Vegan skincare: wat je moet weten!

De term ‘natuurlijk’ in ‘natuurlijke huidverzorging’ lijkt een hoop te betekenen, maar alert zijn is de boodschap. ‘Natuurlijk’ is een begrip dat helaas nog steeds niet beschermd is. Veel fabrikanten claimen een natuurlijk product op de markt te brengen, maar voegen aan een enkel natuurlijk ingrediënt vaak vele synthetische stoffen toe. Zelfs al zitten er slechts 10% natuurlijke grondstoffen in, dan kan een fabrikant zijn product toch ‘natuurlijk’ noemen. Wat verstaan wij dan wel onder natuurlijke huidverzorging en natuurlijke cosmetica? Producten zonder giftige toevoegingen die milieuvriendelijk en uiteraard dierproefvrij geproduceerd zijn. En dat laatste tilt de term “natuurlijke huidverzorging” naar een hoger niveau, namelijk vegan huidverzorging.

Regelmatig is er nog verwarring rondom natuurlijke, dierproefvrije, vegan en vegan-vriendelijke merken, want deze overlappen elkaar, maar zijn zeker niet identiek. Ik heb alle ins and outs op een rijtje gezet. Enjoy!

Je huid is kwetsbaar

De toestand en het uiterlijk van onze huid is belangrijk voor onze algemene gezondheid en ons welzijn. Een gezonde huid werkt hard om ons lichaam tegen bacteriën en virussen te beschermen, reguleert de temperatuur, ziet er rustig, goed gehydrateerd en gelijkmatig van kleur uit en voelt glad aan. Er zijn veel factoren, die de gezondheid van de huid aantasten en beïnvloeden hoe de huid eruitziet en aanvoelt. Eén daarvan is bijvoorbeeld de lucht en alle nare deeltjes die hierin zitten, maar die we niet zien. Echter hebben ze wel een enorme aanslag op onze huid.

De lucht wordt vervuild door bijvoorbeeld fijnstoffen en stikstofoxiden. Maar vervuiling ontstaat ook door de reactie van deze stoffen met zonlicht. Gelukkig valt de luchtvervuiling in Nederland nog relatief mee vergeleken met warme gebieden. Toch hebben deze fijnstoffen veel negatieve invloeden op onze huid.

Wat doen fijnstoffen dan met onze huid?

Hoe meer uitlaatgassen hoe meer sporen op je huid achterblijven. Wanneer je huid met vervuilde lucht in aanraking komt, starten er oxidatieprocessen wat zorgt voor ontstekingsfactoren. Hierdoor breekt het collageen af en de kans op pigmentvorming wordt dan steeds groter.

Maar wat is collageen eigenlijk? Collageen heb je nodig om je huid elastisch te houden en rimpels te voorkomen. Door de vervuiling zal huidveroudering steeds sneller toe nemen. Sommige factoren kunnen we niet beïnvloeden, maar veel factoren wel. Zorgzame huidverzorging helpt de huid gezond te houden en er langer jong uit te laten zien.

Gebruik de juiste reinigingsproducten

Het is erg belangrijk om je huid te beschermen tegen deze negatieve invloeden van buitenaf. Doe dit vooral niet met ingrediënten die te zwaar zijn en voor irritaties zorgen. Denk bijvoorbeeld aan dagelijkse producten als een dagcrème of nachtcrème, zodat je huid gehydrateerd blijft. Want ook al ben je een dagje make-uploos, het blijft superbelangrijk om je huid dagelijks te reinigen. Er verschijnen steeds meer producten op de markt, speciaal ontwikkeld voor onze stadse levensstijl. Ze bevatten een beschermend laagje tegen toxische stoffen. Bovendien is het handig om een crème te gebruiken met SPF. Niet enkel luchtvervuiling, maar ook de stralen van de zon kunnen namelijk erg schadelijk zijn voor je huid. En je zult er gelukkig niet minder bruin van worden!

Zijn reguliere huidverzorgingsproducten goed genoeg? Of kies ik voor vegan?

Nee, naast het feit dat er in reguliere huidverzorgingsproducten vaak parabenen, chemicaliën zitten, wordt er ook regelmatig gebruik gemaakt van dierlijke ingrediënten. Denk hierbij aan bijenwas, honing, slakkenslijm, lanoline, collageen en zijde. Maar is dat echt nodig? En bestaan er fijne huidverzorgingsproducten die goed werken en vrij zijn van dierlijke ingrediënten? Zeker, vandaag vertel ik jullie over mijn favoriete vegan huidverzorgingsproducten.

Mijn reis naar een bewust en duurzaam leven is ruim 6 jaar begonnen met het aanpassen van mijn voedingspatroon. Ik wilde niet meer bijdragen aan dierenleed, beter voor de aarde en mijn lichaam zorgen. Stap voor stap ben ik van een dieet met veel dierlijke producten naar een volledig plantaardig voedingspatroon overgestapt. Dit ging eigenlijk veel makkelijker dan gedacht en beviel (en bevalt nog steeds) ontzettend goed. Voor mij voelt het als een logisch gevolg dat ik -naast mijn voedingspatroon- ook mijn duurzame keuzes doortrek bij de producten die ik koop en gebruik (zoals vegan cosmetica, duurzame kleding en het gebruik van natuurlijke huishoudelijke producten).

Door te kiezen voor veganistische cosmetica en huidverzorging weet je zeker dat deze niet alleen geen dierlijke ingrediënten bevatten, maar ook 100% cruelty free zijn. Dierproeven en vegan skincare is namelijk een no go. Maar wanneer is skincare nu echt dierproefvrij, cruelty free en 100% plantaardig? De productenlijn van MiraclesByStella.com , is een goed voorbeeld van vegan cosmetica (hierover straks meer):

Ingrediënten om op te letten

Gelukkig bestaan er ontzettend veel diervriendelijke ingrediënten die gebruikt kunnen worden in huidverzorgingsproducten. Wat dacht je van natuurlijke oliën en wassen, extract uit fruit en bloemen, essentiële oliën… Maar er worden ook nog weleens wat dierlijke ingrediënten gebruikt in huidverzorging. Indien je deze liever vermijdt, dan heb ik een handig lijstje met de meest voorkomende dierlijke ingrediënten in huidverzorging:

 • Bijenwas (cera alba) / honing (honey)
 • Lanoline (lanolin)
 • Retinol (retinol, retinoids)
 • (Zee) Collageen (marine collagen)
 • Zijde (silk)

Bovenstaande ingrediënten vind je in zowel goedkope als luxeproducten en in natuurlijke en synthetische producten. Het is gelukkig wel zo dat bij natuurlijke producten met een keurmerk het gebruik van dierlijke ingrediënten grotendeels is verboden. Wanneer je graag natuurlijke huidverzorgingsproducten gebruikt, dan is het voornamelijk de bijenwas, honing, lanoline en zijde waar je op moet letten. PETA heeft een uitgebreide lijst met dierlijke ingrediënten die in overige producten kunnen zitten.

Handig om te weten: een konijntje of ander dierproefvrij/ ‘cruelty free’ logo zegt helaas niets over de ingrediënten in het product. Deze producten zijn waarschijnlijk dierproefvrij, maar kunnen nog wel dierlijke ingrediënten bevatten. Dierproefvrij of ‘cruelty free’ staat dus niet garant voor vegan producten.

Dierproefvrij = vrij van dierproeven.
Vegan = vrij van dierproeven en dierlijke ingrediënten.

Let goed op!

Vegan skincare bevat geen dierlijke producten en is altijd cruelty-free, maar dat betekent niet dat dit andersom ook het geval is. Cruelty-free merken hoeven namelijk niet altijd vegan te zijn en kunnen dus dierlijke producten bevatten. Sinds 13 maart 2013 geldt er in heel Europa een verbod op dierproeven. Dit hoeft helaas niet te betekenen dat alle merken die verkocht worden in Europa ook daadwerkelijk diervriendelijk zijn. Ingrediënten die ingekocht worden buiten de EU kunnen namelijk wel op dieren getest zijn. In China is het zelfs verplicht om verzorgingsproducten op dieren te testen. Merken die daar verkocht worden, kun je dus beter vermijden.

Verborgen dierlijke producten

Niet elk dierproefvrij merk vermeldt ook of het product veganistisch is. Er zijn heel veel ingrediënten van dierlijke oorsprong die gebruikt worden in verzorgingsproducten. Niet van alle ingrediënten is het direct duidelijk of deze van dierlijke oorsprong zijn. De belangrijkste om op te letten wanneer je op zoek gaat naar ‘verborgen’ dierlijke producten zijn:

 • Karmijn (een rode kleurstof gemaakt van luizen)
 • Keratine
 • Collageen
 • Zijde
 • Elastin
 • Lanoline ofwel wolvet

Wanneer een product geen veganistisch keurmerk heeft, wordt dit vegan-vriendelijk genoemd. Vegan-vriendelijke producten (of een van de ingrediënten) kunnen wel op dieren getest zijn. Ga dus altijd op zoek naar een officieel vegan keurmerk om er zeker van te zijn dat jouw skincare ook dierproefvrij is.

Welke producten beveel ik aan?

Goed, nu heb ik je natuurlijk verteld wat vegan huidverzorging nu daadwerkelijk betekent en ik snap dat je nu zelf ook wat vegan-vriendelijk producten wil uitproberen. Daarom wil ik je het zoeken door een bos van aanbieders besparen en je kennis laten maken met Miracles By Stella, een nieuw Nederlands puur natuurlijk en vegan verzorgingsmerk.Alle ingrediënten van Miracles by Stella zijn puur natuurlijk en vegan, het beste wat de natuur ons te geven heeft. Stella zei altijd “Smeer niets op je huid dat je niet kunt eten”. Vanuit deze visie heeft ze deze lijn ontwikkeld, met als basis aromatherapie en de kracht van kruiden. Er zit niets overbodigs in, alles werkt voor je huid. Celesta & Judith (Stella’s dochter) zetten de lijn met liefde voort, nu Stella er zelf niet meer is. Met haar Miracles leeft ze echter voort, ze wilde niets liever dan haar liefde voor puur natuur verspreiden. Judith noemt de producten ook wel liefde in een potje. Gun jij je huid ook wat liefde?Alle producten zijn geproduceerd in Nederland, door een producent in natuurlijke cosmeticaHet cel beschermende extract bevat polyfenolen van de hoogste kwaliteit en puurheid voor een egale huid, optimale celregeneratie en een stralende teint. De producten van Miracles By Stella gebruiken alleen hooggekwalificeerde ingrediënten en bevatten geen parabenen, paraffine, siliconen en polyethyleenglycol. Hierdoor is Miracles By Stella® in het bijzonder geschikt voor de gevoelige huid.

Alle pluspunten op een rijtje:

 • Vegan
 • ECO® -gecertificeerd
 • Biologisch en eco-vriendelijk
 • Vrij van parabenen en minerale oliën
 • Vrij van siliconen en polyethyleenglycol
 • Vrij van synthetische parfums en kleurstoffen
 • Niet op dieren getest
 • Geschikt voor alle huidtypen
 • In het bijzonder geschikt voor de gevoelige huid
 • Dermatologisch getest

Zo! Nu ben je goed geïnformeerd. Bij MiraclesByStella.com vind je enkel en alleen natuurlijke en biologische producten zonder chemische en synthetische ingrediënten.

Wil je meer weten over natuurlijke cosmetica en vegan cosmetica? Ook daarvoor ben je bij Miracles By Stella aan het juiste adres. De volgende blogposts zijn geweldige follow-up:
https://miraclesbystella.com/natuurlijke-huidverzorging/
https://miraclesbystella.com/vegan-huidverzorging/

Dus waar wacht je op? Bezoek de website https://www.miraclesbystella.com en verwen je huid met een verantwoorde verzorging.

Laat je ons weten hoe jij omgaat met huidverzorging en of de bovenstaande tips hebben geholpen? Leave a comment below 😊

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.