Waar moet ik op letten bij een goede zonbescherming?

Bescherming tegen de zon is altijd belangrijk, zeker in de zomer als de UV stralen erg sterk zijn. Maar ook in de nazomer en winter is het zelfs belangrijk je te beschermen tegen de UVA stralen. De UVA stralen zijn verantwoordelijk voor de huidveroudering, de rimpels. Maar wat is nu het verschil tussen de verschillende zonnebrandmiddelen en is de zonnebank nu echt zo slecht voor je? Ik zocht voor je uit wat de beste zonbescherming is om het hele jaar UV-proof te zijn en je huid gezond te houden.

 

Welke soorten zonbeschermingsmiddelen zijn er?

We maken onderscheid tussen chemische en fysische zonbescherming.

Fysische filters werken meteen als je ze aanbrengt en ze breken in de zon niet af.
Deze filters vormen een schildje dat de zonnestralen terugkaatst. Fysische filters bestaan uit natuurlijke mineralen, zinkoxide en vaak ook titaniumdioxide. Ze bieden een goede bescherming tegen de zon met slechts weinig problemen voor de gezondheid. Zinkoxide beschermt goed tegen UVA- en UVB stralen. Titaniumdioxide doet dat wat minder, maar altijd nog veel beter dan andere ingrediënten. Fysische filters blijven op de huid liggen zodat er een waasje achterblijft. Dat wordt wel als een nadeel ervaren, maar het voordeel ervan is dat het niet door de huid wordt opgenomen. Om dit waasje tegen te gaan worden de mineralen ‘geknipt’ tot zogenoemde nanodeeltjes.  Uit onderzoek is gebleken dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen. Dit filter is met name geschikt voor de gevoelige huid omdat het geen huidirritatie veroorzaakt.

Naast een fysische filter in de vorm van zonnecrèmes zijn er ook fysische filters in poedervorm, zoals bijvoorbeeld Sunday Brush.

Chemische filters
worden makkelijk opgenomen door de huid, maar pas 30 minuten na het aanbrengen werken ze. Allerlei chemische stoffen vormen de ingrediënten die worden gebruikt in chemische filters. Deze filters trekken in de huid en absorberen UV-straling. Het nadeel hiervan is dat er huidirritatie kan ontstaan. De genoemde stoffen dringen door tot in de bloedbaan en verstoren de hormoonhuishouding. Chemische filters beschermen je alleen tegen UVB. Chemische filters zijn goedkoop en comfortabel omdat ze goed smeren en in de huid dringen.

Ons advies: gebruik fysische filters.

 

Hoe lang werkt een zonbeschermingsmiddel?

Belangrijk om te weten is dat een hogere factor niet langer werkt, maar wel beter! De factor wordt bepaald door hoe goed een product de huid beschermt. Een hogere factor absorbeert meer UVB-straling en geeft dus de beste bescherming. Houd bij je keuze rekening met je huidtype en de UV- index en de hoeveelheid die je gebruikt.

Ons advies: gebruik minimaal factor 30 en smeer minimaal om de twee uur bij. Bij hele hoge UV-straling moet het nog vaker. Op de verpakking mag niet meer staan dat het product de hele dag werkt, want dat is echt onmogelijk. Gewoon smeren, smeren en nog eens smeren!

 

Waarom is de kwaliteit van een zonnebrandmiddel zo belangrijk?

Om je goed te beschermen heb je veel zonnebrandmiddel nodig. Het is belangrijk dat het product veilig is en niet leidt tot allergieën. Het moet optimaal beschermen.  Realiseer je, dat je huid je grootste orgaan is. Het zonnebrandmiddel moet op de huid blijven liggen en niet opgenomen worden. Onder invloed van warmte en zon veranderen de werkzame stoffen, dat moet niet ín de huid gebeuren.

 

 

Is de zonnebank echt zo slecht?

Ja, een kwartier onder de zonnebank is even schadelijk als de hele dag onbeschermd zonnen, volgens dermatoloog Jorrit Terra. De straling in de zonnebank is 5% UVB en 95% UVA. UVA gaat dieper de huid in en je verbrandt er niet door, dus word je niet gewaarschuwd. Ben je onder ongeveer 35 jaar, dan loop je extra risico, omdat je huid dan nog extra gevoelig is. Het KWF adviseert om niet meer dan 10 keer per jaar onder de zonnebank te gaan.

Ons advies is: doe het helemaal niet.

 

Waarom veroudert je huid door het zonnen?

UVB zorgt voor aanmaak van vitamine D, wat goed is, maar ook voor verbranding van de huid. Verbranding is een ontstekingsreactie waarbij er gevaarlijke vrije radicalen kunnen ontstaan die schade veroorzaken. Het gevolg is verlies van elastine en collageen.  De huid wil zichzelf beschermen voor schade door pigment te vormen en te verdikken. Mensen die niet verbranden lopen net zo goed risico. Glas houdt UVB tegen.

UVA gaat dieper de huid in dan UVB, zelfs tot in de cellen van de lederhuid. De DNA-schade die kan ontstaan zorgt voor meer kans op snelle huidveroudering. Deze straling kan bovendien huidkanker veroorzaken. UVA dringt door wolken en glas heen.

  • UVC wordt door de ozonlaag tegengehouden.
  • INFRAROOD zit ook in het zonlicht, het is onzichtbaar en de langere golflengtes veroorzaken meer vrije radicalen in de huid en afbraak van collageen.

 

Waarom moet je je beschermen tegen HEV-licht?

Wat is HEV eigenlijk?  Deze afkorting staat voor ‘high energy visible’. HEV licht, ‘blauw licht’, is dus het zichtbare licht dat altijd en overal aanwezig is. Het wordt verspreid door de zon, fluorescerend en LED licht, smartphones, computers en tablets.

HEV licht is verraderlijk, de schade die het toebrengt is niet direct zichtbaar. HEV dringt dieper door dan UVB en UVA en heeft invloed op de langere termijn. Denk aan slechte weerstand van de huid, collageenverlies, pigmentvlekken en rimpelvorming. Uit onderzoeken is gebleken dat regelmatige blootstelling aan HEV-licht vroegtijdige huidveroudering en zelfs kanker kan veroorzaken. Bescherm daarom je huid!

Ons advies: Sunday Brush

Sunday Brush – SPF 50 is een effectief mineraal poeder wat bescherming biedt tegen de alledaagse schadelijke UVA en UVB stralen. Het product breng je aan op een zeer simpele manier met een zachte zelfdoserende brush. Het is geschikt voor het gezicht, hals en nek. De natuurlijke mineralen van Sunday Brush trekken niet in de huid en is daarmee geschikt voor elk huidtype, ook voor de gevoelige huid en werkt direct na het opbrengen.

Sunday Brush heeft een hoge beschermingsfactor van SPF 50 tegen de zon en gaat daarmee ook huidveroudering tegen. Alle producten zijn getest volgens de EU cosmetica regelgeving en dermatologisch getest op huidreacties. Sunday Brush is daarmee zeer geschikt voor de zeer gevoelige en snel geïrriteerde huid bevonden. Prachtig bijkomend voordeel is dat het zeer makkelijk in gebruik is en de huid prachtig egaliseert.

 

 

Sunday Brush werkt als volgt:

De natuurlijke mineralen Titanium Dioxide en Zinc Oxide werken als een effectieve, natuurlijke reflector van zonnestralen en bieden bescherming tegen UVA en UVB stralen. Door het aanbrengen van het poeder worden zonnestralen teruggekaatst, in plaats van in de huid door te dringen.

Zinc Oxide heeft een antibacterieel effect en kan bovendien huidirritatie verminderen, vocht afstoten en de huid beschermen. Zinc Oxide wordt op grote schaal in babyproducten gebruikt en is ideaal voor de gevoelige huid. Doordat de natuurlijke mineralen op de huid blijven liggen en niet in de huid worden opgenomen, werkt de minerale zonbescherming direct na het opbrengen.

 

 

Achtergrond van het ontstaan van dit mooie product:

Sunday Brush is ontstaan uit noodzaak voor een goed betrouwbaar zonbescherming. Bij Remko is 10 jaar geleden huidkanker geconstateerd en vanaf die dag moet hij zich dagelijks beschermen tegen UV stralen.

Beide reizen nogal veel en Remko heeft vele verschillende zonneproducten geprobeerd, Omdat het zo belangrijk is om je dagelijks te beschermen tegen de zon.

Alle producten gaven hem een vettige huid, en een reactie met zijn huid. Na een lange zoektocht en vele producten later kwamen ze op een mineraal poeder wat geen enkele reactie met de huid geeft en wel de nodige zonbescherming voor UVA en UVB. Na onderzoek van de actieve bestanddelen en de mogelijkheden, besloot Nicole samen met een gerenommeerde fabrikant, om haar eigen natuurlijke zonbescherming poeder te ontwikkelen.

Het resultaat is Sunday Brush, een 100% natuurlijk zonbeschermingsproduct op basis van mineraal poeder. Het product bevat natuurlijke mineralen zonder chemische toevoegingen en is daarmee uniek in de wereld en heeft de volgende voordelen:

  1. Geen wit, vettig of glimmend gezicht
  2. Geen vieze handen na het aanbrengen
  3. Geeft direct een mooie egale teint
  4. Handig om onderweg mee te nemen
  5. Lange houdbaarheid

Sunday Brush is verkrijgbaar in drie kleuren.

 

Ook voeding helpt de huid beschermen tegen de zon?

Bescherming van binnenuit is heel goed mogelijk. Kleurrijke groenten en fruit bevatten veel water en antioxydanten. Deze bestrijden vrije radicalen waardoor we huidschade kunnen voorkomen.

Granaatappel, spinazie, broccoli, bessen, groene thee (matcha)…het helpt en is nog lekker ook. Met name druivenpitextract beschermt tegen infraroodstraling. Eieren beschermen de huid door de aanwezigheid van lecithine.

 

Nog weetjes?

Hou rekening met de uv-index in je buurt. Hoger dan 8 is een groot risico. Je houdt het beter koel en blijft uit de zon tussen 10 en 16 uur. Denk aan de eventuele medicijnen die je neemt. Ze kunnen je huid gevoeliger maken voor zonlicht, vooral op dagen met hoge uv-index. Deel jouw tips met ons mocht je ze in dit artikel niet zijn tegengekomen! Groetjes Manon 😊

 

 

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.