Wat schuilt er achter een heerlijke bak koffie

Ik ben een trotse koffieliefhebber! Ik drink er per dag wel drie kopjes en ik ben heel zorgvuldig met de ingrediënten en wijze waarop deze bereid. Vele mensen delen de passie voor koffie en zelfs zij die niet zo thuis zijn in de details van het product, kunnen een verse bak heel goed waarderen. Zoals mijn gasten thuis. Die vinden mijn kopjes koffie heerlijk en willen dan ook graag weten waarom mijn koffie anders smaakt dan die van hen. Dit leg ik dan ook uit, wat me laatst aan het denken zette: “Misschien moet ik hier maar een artikel over schrijven?” Het artikel is geschreven en vandaag duiken we dan ook in dit heerlijke product, koffie, waar iedereen zo gek op is EN hoe jij de lekkerste kopjes zet voor jezelf en je gasten.

Eerst een lesje geschiedenis

Koffie vindt zijn oorsprong in het koninkrijk kaffa, het tegenwoordige Ethiopië. Het kreeg er de naam buna, bunn of bunchum en dit betekent boon.

Over de ontdekking bestaan verschillende verhalen. De bekendste is die van een herder, Kaldi genaamd. Hij was een geitenhoeder op de hoogvlakte van Ethiopië en zag dat zijn geiten, nadat ze van bepaalde bessen hadden gegeten heel opgewonden werden. De herder werd nieuwsgierig en plukte er een aantal, kookte ze verkreeg hierdoor het eerste ”bakkie koffie” ooit. De drank was bitter, maar gaf bovenal een gevoel van voldoening en helderheid van geest. Een andere legende vertelt het verhaal van een Soefi geleerde uit Jemen die naar Kaffa reisde en van de bessen een drankje maakte. Koffie zou hierna de wijn vervangen hebben als dé religieuze drank.

Verspreiding koffie

Nadat koffie ontdekt was in Ethiopië werd de drank opgemerkt door Arabische handelaren. De Arabieren waren helemaal weg van koffie en zetten daarom ook de teelt van de koffieplanten in gang. Ondanks pogingen om de drank helemaal voor hun zelf te houden, door middel van een uitvoerverbod, werd de bittere drank heel snel populair in bijna alle islamitische landen. De havenstad Mokka, hiernaar is een koffiesoort vernoemd, werd de belangrijkste distributeur en zo werden de bonen verspreid naar Egypte en Syrië.

In het tijdperk van de VOC werd het Arabische monopolie op koffie doorbroken. Daardoor kwam de drank terecht in grote Europese steden, India en Indonesië. Via deze plekken werd het verspreid over de hele wereld.

Wist je dat het eerste koffiehuis van Europa nog steeds open is, dit is het café Florian aan het wereldberoemde San Marcoplein in Venetië. Dit café is al open sinds 1720!

En zo maakte de wereldbevolking kennis met koffie. Dit is natuurlijk een korte versie van de oorsprong van koffie, maar dat moet voor dit artikel ook wel. Waarom? Omdat we nu over gaan tot het belangrijkste en dat is hoe je de meest smaakvolle koffie bereidt!

Ga voor koffiebonen

Een machine die werkt met koffiepads komt het meest voor in de huishoudens, maar zijn eigenlijk niet echt bijzonder qua smaak. Wanneer je een volle, rijkere smaak wilt, dan kan je het luxer aanpakken met een (automatische) koffiemachine die gebruik maakt van koffiebonen. Hier proef je al een flink verschil met de goedkopere koffievarianten. Hier betaal je meestal wel een iets hogere prijs voor. Echter hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Want waar een Nespresso cup tussen de 0,30 – 0,39 cent kost, bedraagt de gemiddelde koffie van Stooker slechts 20 cent per kopje 🙂


Espresso of andere rijke smaak

Qua koffiesoorten heb je erg veel keuzes. Niet elke koffiemachine heeft dezelfde keuzes, bedenk dus wat jij belangrijk vindt om te geven aan je gasten. Een espresso zorgt voor een diepe, donkere smaak voor de liefhebber. Maar je kunt ook gaan voor een cappuccino voor die lekkere zoete smaak dankzij de melk. Je kunt de cappuccino zelfs nog beter maken door gebruik te maken van een melkopschuimer. Je kunt melkopschuimers kopen die heerlijk melkschuim bereiden. Dit gebeurt automatisch waardoor jij weer meer tijd overhoudt om met je visite door te brengen. Melkopschuimers zijn meestal leuker voor de portemonnee en zorgen voor die extra lekkere melklaag in de koffie.

Deze dingen mag je niet vergeten:

Niet alleen de koffie zelf is verantwoordelijk voor hoe je koffie smaakt. Dat klinkt misschien gek, maar naast de soort en kwaliteit van de koffiebonen, spelen er allerlei zaken een rol. Denk aan de techniek van zetten die je gebruikt, hoe fijn de koffie is gemalen en hygiëne. In dit artikel ga ik daar dieper op in. Want jij als koffiezetter hebt behoorlijk wat invloed op het eindresultaat.

  • Kies de juiste boon

Van oudsher drinken we in Nederland óf vrij bittere filterkoffie, óf espresso in de Italiaanse stijl. Tegenwoordig zijn er echter veel meer koffiesmaken te krijgen. Van veelal fruitige koffies uit Afrika tot koffie met onder andere chocoladetonen uit Midden-Amerika. Soms is dat even wennen (is dit echt koffie?), maar het is heel boeiend om de verschillende smaken te leren kennen. Eigenlijk net zoals met wijn of speciaal bier. Hierover straks meer…

  • Kies de juiste branding

Hoe licht of donker de koffieboon wordt gebrand, heeft enorme invloed op de smaken. Grofweg: hoe donker de boon is, hoe meer de bittere smaken naar voren komen. Bovendien wordt koffie die bedoeld is voor espresso donkerder gebrand dan filterkoffie. Let dus goed op wat er op de verpakking staat.

  • Kies de juiste koffiezettechniek

Wil je een heftige smaakexplosie? Dan is een espresso de juiste keus. Heb je juist zin in een wat mildere, grote kop koffie? In dat geval kun je beter voor filterkoffie gaan of wellicht een lungo. Of heb je juist zin in een Italiaanse koffiespecialiteit met melk? Dan combineer je een espresso met melk.

  • Kies de juiste maalgraad

Met de maalgraad bedoelen we de grootte waarin we de koffieboon malen om er vervolgens koffie mee te kunnen zetten. Dat kan in grote stukken, wat we ‘grove maling’ noemen of in heel kleine stukjes die we aanduiden als ‘fijne maling’.

Naast de maalgraad is de ratio ook een zeer belangrijke factor. De verhouding tussen koffie en water heeft namelijk veel invloed op de smaak. Bijvoorbeeld; een dubbele espresso zet je met 19 gram bonen en 45 gram water (doorlooptijd 28 seconden). Gebruik je meer bonen of minder water: dan wordt de body voller en de smaak zuurder. Gebruik je minder bonen of meer water: dan wordt de body lichter en de smaak bitterder.

De maling in combinatie met de techniek die je kiest, bepaalt de zogenaamde ‘extractietijd’. Dat is de tijd die de koffie en het water met elkaar in aanraking zijn. En of je nu kiest voor een espresso of filterkoffie, probeer vooral verschillende maalgradaties en ratios uit om zo te ontdekken hoe jij je koffie het lekkerste vindt.

  • Houd je machine goed schoon

Een schone machine is enorm belangrijk als je een lekker kopje koffie wilt (blijven) drinken. Oude koffieresten geven namelijk een vieze smaak af aan je vers gezette kop koffie. En kalkaanslag zorgt ervoor dat het water niet goed doorstroomt of op temperatuur komt. Vergeet daarom niet om goed voor je materiaal te zorgen door tijdig te ontkalken en schoon te maken.

  • Bewaar je koffie op de juiste manier

Natuurlijk wil je steeds weer genieten van al die lekkere smaken en aroma’s van je koffie. Jammer genoeg vervliegen de mooie smaken naarmate de koffie ouder wordt. Bij gebrande bonen begint dat al na drie weken en bij versgemalen koffie gaat dat nog sneller. Je kunt dit echter iets tegengaan door de juiste manier van bewaren. Dit doe je door koffie op een donkere en droge plek te bewaren. Ook kun je koffie het beste in de verpakking laten zitten. De koelkast is een minder goed idee, omdat koffie graag geur opneemt. Voor je het weet smaakt je kopje koffie naar een restje avondeten.


Even terug naar de juiste boon kiezen… hoe doe ik dat en wat voor soorten bonen zijn er?

Allereerst leggen we de link tussen de smaak en de soort koffieboon. De twee bekendste soorten koffiebonen zijn Arabica en Robusta. Deze bonen worden voor vrijwel alle soorten koffie gebruikt, de wereldproductie komt voor 99% van deze twee soorten koffiebonen. Deze twee soorten zijn weer onderverdeeld in tientallen koffieplant soorten (variëteiten), subgroepen van de hoofdgewassen Arabica en Robusta.

De Arabica boon is licht groengrijs van kleur, heeft een langwerpige vorm en is over het algemeen groter dan een Robusta boon. De Arabica beschikt over een zachte en aromatische smaak en wordt voornamelijk via de ‘natte methode’ verwerkt. Dit houdt in dat de bonen een aantal dagen onder water gedompeld worden, voordat ze het brandproces ingaan. Daarentegen is de Robusta boon licht geelbruin van kleur. Je herkent deze boon door zijn kleine, ronde vorm en de rechte nerf. De Robusta is krachtig van smaak en wordt via de ‘droge methode’ verwerkt, wat inhoudt dat de bessen op een stenen ondergrond in de zon worden gedroogd, voor een week of twee. Ze bevat aanzienlijk meer cafeïne dan de Arabica.

Arabica vs. Robusta

 ArabicaRobusta
Hoogte plantages 600 – 2400 m0 – 700 m
Temperatuur 15 – 24 °C24 – 30 °C
Bestuiving ZelfbestuivingKruisbestuiving
Bloei Na regenvalOnregelmatig
Rijping 6 – 9 maanden10 – 11 maanden
Cafeïnegehalte 0,6 – 1,4 %1,8 – 4 %

Hoogste kwaliteit koffiebonen

Je zult begrijpen dat koffiebonen van goede kwaliteit een lekkerdere kop koffie als resultaat hebben dan koffiebonen van mindere kwaliteit. Maar waar zit die kwaliteit in? En wat doet dit met de prijs? De kwaliteit zit hem in hoe de koffieboer zijn bonen verwerkt en waar de koffieboon vandaan komt.

Wij hebben voor jou een mooie aanbieder van versgebrande koffiebonen gevonden van de hoogste kwaliteit. Maak kennis met Stooker Specialty Coffee!


De missie en visie van Stooker Specialty Coffee: iedereen de mogelijkheid bieden om echt vers gebrande koffiebonen te kunnen kopen en tegelijkertijd de boer een eerlijke ‘piece-of-the-pie’ te geven.

Stooker Specialty Coffee is opgericht door Onno van Zanten en Florian Hessel. De afgelopen jaren deden zij ervaring op in koffiezaken en branderijen als barista en koffiebrander. Nu gaan zij voor hun ultieme doel: samen met horecaondernemers (zoals Kaagman & Kortekaas, Pulitzer Hotel en Rijsel) aan de slag gaan om zo veel mogelijk mensen te laten proeven hoe mooi echt goede koffie kan zijn. Maar naast de horeca en helemaal in tijden van corona, leveren zij ook vers gebrande koffie bij jou thuis!

Om de kennismaking met Specialty Coffee laagdrempelig te maken voor thuisbarista’s zijn hun koffiebonen op dit moment beschikbaar met korting. Wanneer je geen mogelijkheid hebt om thuis koffie te zetten, kun je wellicht eens kijken naar de brewing gear van Stooker. De must-haves die zij aanbieden voor het schenken van filterkoffie zijn stuk voor stuk apparaten die zij zelf gebruiken. Ze onderscheiden zich van andere opties doordat ze een mooie smaak opleveren, onverwoestbaar zijn of de beste prijs-kwaliteit bieden.

Meestal verkopen zij geen gemalen koffie. Maar gezien niet iedereen die nu thuis aan het werk is een koffiemolen heeft doen ze dit nu wel. Daarom malen zij de komende tijd desgewenst je koffie voor. Je kunt kiezen uit espressomaling of filtermaling. Bezoek snel www.stookerspecialtycoffee.com en plaats je bestelling.

Zo! Nu ben je weer een stuk wijzer als het om koffie gaat. Laat ons weten wat jouw favoriete bereidingswijze is en deel ook zeker je tips met de community! Groetjes Elise 😊

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.