Wat is een macromineraal en wat doet het voor je huid?

Natuurlijke huidverzorging is een onderwerp wat vaak wordt besproken op onze blog. En dat is met een reden: onze lezers willen veel weten over dit onderwerp én het is uitermate belangrijk om te weten waar jouw huid blij van wordt. Natuurlijk kan het denkproces stoppen bij het opsmeren van een vriendelijke huidcrème. Maar het is net zo belangrijk om je af te vragen waarom die crème dan zo goed is voor je huid. Het antwoord hierop is vaak dat je huid met een goede crème de juiste voeding of beter gezegd mineralen ontvangt.

Over één van deze mineralen gaan we het vandaag hebben. We gaan wat dieper in op het mineraal magnesium. Waarom is dit mineraal zo belangrijk voor een gezond uitziende en gehydrateerde huid?

 

De voordelen van mineralen

Over het algemeen zijn mineralen essentieel voor een gezonde ontwikkeling van ons lichaam. Naast een gezonde ontwikkeling van onze botten en organen zijn mineralen ook belangrijk voor een gezonde huid. Mineralen helpen om de pH-waardes in balans te houden en spelen een belangrijke rol bij de celstructuur. Het is dus van groot belang om de huid goed te laten hydrateren. Daarnaast is het heel belangrijk dat je jouw huid helpt beschermen tegen externe factoren zoals vervuiling, roken, UV-A en UV-B stralen.

 

Waarom huidverzorging met mineralen?

We begrijpen de indrukwekkende voordelen van mineralen voor de huid. Maar waarom zijn deze zo belangrijk in de huidverzorging? Dat heeft met ons lichaam te maken. Ons lichaam is namelijk niet in staat om zelf mineralen aan te maken. Er zijn twee manieren om er toch aan te komen: binnenkrijgen via supplementen en/of voeding of om het plaatselijk aan te brengen op de huid met de juiste huidverzorgingsproducten. Zo kan jij ervoor zorgen dat je huid er zo lang mogelijk mooi uit blijft zien.

 

Magnesium is onmisbaar; waarom en wat is het precies?

Magnesium is los van een belangrijk mineraal voor je huid ook belangrijk voor jouw algemene gezondheid. Elk orgaan in ons lichaam heeft voordeel bij magnesium. Toch hebben veel mensen magnesiumtekort. Bij een tekort aan magnesium kunnen er allerlei gezondheidsklachten optreden, zoals spierkrampen en koude handen en voeten. Door een magnesiumsupplement in te nemen wordt dit tekort makkelijk aangevuld.

Magnesium valt onder de categorie minerale zouten en is een macromineraal. Hier hebben we grote hoeveelheden van nodig, net zoals bijvoorbeeld calcium en kalium. Ons lichaam maakt dit mineraal niet zelf aan. We moeten magnesium onder andere uit onze voeding halen. Helaas bevat de voeding tegenwoordig veel minder magnesium dan vroeger. Ook vraagt deze moderne tijd meer van ons lichaam, waardoor het verbruik veel groter is. Daarom is aan te raden om dagelijks een magnesiumsupplement in te nemen.

 

Magnesium is verantwoordelijk voor het uitvoeren van zo’n 200 functies in ons lichaam. Hieronder staan de 6 beste voordelen van magnesium op een rijtje:

 1. Ondersteunt de energiestofwisseling en het energieniveau in je lichaam
 2. Goed voor het zenuwstelsel en de gemoedstoestand
 3. Goed voor een normale spierwerking en het behoud van sterke en soepele spieren
 4. Draagt bij aan het behoud van sterke botten en tanden
 5. Helpt vermoeidheid te verminderen
 6. Helpt bij het opbouwen van lichaamseiwit

 

Magnesiumsupplementen: welke zijn er?

Magnesium is er in vele soorten, maten en vormen. Een tekort kun je aanvullen door voedingssupplementen te gebruiken door bijvoorbeeld magnesiumpillen te slikken of magnesiumpoeder in te nemen. Maar wist je dat magnesiumolie ook erg effectief kan zijn?

“Waarom niet gewoon slikken?”

Veel mensen slikken magnesiumpillen om het tekort op te heffen. Er zijn echter veel magnesiumpillen met magnesiumoxide. Deze vorm van magnesium neemt je lichaam nauwelijks op. Wat er gebeurt? Je slikt iedere dag magnesiumpillen, maar je hebt nog steeds een magnesiumtekort.

Magnesiumpillen kunnen daarnaast een laxerende werking hebben. Slik je magnesiumpillen en heb je regelmatig last van dunne ontlasting en/of kramp in je darmen? Dan is de kans groot dat dit door de magnesiumpillen komt. Je magnesiumgehalte wordt misschien enigszins onderhouden, maar je houdt er vervelende klachten aan over. Door het gebruik van magnesiumpillen wordt je maagzuur minder zuur en wordt voeding minder goed verteerd. Op langere termijn kan er ook een ophoping van bindmiddelen ontstaan in de darmwand. Je kunt klachten krijgen als een opgeblazen gevoel, buikkrampen en constipatie. Het extra toedienen van magnesium kan ook op een andere manier, zonder nadelige gevolgen voor je lichaam. Namelijk door het te spuiten: Magnesium wordt namelijk het beste opgenomen door de huid. Maar liefst 60% van wat we op onze huid smeren wordt direct in de bloedbaan opgenomen.

ZARQA heeft een uitgebreide verzorgingslijn met magnesium. De basis van alle ZARQA producten is het heilzame zout uit de Dode Zee, dit zout bevat hoge percentages magnesium, calcium, kalium en broom.  Het bijzondere aan de magnesium lijn van ZARQA is dat er extra magnesium PCA aan is toegevoegd. Dit extra sterke magnesium zout dringt dieper door in de huid en geeft het een magnesiumboost.  Heb je vermoeide spieren? Of ben je toe aan een boost voor of na het sporten? Dan werkt magnesiumolie goed voor je. De hoog geconcentreerde magnesiumolie van ZARQA kalmeert en ontspant vermoeide spieren en geeft je spieren hernieuwde energie. .

ZARQA heeft zelfs een revitaliserend magnesium shampoo. Ik wist niet eens dat dit bestond :D. Deze milde shampoo geeft direct een boost aan haar en hoofdhuid. Doordat het krachtig magnesium PCA is toegevoegd wordt de cel vernieuwing van de hoofdhuid bevorderd en de (geprikkelde hoofdhuid) weer in balans gebracht. Dit zorgt voor een gezonde, goed gehydrateerde hoofdhuid en vol, glanzend haar.

Er zijn dus meerdere manieren om magnesium binnen te krijgen. Zoals je eerder hebt gelezen werkt magnesium erg goed op de huid. Hier lees je straks meer over.

 

 

In welke situaties komt magnesium goed van pas?

 1. Vermoeidheid: magnesium werkt goed bij vermoeidheid. Magnesium is nodig voor het vrijmaken en benutten van ATP, de voornaamste bron van energie in de cellen. ATP voorziet onder andere de spieren van de energie die nodig zijn om de spieren te doen samentrekken.
 2. Concentratieproblemen: behalve lichamelijke energie geeft magnesium ook geestelijke energie. Het werkt snel en direct op het zenuwstelsel. Ook helpt het bij de werking van de zenuwcellen.
 3. Stress en burn-out klachten: bij stress verbruikt het lichaam veel magnesium om de stresshormonen te controleren. Naast de verhoogde behoefte aan het mineraal scheiden de nieren ook meer magnesium uit. Hierdoor leidt stress al snel tot een groot magnesiumtekort en dat leidt weer tot gezondheidsklachten.
 4. Spierklachten zoals stijfheid, krampen, pijn en trillende oogleden of mondhoeken: waar calcium verantwoordelijk is voor de aanspanning van spieren zorgt magnesium voor de ontspanning van de spieren. Het hart is ook een spier en kan ritmestoornissen ontwikkelen bij een tekort aan magnesium. Bij acute hartinfarcten dient een arts magnesium toe aan de patiënt. Ook wordt het gebruikt om borstpijn, veroorzaakt door angina, te behandelen.
 5. Depressieve klachten en gevoelens van angst/paniekaanvallen: de productie van serotonine, een hersenhormoon dat betrokken is bij stemmingsklachten, is afhankelijk van magnesium. Daarnaast is magnesium belangrijk voor het beheersen van adrenaline en andere stresshormonen. Een teveel van deze stoffen kunnen angst en paniek triggeren. Magnesium is de ideale oplossing voor deze hormoon gerelateerde klachten.
  Bij magnesiumtekort zijn de hersenen kwetsbaarder voor allergenen. Dit kan leiden tot psychische klachten.
 6. Slapeloosheid: melatonine is het hormoon dat noodzakelijk is voor de slaapregulering. Melatonine wordt gevormd uit serotonine. Een tekort aan magnesium leidt tot een tekort aan beide hormonen en dus tot slaapstoornissen.
 7. Menstruatiekrampen, PMS- en zwangerschapsklachten, zoals kuitkrampen, onrustige benen, voortijdige weeën en zwangerschapsvergiftiging.

 

De invloed van magnesium

Zoals je hierboven leest, is magnesium echt een ontzettend belangrijk mineraal voor ons lichaam. Het is verantwoordelijk voor zoveel functies. Maar wat is nou eigenlijk de invloed van magnesium op je huid? Het mineraal kan een directe en indirecte invloed hebben op de huid.

Wanneer je last hebt van stress, slapeloosheid en/of extreme vermoeid zie je dit direct terug aan je huid. Door biologische veranderingen in ons lichaam als reactie op stress worden er in de huid bepaalde eiwitten losgelaten die voor huidklachten zorgen. Dit uit zich bijvoorbeeld in jeuk, roodheid en ontstekingen. Bij slapeloosheid heb je vaak last van donkere kringen onder je ogen, wallen en een bleke huid. Als je magnesium gebruikt worden deze klachten aanzienlijk minder en oogt je huid een stuk gezonder!

 

 

Mijn ervaring

Eerder heb ik het al genoemd, maar toch nog eens het vermelden waard: ZARQA. Sinds ik het assortiment van ZARQA ontdekte is er een wereld voor me opengegaan. Waarom? Omdat ik niet wist dat er magnesiumproducten zijn specifiek voor je spieren of haren… en ik vind het heel fijn dat deze er zijn! Ik kan hiermee een specifiek gebied aanpakken. Ander groot voordeel is dat ik alles via de huid kan aanbrengen. Daarnaast bestaan de producten van ZARQA uit aangename ingrediënten.

Dode zee mineralen is de basis van ZARQA en een van de belangrijkste mineralen is magnesium. ZARQA-producten bevatten altijd zout, mineralen en sporenelementen uit de Dode Zee. Dé werkzame stof hierin? Magnesium. We hebben nu wel geleerd dat magnesium zorgt voor een energieke huid, vermindering van tekenen van stress en stimulering van de huidvernieuwing.

De Magnesium Dagcrème Pro-Age en Nachtcrème Pro-Age van ZARQA zijn intensieve anti-aging crèmes die de huid een boost geven terwijl Magnesiumolie Spieren en Lichaam de spieren dankzij de hoge dosering magnesium ontspannen,  en hernieuwde energie geven.

Naast -natuurlijk- magnesium vind je in hun Magnesiumlijn een extra geconcentreerd magnesiumsoort, PCA. De combinatie van magnesiumsoorten zorgt er samen met de andere fijne ingrediënten voor dat de huid intensief wordt gevoed, beschermd, gehydrateerd en hersteld.

 

 

Deze producten hebben zo veel gezondheidsvoordelen dat ik vind dat iedereen het zou moeten gebruiken. Uit eigen ervaring kan ik het je dus ook van harte aanbevelen. Vooral de magnesium PCA lijn van ZARQA zijn fijn om te gebruiken. Dit omdat de extra sterke magnesiumzout de huid diep doordringt en de huidcellen beschermt. Daarnaast gaat magnesium PCA ook nog eens roodheid tegen wat het geschikt maakt voor een gevoelige huid; en die heb ik! Het fijnst vind ik toch wel dat ZARQA 0% parfum bevat, hypoallergeen is en ook vegan! Fijn voor je huid en ook duurzaam; wat wil je nog meer?!

Weet je niet zeker of het product bij je past, heb je specifieke vragen over de verschillende lijnen of heb je vragen over de doseringen? Dan kun je altijd terecht bij de medewerkers van ZARQA in de winkel. De producten van ZARQA zijn te koop bij ZARQA verkooppunten door het hele land. De medewerkers worden 2 keer per jaar getraind en kunnen jou dus heel goed adviseren. Meer informatie over onze verkooppunten vind je op www.zarqa.nl.

 

Zo! Nu ben je weer een stuk wijzer als het gaat om de interne verzorging van je huid. Laat je ons weten wat jouw ervaringen zijn met magnesiumsupplementen? We zijn benieuwd!

Groetjes, Elise 😊

 

 

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.