Waarom peulvruchten zo gezond zijn?

Eet jij wel eens linzen, kikkererwten of kidneybonen en bereid je weleens chili con carne met deze ingredienten? Dan weet je vast wel dat deze bonen peulvruchten zijn. Peulvruchten zijn eetbare, rijpe plantenzaden, die tijdens de groei zijn opgeborgen in een peul. Als de zaden rijp zijn en droog worden, worden ze geoogst. Hierna worden ze eventueel nog gedopt, na gedroogd en dan verpakt. Omdat peulvruchten weinig verdere bewerking nodig heeft, is het een zeer zuiver en meest natuurlijk product. Wel vraagt het van de consument een lange kook/week tijd in veel gevallen. We leggen je graag uit waarom je echt meer peulvruchten zou moeten eten – en hoe je dat makkelijk kunt doen!

 

Wat zijn peulvruchten?

Peulvruchten zijn zaden van vlinderbloemige planten. Het gaat om een behoorlijk brede groep aan voedingsmiddelen: zo vallen bijvoorbeeld kidneybonen, erwten en linzen, maar ook pinda’s in deze categorie. Van sommige peulen worden niet alleen de zaden, maar ook de vrucht daaromheen gegeten, zoals bijvoorbeeld bij sperziebonen en sugarsnaps het geval is.

Veel mensen zien alle peulvruchten als groenten, maar officieel worden alleen de groene, verse peulvruchten tot die groep gerekend; andere soorten, zoals bonen of linzen, komen in de groep van koolhydraatrijke voedingsmiddelen terecht. Voor alle peulvruchten geldt echter dat ze talloze gezondheidsvoordelen bieden!

 

Voedingswaarde peulvruchten

Allereerst zijn peulvruchten ontzettend voedzaam. Ze bevatten bijvoorbeeld meer vezels dan volkoren graanproducten, wat betekent dat ze je lang vullen en voorkomen dat je bloedsuikerspiegel bij het eten te veel stijgt. Ook krijg je er complexe koolhydraten en antioxidanten mee binnen.

Peulvruchten zijn een geweldige vervanging voor vlees, niet alleen door de eiwitten die ze bevatten, maar ook door de grote hoeveelheid vitamine B1, 2, 3 en 6 en door de mineralen als ijzer en calcium. Al die voedingsstoffen krijg je ook nog eens binnen met relatief weinig calorieën, want peulvruchten zijn behoorlijk vetarm!

 

Minder risico op ziektes

Die voedingswaarde is echter zeker niet de enige reden om meer peulvruchten te eten! Ze zorgen er namelijk ook voor dat je een stuk minder risico loopt op een aantal veel voorkomende ziekten: zo lijkt het erop dat de kans op diabetes, kanker of alzheimer kleiner wordt wanneer je regelmatig kikkererwten, linzen en bonen eet.

Dit heeft onder andere te maken met stoffen als thiamine, foliumzuur en vitamine 6. Verder passen peulvruchten goed in een gezond dieet om af te vallen, vooral omdat ze goed vullen en toch maar weinig calorieën bevatten. Je houdt je lichaam zo dus eenvoudig in goede vorm!

 

Nu mag jij!

Moet ik dan nu elke dag peulvruchten bereiden? Nee, gelukkig zijn er bedrijven als vanBLIK die het voor jou en mij gemakkelijk maakt om binnen een mum van tijd een gezonde maaltijd op tafel te zetten.

Heerlijk maaltijden uit blik, die nog eens creatief en origineel zijn. De chili con carne is zo een voorbeeld van smakelijke slowfood op een snelle manier bereid. Maar dat kan jij natuurlijk ook! Zie hier een heerlijk recept:

Chilicon1

 

Bruschetta met Chili Con Carne, avocado en piccalilly

Snack voor 3-4 personen | 15 minuten

 • 1 blik Chili con Carne
 • 2 rijpe avocado’s
 • 1 rode peper, zaden en zaadlijsten verwijderd, fijn gehakt
 • klein bosje koriander, fijn gesneden
 • 1 limoen
 • potje piccalilly
 • 1 bosuitje, fijn gesneden
 • peper en zout
 • ½ stokbrood

 

 1. Snij de avocado doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit met een lepel. Prak het grof met een vork.
 2. Voeg de rode peper en de koriander toe aan de avocado en meng goed. Knijp het sap van de limoen erboven uit, breng op smaak met zout en peper.
 3. Snij het stokbrood in stukjes en rooster deze in de koekenpan, in de oven of in een broodrooster.
 4. Beleg je bruschetta eerst met de avocado, vervolgens een flinke lepel van de Chili con Carne (dit kan koud of warm. Naar keus) en eindig met een beetje piccalilly.
 5. Strooi voor serveren de bosuitjes erover en eet meteen!

Chilicon5
Makkelijker kan haast niet! Laat je ons weten hoe jij het liefst je peulvruchten eet en wat je van de chili con carne vindt?

Groetjes Esther 🙂

VanBlik_Logo_2017

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.