Van poeder naar superjuice

Je hebt er vast wel eens wat over gehoord of voorbij zien komen: tarwegras. Een hele tijd geleden heb ik eens een foto van zo’n shotje gepost op Instagram en toen kwamen er wat dingen naar voren die ik vond. Er zijn voorstanders van dit shotje vanwege de vele ”health benefits” die het bevat.

 

Wat is tarwegras nou eigenlijk en hoe drink je het?
Tarwegras is jonge tarwe. Voordat het uitgroeit tot het graan dat wij kennen, vormt het eerst een groene plant. Gras is het basisvoedsel van het dierenrijk. Logisch: het is een pakhuis van belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Precies die stoffen die het menselijk lichaam ook nodig heeft om goed te functioneren.

Van de tarweplant kunnen we de zaden (de tarwe) oogsten, maar ook de jonge plant is bijzonder voedzaam. Tarwegras bevat namelijk hoge concentraties van vitamines, mineralen, aminozuren, enzymen en chlorofyl. Daarom wordt het sap van tarwegras de laatste jaren steeds vaker als aanvulling op de voeding gebruikt.

Helaas zijn wij niet in staat om de stugge vezels van gras te verteren. Toch is er een manier waarop we kunnen profiteren van dit natuurlijke wonderproduct. Hiervoor gebruiken we zogenaamde slowjuicers: speciale sapmachines die licht verteerbaar sap uit gras persen. Ter vergelijking: een shot tarwegrassap van 30 mililiter is even gezond als één kilo verse groente.

 

 

Wat is chlorofyl?
Tarwegras bestaat voor 70% uit chlorofyl. Chlorofyl is een pigmentstof die in de cellen van groene planten en gras ligt opgeslagen en die het z’n groene kleur geeft. Chlorofyl heeft vrijwel dezelfde molecuulstructuur als hemoglobine, de ijzerhoudende, zuurstof transporterende  rode cellen in ons bloed. Onderzoek heeft aangetoond dat chlorophyl in het lichaam omgezet kan worden in hemoglobine. Dit maakt het mogelijk om chlorophyl therapeutisch in te zetten bij bijvoorbeeld bloedarmoede.

Maar chlorofyl blijkt nog veel meer heilzame functies te hebben, het:

 • bevordert de bloedvorming
 • werkt antibacterieel, desinfecterend en reinigend
 • optimaliseert de energieproductie in de cel
 • heeft een normaliserende invloed op de bloeddruk
 • geeft energie
 • optimaliseert het immuunsysteem
 • reinigt en ontsmet de darmen
 • bindt giftige/zware metalen (kwik, lood, cadmium, amalgaam, aluminium, arseen)

Chlorofyl heeft een brede werking en kan naast een gezond eet- en leefpatroon preventief worden gebruikt of ondersteunend worden ingezet bij chronische aandoeningen. Aangezien het zeer rijk is aan chlorofyl is tarwegrassap dus een geweldige aanvulling op de voeding!

 

Glutenvrij 
Zoals je op de blog kunt lezen, eet ik al een aantal jaar glutenvrij. Aangezien tarwegras verwant is aan tarwe en ook een graan is, wordt vaak gedacht dat tarwegras ook gluten bevat. Maar dit is niet waar, het is juist geschikt voor mensen die glutenvrij eten om toch genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Gezond, voedzaam en glutenvrij dus!

 

De Voordelen:

 1. Tarwegras bevat chlorofyl. Chlorofyl!? De naam klinkt alsof het een smerig schoonmaakgoedje is, maar dat is het verre van. Of ja, het heeft een antioxidant werking wat weer goed is voor de bescherming van cellen en lichaamsweefsels.
 2. Gedroogde Tarwegras bevat een hoog percentage aan vezels van maar liefst 42,1%! De vezels verlagen cholesterol, bevorderen spijsvertering en regelmatige stoelgang. Vezels zijn voedsel voor je goede darmflora.
 3. Chlorofyl heeft een zuiverende werking op je lever en andere organen.
 4. Tarwegras ontzuurt je lichaam. Alleen in ontzuurde staat kan een lichaam goed genezen.
 5. Tarwegras bevat kostbare nutriënten en voert melkzuur af. Hierdoor wordt tarwegras van oudsher gebruikt door atleten en mensen die meer uithoudingsvermogen nodig hebben.

 

Nadelen?

Tarwegras ontgift het lichaam. Vers sap kan een te heftige ontgifting veroorzaken en misselijk maken. Daarom voorzichtig beginnen. Als je eenmaal na een paar weken de ergste ontgifting hebt doorgemaakt kun je gemakkelijk 3 maal daags 30 ml nemen.

Ben je allergisch voor het sap van tarwegras of stoffen in de plant dan is tarwegras wellicht niet iets voor jou. Als je binnen een paar minuten na het drinken van een shot een allergische reactie krijgt is het af te raden het nogmaals te proberen.

 

Rauw, poeder; wat moet ik nemen?

In principe kan je het allemaal een keer proberen en vervolgens bekijken wat het beste werkt voor jou. Belangrijk vind ik dat de producten die ik tot mij neem van een goed huis komen. Organico Green Juice is daar een goed voorbeeld van: De website vertelt mensen hoe je op effectieve wijze de poeder kunt maken tot een heerlijke groene en gezonde sap en je kunt er meteen alle benodigdheden aanschaffen.

 

Je kunt de sapjes dus zelf makkelijk bereiden – Organico Turbo Greens bevat vermalen nutrienten van authentieke groenten en fruit die vermalen worden tot een poeder dat alle mineralen, anti-oxidanten en aminozuren bevat, die je lichaam nodig heeft.

En omdat de Organico TURBO Greens™ zo vol zitten met meer dan 27 authentieke groenten-en fruitsoorten hebben ze van nature een heerlijk, zacht zoete smaak die eveneens fris aanvoelt, zelfs gewoon gemengd in een glas water! Er is een selectie gemaakt van 11 biogeteelde superfoods die in de Organico TURBO Greens™ niet mochten ontbreken. Deze bestaat uit een uitgekiende mix van anti-oxidanten, mineralen, aminozuren, natuurlijke eiwitten en andere voedingsstoffen.

De stoffen helpen jouw lichaam ontzuren, bezorgen een natuurlijke Energie Boost, optimaliseren je weerstand en metabolisme waardoor je beter gewapend bent tegen dipjes, ziektes en… zelfs je haren, je nagels en je huid gaat weer glanzen van energie… Wil je Organico Turbo Green ook proberen? Je vindt het hier!

Een receptenboekje is er ook! Hier vind je heerlijke superfood en (slow)juice recepten in allerlei smaken, naar ieder zijn wens! Je kunt er vast wat inspiratie opdoen mocht je nog twijfelen aan de voordelen van Organico Turbo Green, en wanneer je dan toch besluit je lichaam een reset te willen geven dan kun je gerust naar de website van Organico Green Juice 🙂

 

 

Hoe ga ik dit allemaal toepassen in mijn voedingspatroon?

Gewoon beginnen! A shot a day keeps the doctor away! En als je geen juicebar in de buurt hebt, of geen tijd en ruimte hebt om zelf te kweken, dan kun je terecht bij Organico Labs. Combineer je dit product met gezonde voeding, voldoende beweging en een positieve vibe dan kom jij er wel! Benieuwd naar de voedingswaarden of meteen bestellen? Dat kan hier!

Groetjes Esther