Wat zijn jouw waarden?

Onlangs kwam ik in het psychologie magazine onderstaande opdracht tegen. Het hoorde bij een artikel over groots denken in waarden – en dus niet in belangen. Het was een onwijs goed artikel, maar wat me opviel was de opdracht. Ik ben deze opdracht nu namelijk al zo ontzettend vaak tegen gekomen dat ik hem graag met jullie wil delen. Ik denk dat het goed is om er eens over na te denken!

 

Waarom zijn je waarden belangrijk?

Moet ik deze vraag nog beantwoorden? Nouja, vooruit! Zoals ik al vertelde ging het artikel over klein denken versus groot denken. We denken als mensen vaak ‘wat is er op dit moment leuk?’ En van daaruit maken we vaak keuzes. Dat is dan ook meteen de reden waarom we huiswerk en deadlines vaak tot het aller-laatste moment uitstellen. Als je moet kiezen tussen iets leuks doen of huiswerk, dan kies je voor iets leuks doen, zelfs al moet je het huiswerk dan later doen. Ons brein kiest op een of andere manier graag voor pret op de korte termijn.

Daardoor zou het kunnen dat je eerder klein denkt. Dat je bij alles wat je doet je afvraagt: wat is nú leuk? En dat dat helemaal niet past bij jouw idee op de langere termijn. Misschien wil je graag heel veel leren, maar schuif je het steeds voor je uit. Uitstellen en mee worden gesleurd door het leven zijn twee dingen waar we tegenaan lopen zonder dat we het zelf merken, als het hierover gaat.

Voor groot denken zullen je waarden eigenlijk een soort leidraad in je leven moeten zijn. Verder vooruit denken dan het nu dus!

Wat zijn jouw waarden?

Dit is de opdracht waarover ik het had. Wat is voor jou het meest belangrijk? En klopt dat bij alles wat je nu doet en bij hoe je nu je leven hebt ingericht? Klopt dat met de politieke partij waarop je stemt? Denk er eens over na! Weet jij al wat voor jou de belangrijkste waarden zijn?

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.