Vitamine A; A-klasse vitamine

Vitamine A is een zeer belangrijke, doch ondergewaardeerde vitamine. Het is een vetoplosbare vitamine, net als vit. D, vit. E en vitamine K.

Vitamine A (retinol) wordt alleen gevonden in dierlijke vetten en orgaanvlees.

Planten bevatten bèta-caroteen. Een pro-vitamine welke je lichaam moet omzetten in vitamine A. Bèta-caroteen is ook een belangrijk onderdeel van onze voeding.

Het omzetten van bèta-caroteen naar vitamine A gebeurt alleen als de condities in het lichaam juist zijn. Zo moeten er genoeg verzadigde vetten geconsumeerd worden eer de omzetting plaats kan vinden.

Maar helaas werkt dit bij veel mensen niet naar behoren. Vooral niet als je diabetes, galblaas-problemen of schildklier-klachten hebt. Deze mensen, maar ook kinderen kunnen (bijna) helemaal geen beta-caroteen omzetten in vitamine A! Maar ook als je het wel het geval is, gebeurt dat niet efficiënt. Je hebt 6 tot 12 eenheden bèta-caroteen nodig voor 1 eenheid vit. A.

Vitamine A is benodigd om eiwitten en mineralen om te zetten en te gebruiken. Ook zorgt het voor een goed zicht, een sterk immuun-systeem en vruchtbaarheid! Vruchtbaarheid is een steeds groter probleem aan het worden in onze maatschappij. Let wel, 1 op de 3 Amerikanen is al onvruchtbaar! Zij kunnen zich niet voortplanten, ook niet met technische of medische hulp! Toch niet vreemd met de fobische angst voor cholesterol en verzadigd vet in het Westen?

Vaak staat er op een etiket van een plantaardig product dat het vitamine A bevat. Dit is niet juist, het zijn liegebeestjes die dat verkondigen.

De volgende voedingswaren bevatten vitamine A:

De volgende voedingswaren bevatten behoorlijk wat bèta-caroteen. bèta-caroteen geeft o.a. de karakteristieke kleur aan oranje en gele groenten.

  • (Donker)groene bladgroente
  • Wortelen
  • Zoete aardappelen
  • Mango’s en mandarijnen.

Lees ook:

Vitamin A Saga

Vitamin A; The Forgotten Bodybuilding Nutrient

Vitamin A Under Attack

 

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.