Weg met die bochel!

Heeft iemand je wel eens in de war gehaald met de klokkenluider van de Notre-Dame? Zo ja, dan kan het zijn dat je last hebt van “Thorcale Kyfose”.

Kyfose is een toename van de buigende vorm van de middenrug dat kan zorgen voor een kromme rug. Het lijkt dan net alsof de rug continu in een buigende positie staat waarbij het hoofd ten opzichte van de romp naar voren staat. Een grote boosdoener die dit veroorzaakt is de slechte houding die mensen aanhouden als ze achter de computer zitten.

Als je dagelijks om je heen kijkt zie je genoeg mensen die krom zitten achter hun bureau. Dit ziet er niet alleen erg knullig uit, het is ook gevaarlijk voor je gezondheid. Het corrigeren van deze houding kan je gezondheid verbeteren en het ziet er ook nog eens beter uit! Daarnaast zullen mensen je ook niet meer zo gauw in de war halen met die beroemde klokkenluider.

Naast het feit dat het de druk en spanning op de middenrug vergroot, zorgt het voor een grotere belasting op de spieren in de rug die zorgen voor een gestrekte rug.

Enkele gevolgen hiervan zijn:

  • Je gebogen houding neemt toe
  • Toenemende belasting op de rugspieren
  • Onderrug en nek gaan compenseren voor de holling

Als je leidt aan thoracale kyfose kan er een vicieuze cirkel ontstaan. Door de druk en spanning op de middenrug, raken de spieren van de rug eerder vermoeid.

Uiteindelijk lijdt dit tot spierzwakte door overbelasting. Hierdoor wordt het moeilijker om een juiste houding aan te houden en neemt de bolling toe.

Dit kan snel klachten geven. Met name de lage rug en de nek zullen hier last van hebben. Doordat de holling daar wordt versterkt, kunnen de wervels en spieren in de nek en lage rug snel overbelast worden als compensatie.

Op langere termijn zorgt dit ervoor dat de rug steeds stijver wordt. Dit zal de kwaliteit van de rug verminderen, met onder andere als gevolg dat ook de sterkte van de botten sneller afneemt.

Wat te doen aan die bochel

Het belangrijkst bij een kromme rug is het corrigeren van de slechte houding. Het versterken van de rugspieren en oprekken van de strekking van de rug. In dit artikel behandel ik het verbeteren van je houding.

Bij lichamelijke klachten ten gevolge een kromme rug kan een Fysiotherapeut of Manueel Therapeut voor verlichting op korte termijn zorgen. Een goede houding ziet er niet alleen mooier uit, het is ook stuk gezonder voor je!

 

Gerelateerde berichten

2 reacties

  1. aisha lamuria

    Wanneer u pijn in uw rug ervaart, kan een manueel therapeut u verder helpen. Door het gewricht op een specifieke manier te bewegen, nemen de klachten af en heeft dit invloed op een goede en rechte houding . Al na een eerste manuele therapie behandeling bemerken de meeste mensen resultaat.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.