Vul je reserves aan!

Als ik toch gezond en gevarieerd eet dan krijg ik toch alles binnen en is het gebruik van voedingssupplementen toch helemaal niet nodig? Deze vraag krijgen we nog al eens gesteld en dit wordt ons ook door veel instanties verteld. Graag vertel ik je hoe ik dit zie, hoe onderzoekers en wetenschappers hier naar kijken en het standpunt van orthomoleculaire voedingsdeskundigen.

Overheidsinstanties in de Verenigde Staten maar ook in Nederland blijven ons voorhouden dat extra vitaminen en voedingssupplementen overbodig zijn wanneer we evenwichtig en gevarieerd eten. Dit standpunt wordt ondersteund door de wetgeving van Europese autoriteiten waardoor de toegestane bovengrens van supplementen binnenkort wel eens tot een heel lage waarde teruggebracht zou kunnen worden. Alle onderzoeken wijzen echter in een andere richting.

 

Waarom zou je voedingssupplementen gebruiken?

Een van de belangrijkste redenen om voedingssupplementen te gebruiken is omdat onze voeding niet meer dezelfde vitaminen en mineralen bevat als vroeger. Dus zelfs als je een gezond voedingspatroon hebt kun je tekorten oplopen. Ons voedsel is bij lange na niet meer zo rijk aan vitaminen en mineralen als honderd jaar geleden. Een vergelijking van de voedingswaarde in 1963 en nu laat zien dat het calcium- en vitamine A-gehalte van broccoli en appelen bijvoorbeeld gehalveerd is, de hoeveelheid vitamine C in paprika met 30 procent is gedaald, dat waterkers 88 procent minder ijzer bevat en bloemkool 50 procent minder vitamine C.

 

Wat is er met ons voedsel gebeurd?

De chemici R.A. McCance en E.M. Widowson werden in 1940 door het Medical Research Council gevraagd om een publicatie te maken met de titel ‘Chemical Composition of Food’. Later werden deze auteurs ook door het Ministry of Agriculture and Fisheries en de Royal Society of Chemistry gevraagd om deze exercitie te herhalen. In 1991 kregen zij de opdracht om hun nieuwe resultaten te vergelijken met die uit 1940. Deze resultaten leveren een somber beeld op van de sterk afnemende voedingswaarde van groente, fruiten zelfs vlees gedurende de afgelopen vijftig jaar. Uiteraard zijn de analytische methoden in die tijd veranderd. De analyses van toen namen meer tijd in beslag, maar ze waren volgens de auteurs niet minder nauwkeurig dan de moderne, geautomatiseerde analysemethoden.

De onderzoekers analyseerden 28 rauwe groenten en 44 gekookte groenten, 17 soorten fruit en tien soorten vlees, gevogelte en wild. In de volgende tabel zie je een aantal voorbeelden van de meest extreme reducties in mineraalgehalte (gemeten als mg per 100 gram).

Voedingsmiddel Verlies
Wortelen 75% minder magnesium, 48% minder calcium
Broccoli (gekookt) 46% minder ijzer en 75% minder koper
Bosui 74% minder calcium
Spinazie (gekookt) 60% minder ijzer en 96% minder koper
Koolraap 71% minder ijzer
Waterkers 93% minder koper
Aardappels 30% minder magnesium, 35% minder calcium, 45% minder ijzer en 47% minder koper
Alle soorten vlees 41% minder calcium en 54% minder ijzer
Alle soorten fruit 27% minder zink
Appels en sinaasappels 67% minder ijzer

Zoals je kunt zien had je in 1991 tien tomaten moeten eten om dezelfde hoeveelheid koper binnen te krijgen als uit één tomaat in 1940, of drie sinaasappels om dezelfde hoeveelheid ijzer binnen te krijgen als vijftig jaar daarvoor. Dit is anno 2012 vast niet beter geworden!

 

Slechts 2% eet volgens de Schijf van 5!

Zelfs de overheid erkent nu de tekorten in ons voedingspatroon in de nota ‘Gezonde Voeding van begin tot eind’ (2008), waarin ze gezonde gewoontes actief wil gaan stimuleren. Het eetpatroon van de meeste Nederlanders voldoet niet aan de normen volgens de Voedingswijzer. Wie eet er nu werkelijk gezond en volgens de ‘schijf van 5’? Dit blijkt slechts 2% van de Nederlandse bevolking te zijn. Maar ook als we die norm wél zouden halen, krijgen we nog steeds niet de benodigde hoeveelheid microvoedingsstoffen binnen.

Uit een overzichtsonderzoek dat tussen 1983 en 1993 hiernaar werd gedaan, bleek dat in zeven Europese landen een gemiddelde hoeveelheid selenium van 79 mcg/L in het bloed werd gevonden, terwijl 100 mcg/L als optimaal werd beschouwd. In 1994 bleek in een Engels onderzoek dat de seleniumwaarde echter slechts 34 mcg/L bedroeg bij een normaal dagelijks voedingspatroon. Dat is erg laag, zelfs vergeleken met de in Engeland geldende ADH van 75 mcg per dag.

  

 

 

Ook kleine tekorten leiden tot gezondheidsproblemen

Vrijwel de gehele Nederlandse bevolking kampt met kleine of grotere tekorten in de voeding aan essentiële vitamines, mineralen en spoorelementen. Deze tekorten zullen onvermijdelijk leiden tot (ernstige) gezondheidsproblemen.

 

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADH’s)

De ‘Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid’ (recommended daily allowance – RDA) werd ooit opgesteld om ziekten zoals rachitis (Engelse ziekte) en scheurbuik – veroorzaakt door vitaminegebrek – te voorkomen. Absolute tekorten, als scheurbuik, zullen we niet snel mee oplopen, maar relatieve tekorten komen des te meer voor! In Nederland gebruiken we het begrip ‘Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid’ (ADH), opgesteld door de Nederlandse Gezondheidsraad.

Gezondheidsautoriteiten en artsen omarmen nog steeds de visie dat we die ADH wel binnenkrijgen wanneer we gezond eten. Hij is gebaseerd op de aanname dat voedsel inderdaad bevat wat het belooft: sinaasappelen zijn rijk aan vitamine C, tarwe bevat veel selenium, waterkers is een goede bron van ijzer. Maar klopt dat nog wel?

De Europese ADH voor vitamine D is 5 mcg per dag. Eén dag in de zon levert echter al 10.000 mcg op. Dr. Robert Verkerk, directeur van de UK Natural Health Alliance, is van mening dat onze gezondheid gebaat zou zijn bij een extra dosis vitamine D in de orde van grootte van 100-1.000 maal de ADH.

Voor een optimale gezondheid hebben wij veel meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden nodig. Door 13.000 personen vijftien jaar lang te volgen konden onderzoekers de SONA berekenen, de geadviseerde optimale nutriënteninname(suggested optimal nutritional allowance).

Meerdere wetenschappers pleiten al langere tijd voor verhoging van vele ADH’s die momenteel geen rekening houden met de volgende, onmiskenbare invloeden op het gehalte aan nutriënten in voedingsmiddelen en in humaan weefsel.

 

Het lichaam ontgiften

Het menselijk lichaam beschikt over vele routes om binnengeslopen vervuiling uit voeding en milieu te elimineren, maar behoeft daarvoor met name anti-oxidanten die zich voor een belangrijk deel in voeding bevinden.

Aangezien in het voorgaande is aangetoond dat aan deze stoffen in onze voeding juist een tekort bestaat, zal de ontgiftingscapaciteit van ons lichaam niet voldoende actief kunnen worden. De gevolgen hiervan zijn uiteraard zeer schadelijk voor de gezondheid.

Ter neutralisering van dit negatieve effect moet een compensatie worden gegeven voor de grotere behoefte aan micro-nutriënten, vooral anti-oxidanten. Het moge duidelijk zijn dat deze compensatie alleen mogelijk is in de vorm van suppletie met de ontbrekende anti-oxidanten. Aangezien ons voedsel veelal niet voldoende voedingswaarde heeft is het gebruik van vitamine – en mineralensupplementen de enige oplossing.

 

Waar kun je ze kopen

Wil je jouw reserves aanvullen met kwalteitsvoedingssupplementen? Bij Orthovitaal kan je deze kopen. De voedingssupplementen van Orthovitaal zijn ‘hoog gedoseerd’. Dit betekent dat hun producten een hogere dosis bevatten van belangrijke multivitaminen en mineralen dan de voor deze voedingsstoffen vastgestelde Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH).

Orthovitaal is al 40 jaar een autoriteit op het gebied van vitamines en voedingssupplementen, zowel in Nederland als daarbuiten.

De persoonlijke aanpak onderscheidt hen van de concurrentie. Evelien en Henk zitten iedere dag voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Met kennis op het gebied van voedingssupplementen, vitamines, levensstijl en drogisterijproducten zoeken ze samen met je naar een passend advies of product.

De producten zijn van hoge kwaliteit maar met een scherpe prijs. Zij bieden alleen het beste en zijn op de hoogte van alle eisen op het gebied van hygiëne en veiligheid. Bekijk op de website hun volledige assortiment aan producten, de mooie aanbiedingen en hun blogs over levensstijl, gezondheid, vitamines en voedingssupplementen.

 

Orthovitaal’s top 3 producten voor de vrouw 22-45 jaar:

  1. Multi Energy: een complete multi als aanvulling op de voeding met hoog gedoseerde b-vitamines om het energieniveau op peil te houden. https://www.orthovitaal.nl/artikel/art_id:7249/Multi-Energy.html
  2. Green Power: een groenten- en fruitcomplex dat zorgt voor je dagelijkse dosis groente en fruit in één glas. Lekker door de smoothie, jus d’orange of yoghurt. https://www.orthovitaal.nl/artikel/art_id:7338/Green-Power.html
  3. Oestercalcium met D3: voor elke vrouw een onmisbare combinatie. Met calcium en vitamine D3 werk je aan sterke botten voor later. https://www.orthovitaal.nl/artikel/art_id:143/Oesterkalk-met-D3.html

De supplementen van Orthovitaal zijn goed gebalanceerd wat resulteer in een constante hoeveelheid vitaminen en mineralen dat aan het bloed wordt afgegeven.
Natuurlijke mineralen worden altijd moeilijker opgenomen vanuit het maag-darmkanaal. Stoffen als magnesiumoxide bieden dan ook niet heel veel waarde. Mineralen gebonden aan oxiden, zoals magnesiumoxide en zinkoxiden, zijn namelijk vrijwel onoplosbaar. Daardoor kunnen deze zich niet vrijzetten in het maag-darmkanaal en worden ze nauwelijks opgenomen.
Toch wordt het veel in multivitaminen toegepast omdat het zo’n gemakkelijk te verwerken substantie is, heel compact en ook nog goedkoop.

Bestel nu jouw multivitaminen op Orthovitaal.nl! Wat zijn jouw ervaringen met voedingssuplementen? Deel jouw mening en verhaal met ons 😊

 

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.