Vetten om eten te bereiden

Vetten; schadelijk of toch niet?

Wij worden nog steeds bang gemaakt worden voor vetten, vooral verzadigd vet door het Voedingscentrum en allerlei andere gezondheids-instanties. Maar pas op, dit is niets anders dan elkaar na-praten en natuurlijk speelt geld hierin een rol. Ook frauduleuze onderzoeken vinden hierin een oorzaak.

Het eten van vetten heeft niets te maken met lichaams-vet. Heb je daar teveel van dan eet je teveel of je eet verkeerd. Natuurlijk kan er iets mis zijn met je stofwisseling, maar dan nog geldt dat vet daar niets mee te maken hebben. Zoek het eerder in overmatige koolhydraten-consumptie en het eten van geraffineerde voeding.

Wij mensen kunnen niet zonder vetten en eiwitten, wij moeten ze binnenkrijgen via onze voeding. We kunnen in principe wel zonder koolhydraten en suikers, deze zijn dus niet essentieel.

Alle voeding wat vet bevat, bevat meerdere vetsoorten. Bijvoorbeeld, roomboter bevat hoofdzakelijk verzadigd vet, maar bevat ook onverzadigde vet in kleinere hoeveelheden. Noten bevatten hoofdzakelijk onverzadigd vet, maar bevatten ook verzadigd vet in kleinere hoeveelheden.

In dit artikel wil ik het e.e.a. verduidelijken over  het gebruik van vetten en olie om voeding mee te bewerken. Zoals bakken, braden en je brood smeren. Vet is een belangrijk onderdeel van ons dieet, je bakt, braadt en besmeert je brood met vet of olie. Je gebruikt het ook als dressing voor je salade. De gezondheid van je maaltijd wordt dus volledig bepaald door de kwaliteit van het vet waarin je het eten bereidt. Omdat vet zo ontzettend belangrijk is en er veel fout mee kan gaan, zet ik ze op een rij voor je.

Er zijn 3 soorten vetten:
Verzadigde vetten
Enkel onverzadigde vetten
Meervoudig onverzadigde vetten

En dan natuurlijke de chemische variant: margarine.

Verzadigde vetten

Verzadigde vetten zijn zeer belangrijk. Deze vetten zouden het belangrijkste bestanddeel van je dieet moeten uitmaken. Vandaar ook Praise the lard! Verzadigde vetten zijn hoofdzakelijk dierlijk. Maar ook kokosolie en palmolie zijn zeer verzadigd. Kokosolie is zelfs het meest verzadigd. Het bestaat wel voor 92% uit verzadigde vetzuren! Verzadigd vet heeft een hoog smeltpunt en is op kamertemperatuur hard.

Het menselijk brein bestaat voor 60% uit vetten, waarvan 50% uit verzadigd vet. Kokos- en palmolie bevatten ook MCT’s, vetzuren met een middellange chemische keten. Dit is ook zeer belangrijk voor de hersenen. Dierlijk vet van biologische buiten grazende dieren bevatten ook kleine hoeveelheden omega’s 3 en 6 in de juiste verhoudingen. Onthoud dat alle hormoon-klieren draaien op verzadigd vet!

Verzadigd vet:

 • Is geschikt om in te bakken en braden
 • Is de favoriete brandstof voor het hart
 • Heeft het lichaam nodig voor het transport en de opname van de vet-oplosbare vitamines (a,d,e en k) en mineralen
 • Is nodig voor de aanmaak van hormonen
 • Is nodig voor de cel-opbouw (organen en botten)
 • Helpt kanker voorkomen
 • Is antiviraal en antibacterieel

De volgende voedingswaren bevatten veel verzadigd vet:

 • Kokosolie palmolie
 • Roomboter, reuzel, ghee
 • Dierlijke vetten in vlees en zuivel

Onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten bestaat uit de enkel- en de meervoudig onverzadigde vetten. Deze vetten zijn vloeibaar bij kamertemperatuur. Ze komen vooral voor in plantaardige oliën en vette vis.

Enkel onverzadigd vet

Deze vetten zijn essentieel en moet je uit je voeding halen. O.a. olijfolie en lijnzaadolie vallen onder deze groep. Ze zijn minder stabiel dan verzadigd vet, dus liefst alleen koud gebruiken om van het gezondheids-voordeel te genieten. Bijvoorbeeld door salades.

Enkel onverzadigd vet:

 • Is instabiel, dus niet verhitten en goed afgesloten en donker bewaren
 • Alleen koud gebruiken
 • Levert omega’s
 • Bevatten anti-oxidanten
 • Wanneer verhit is het kankerverwekkend en versnelt het  veroudering (AGE’s)

Meervoudig onverzadigd vet.

O.a. zonnebloemolie, maisolie en sojaolie vallen hieronder. Zeer instabiel, oxideren snel onder invloed van hitte, lucht en licht. Ze bevatten veel omega 6, wat we in het Westen al genoeg binnenkrijgen, o.a. door de hoge graan-consumptie. In de verkeerde verhouding zijn deze ontsteking bevorderend.  Meervoudig onverzadigde vetten worden vaak gebruikt als goedkope bron voor kant- en klaarvoer en margarines. Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn weer in te delen in omega-3 vetzuren en omega 6 vetzuren. Consumeer geen oliën of vetten van deze groep, omdat ze in de fles al ranzig zijn! Haal ze uit je voeding, zoals noten en vis.

Meervoudig onverzadigd vet:

 • Is zeer instabiel
 • Is ontsteking bevorderend
 • Wanneer verhit is het kankerverwekkend en versnelt het veroudering (AGE’s)

De volgende voedingswaren bevatten veel goede onverzadigde vetten:

 • Oliën van zaden en noten ( bijv. zonnebloemolie, olijfolie)
 • Noten, pitten en zaden
 • Vis
 • Avocado

Harde en zachte margarines (vloeibare bak- en braadproducten, halvarine)

Dit zijn chemische vetten.  Margarine ontstaat door onverzadigde vetten te verhitten en chemisch te bewerken. Instanties en diëtisten die jou aanraden margarine te gebruiken hebben het ergste met je voor! Dit is geen voeding maar gif! Gebruik het voor het smeren van je fietsketting. Lees hier meer over deze gefabriceerde wan-voeding!

Lees ook:

Vetten

5 fats you should be cooking with

Saturated fat phobia lacks scientific basis

8 reasons not to fear saturated fats

één antwoord

 1. Jimmy R.

  There are good fats and bad fats on food. It only differs the way you cook the food. The bad fat comes from the oil being used to cooked.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.