Waarom RAW- en Superfoods?

Wellicht heb je al eens van superfoods gehoord. Mocht dit niet zo zijn dan durf ik te wedden dat je in ieder geval al eens iets over een product hebt gehoord dat wordt gerekend tot superfoods. Superfoods lijkt een flinke trend te zijn de laatste tijd. Vooral mensen die bewuster met eten om willen gaan lijken er meer en meer gebruik van te maken en misschien heb jij het onbewust ook al eens gegeten. Ik leg je vandaag uit wat superfoods zijn, welke producten je er onder kunt scharen en waarom het zo gezond is.

 

Wat zijn superfoods?

Wellicht denk je bij de term Superfood aan immens grote gerechten maar het is alles behalve dat. Het zijn voedingsmiddelen waarvan is bewezen dat ze goed zijn voor je lichaam en die echt aan te raden zijn om regelmatig te nuttigen. Superfoods is (zoals ik het zie) een echte hype aan het worden of het is zelfs al een hype. Deze hype is denk ik ontstaan omdat steeds meer mensen zich slecht voelen door de ‘troep’ die wordt verkocht in supermarkten. Voeding zit tegenwoordig vol met allerlei toegevoegde stoffen die gewoonweg niet gezond zijn voor je.

Ze zijn 100% natuurlijk en bevatten veel vitamines, mineralen, nuttige voedingsstoffen en zijn altijd onbewerkt. Waar veel voedingsmiddelen vaak twee of drie eigenschappen bevatten die goed zijn voor je gezondheid, bevatten degene die behoren tot Superfoods maarliefst 12 of meer goede eigenschappen. Iets om even bij stil te staan dus.

Mensen waren toe aan voeding die mensen helpt zich beter te voelen. En niet ‘zomaar’ voeding die mensen zich beter laat voelen, maar echte SUPER voeding. Gezond voedsel bevat vaak 2 of 3 bijzondere en gezonde eigenschappen die goed voor je zijn. Superfoods bevatten er 4 keer zo veel!

Je gaat je er letterlijk beter van voelen als je regelmatig superfoods eet. Superfoods zijn enorm rijk aan mineralen, vitaminen, aminozuren enantioxidanten.

 

Waarom kiezen mensen Superfoods?
De voornaamste reden dat mensen superfoods nuttigen is omdat ze zich er beter van gaan voelen. Wil je alles uit je lichaam halen zul je gezond moeten leven, dit kun je doen door middel van een combinatie van drie factoren:

  • Gezonde & gebalanceerde voeding;
  • Genoeg lichaamsbeweging;
  • Een ontspannen en gelukkige geest.

Omdat de hedendaagse landbouw geen rekening meer houdt met deze drie pilaren is het moeilijk om voor iedereen deze standaarden aan te houden. Zelfs bijna onmogelijk als je je nooit verdiept hebt in voeding. Toch is het met enige interesse en een goed boodschappenlijstje/receptenboek nog steeds goed mogelijk. Gezonde voeding is het fundament van een gezonder lichaam.

 

 

Welke moet je hebben?

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die tot Superfoods gerekend mogen worden. Allemaal behandelen zal ik niet doen, dan word je niet vrolijk van de lengte van dit artikel, maar ik zal er een paar uitplukken die vandaag de dag enorm populair zijn en waarvan je je misschien afvraagt waar ze nu goed voor zijn:

 

Chiazaad

Chiazaadjes zijn zaden die hun oorsprong kennen in Mexico waar ze al jaren gebruikt worden in de keuken. En terecht, want 28 gram van deze krachtpatser bevat 9% van de dagelijkse hoeveelheid proteïne. Daarnaast bevat chiazaad ook mineralen en bestaat het voor 40% uit voedingsvezels wat op zijn beurt weer goed is voor de darmwerking. Een leuk weetje: chiazaad bevat drie keer meer ijzer dan spinazie.

 

Goji bessen

Goji bessen bevatten van alle fruitsoorten op de hele wereld de meeste voedingsstoffen die gezond voor je zijn. De Chinezen geloven er sterk in de dat Goji bessen levensverlengde eigenschappen hebben en de bes wordt hier dan ook al honderden jaren gegeten. Goji bessen bevatten meer dan 20 mineralen en 18 amino-zuren. De kleine besjes zijn onder andere rijk aan calcium, fosfor, ijzer en beta-caroteen (zelfs meer dan in wortels).


Haver

Haver bevat onder andere magnesium, ijzer, carotenen en diverse vitaminen. Havermout is de bekendste verwerking van dit Superfood en hiermee kun je eindeloos variëren. Maak havermoutpap met verse vruchten, bak er pannenkoekjes van of verwerk het in een smoothie en je voldoet al gauw aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Haver is goed voor je cholesterol en zet je darmen flink aan het werk op de positieve manier.

 

Spirulina

Spirulina is een blauwgroene spiraalvormige zoutwateralg, die al meer dan duizend jaar als voedselbron wordt gebruikt. De alg bevat een schat aan fyto­nutriënten en is de meest geconcentreerde eiwitbron (tot 70%) gekend op aarde. Spirulina ondersteunt algemeen de tonus en de vitaliteit.

 

 

Positieve werking

Zoals ik net al vertelde zijn superfoods heel gezond maar het is altijd fijn om te weten waar ze dan precies voor zorgen. Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de werking van deze voedingsmiddelen en hieruit is gebleken dat wanneer je dagelijks meerdere superfoods eet, je:

 

  • Beter slaapt en je gedurende de dag energieker bent
  • fitter bent
  • beter gehumeurd bent
  • minder last hebt van kwaaltjes als hoofdpijn, buikpijn of maagkrampen
  • een beter uithoudingsvermogen hebt
  • minder last van huidveroudering hebt

 

Studies naar Superfoods zijn nog altijd gaande omdat het echt een trend van de laatste tijd blijkt te zijn. In ieder geval lijken de huidige onderzoeksresultaten enorm positief te zijn en daarom kan het geen kwaad om eens meer van dit soort voedingsmiddelen in je dagelijkse eetpatroon te verwerken.

Wil jij nou ook genieten van gezonde en heerlijke superfoods? Bezoek dan eens de website van Biotona! De online winkel is dé plek voor een zeer breed assortiment kwalitatieve superfoods in poedervorm. De webshop bevat tientallen producten (waaronder degene in dit artikel genoemd).

Allen ondersteunen een gezonde levensstijl met een complete lijn premium superfoods en helpen je om snel en eenvoudig die extra gezonde en lekkere boost te geven aan je dagelijkse eetpatroon. De producten zijn 100% puur, raw en van gecontroleerde biologische teelt voor een maximum aan kwaliteit en duurzaamheid en een minimum aan belasting van mens en milieu. Gecertificeerd Vegan®, vrij van dierlijke ingrediënten, niet genetisch gemanipuleerd. Bovendien zijn ze gluten- en cholesterolvrij, vrij van bewaarmiddelen, additieven, smaak-, kleur-, zoet- of vulstoffen, en wanneer mogelijk steeds ‘raw’!

 

 

Alle producten in de webshop van Biotona zijn aan een strenge kwaliteitscontrole onderworpen. Kwaliteit is voor Biotona prioriteit nummer één. Zij zijn dan ook altijd op zoek naar vernieuwende producten van de beste kwaliteit. Veel producten zijn tevens raw, wat wil zeggen dat het niet verhit is boven 42 graden Celsius, waardoor alle vitaminen, mineralen en enzymen behouden blijven – dit in tegenstelling tot niet rauwe producten. Tevens zorgt de poedervorm van deze superfoods ervoor dat voedingstoffen sneller worden opgenomen in het lichaam omdat het als vloeibaar middels wordt genuttigd. Probeer ze uit zou ik zeggen!

 

Biotona

Het Belgische merk Biotona bestaat sinds 2013 en voert een ruim assortiment 100% natuurlijke en biologische superfoods in poedervorm. Superfoods zijn geconcentreerde en gedroogde vruchten, zaden en planten of delen daarvan, boordevol plantaardige voedingsstoffen die uiterst voedzaam zijn en die de gezondheid bevorderen. Het Biotona assortiment is altijd up to date en volgt de trends en innovaties op het gebied van gezonde voeding. Bij Biotona vind je gepassioneerde onderzoekers en ontwikkelaars die de kwaliteit en duurzaamheid van de producten hoog in het vaandel dragen. Evenals het bevorderen van jouw gezondheid!


Gezonde boost

Bij Biotona weet men als geen ander dat de basis voor een gezond leven een gezonde, volwaardige en evenwichtige voeding is. Verse groenten en fruit zijn daarbij essentieel, maar ook peulvruchten, granen, algen, wortels, knollen en dergelijke bevatten allerlei voedingsstoffen die je nodig hebt om optimaal te functioneren en je weerstand op peil te houden. Omdat lang niet iedereen al deze stoffen dagelijks binnenkrijgt, kun je wel een steuntje in de rug gebruiken. Hier kunnen Biotona Superfoods je helpen een gezonde boost te geven aan je dagelijkse voedingspatroon, passend bij jouw levensstijl.

 


Raw

Alle Biotona Superfoods zijn ‘raw’. Dat wil zeggen dat ze nauwelijks bewerkt zijn. Tijdens de bereiding van ‘raw food’ blijft de temperatuur onder de 42°C. Dat zorgt ervoor dat de kwaliteit van alle vitaminen, mineralen en enzymen optimaal behouden blijft. Die zogenaamde fytonutriënten zouden bij koken of verhitting grotendeels verloren gaan. Biotona droogt of vriesdroogt de zorgvuldig geselecteerde biologisch geteelde ingrediënten, waarna ze worden vermalen tot een fijn poeder. Daarom zijn de superfoods van Biotona zo hoog van kwaliteit en zo effectief.
Organic & vegan

Alle Biotona Superfoods zijn 100% puur en van gecontroleerde biologische teelt, voor een maximum aan kwaliteit en duurzaamheid en een minimum aan belasting van mens en milieu. Alle Biotona producten zijn gecertificeerd Vegan®, glutenvrij, bevatten geen cholesterol of additieven en zijn vrij van conserveringsmiddelen, smaak-, kleur-, zoet- en vulstoffen. Biotona biedt de allerbeste voedingsstoffen voor je lichaam en jouw gezondheid, en dat is: FUEL FOR LIFE

Laat je ons weten wat jouw ervaringen zijn met RAW en superfoods? We zijn benieuwd!

Groetjes Sharon 🙂

 

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.