Vlezig praatje…

 

Toenemende tendens

Er is een toenemende tendens tegen vlees, dat kan je terecht of onterecht vinden. Maar helaas wordt er zeer eenzijdig over bericht via de media. Rood vlees zou kanker veroorzaken en misschien ook andere ziekten. Maar over welk soort hebben zij het? Bedoelen ze bewerkt, van de bio-massamoordindustrie of biologisch van gras gevoerde koeien?

Bewerkt vlees

Dat bewerkt vlees ziekmakend is, is natuurlijk allesbehalve verrassend, want elk door de industrie bewerkte voeding is ziekmakend, denk aan commercieel brood, snoepwaren, pakjes om mee te koken en natuurlijk margarine e.d. Vlees van de bio-industrie komt van zieke dieren die onnatuurlijke voeding krijgen als o.a. soja en graan. Ze krijgen geen beweging, staan in hun eigen stront en worden volgespoten met anti-biotica. Ze kwijnen weg in megastallen. Als je ziekte eet, krijg je ziekte. Ook heel logisch! Er geldt een uitzondering voor ouderwets bewerkt vlees, zonder onnatuurlijke toevoegingen en van goed behandelde dieren.

Biologisch grasgevoerd vlees

Maar biologisch vlees van grasgevoerde koeien dan als Pure Graze en Schotse Hooglanders? Deze dieren hebben een mooi leven met natuurlijke voeding en krijgen geen preventieve antibiotica. Vlees van deze dieren is niet ziekmakend en doet veel voor de gezondheid. Niet in grote hoeveelheden, maar nu en dan een lekker stukje. Heerlijk en ook lekker! Ouderwetse vleeswaren en worsten zonder onnatuurlijk toevoegingen behoren ook tot deze groep!

Milieu

Dat vlees slecht is voor milieu en aarde is ook deels waar. Bio-industrie is zeer schadelijk, we weten de redenen onderhand wel. Maar koeien in de wei, natuurlijk onderhouden, leven samen met een rijkdom aan planten en dieren. Er hoeven ook geen akkers aangelegd te worden voor ziekmakende soja en granen om de koeien te voederen. Is het rendabel in de toekomst? Volgens onderzoek wel. Moeten we gaan minderen met onze vleesconsumptie? Absoluut!

Alternatieven?

De industrie helpt ons graag af van vleesproducten, niet om het milieu of jouw gezondheid maar om hun portemonnee. Ze dwingen ons richting een veganistisch eetpatroon. Ze komen met alternatieven en zuivel gemaakt van soja, tarwe en geraffineerde olien. Deze producten zijn ook schadelijk als het biologische betreft! Hier worden veel gezondheidsclaims over gedaan en veel geld mee verdiend, ten koste van jouw gezondheid.

Vervang vlees als het gaat om je gezondheid niet door soja- en graanproducten. Deze maken je lichaam in een rapper tempo ziek dan zelfs bio-massamoordvlees zou doen! Ook zijn ze niet beter voor het milieu, de akkerbouw van granen en soja zijn zeer destructief voor de aarde. Zo rijk aan leven als de weides zijn, zo dood is een akker van soja of tarwe. Niet biologisch worden er ook nog eens zeer veel pesticides gebruikt.

Zoek een slager met bijvoorbeeld Pure Graze vlees of nog beter, ga naar een biologische (dynamische) boer. Hoe dichter bij de bron hoe beter en je ziet meteen hoe de dieren behandeld worden.

Lees ook:

Why do ex-vegetarians outnumber current vegetarians three to one?

Where’s te beef

Studies showing adverse effects of dietary soy

Grains, Vegetarians, Vegans and Nutritional Density

Meat consumption and mortality–results from the Eur…

Is Red Meat Bad For You, or Good? An Objective Look

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.