij wel eens noedels? Voor welke variant kies jij dan? Laat het ons weten! Groetjes, Manon 😊

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.