Til je gerechten (verantwoord) naar een hoger niveau!

Kruiden gebruiken wij dagelijks in onze keuken in en op allerhande gerechten. De meeste mensen gebruiken kruiden om het gerecht beter tot zijn recht te laten komen met een sterkere smaak. Sommige kruiden bestaan uit vermalen plantenwortels, andere uit bladeren, stengels of vruchtdelen. Vele kruiden gebruiken we in poedervorm maar tegenwoordig kan je vele kruiden ook vers vinden op de markt zoals peterselie, basilicum, oregano, dille, koriander, tijm enz. Bij deze kan je ook genieten van de heerlijke aroma’s die deze kruiden verspreiden. Maar zijn wij er ook nog van bewust dat sommige kruiden een helende werking hebben op ons lichaam?

 

Superkruiden?

 De bioactive stoffen in kruiden zijn grotendeels verantwoordelijk voor de geneeskrachtige werking. Bioactieve stoffen zijn stoffen die voorkomen in voornamelijk plantaardig voedsel. Dit kunnen antioxidanten zijn maar ook vitaminen en mineralen vallen hieronder. Deze stoffen hebben een positief effect op onze lichaamscellen en weefsels.

 

Verschil tussen kruiden en specerijen

 Kruiden komen vooral van kruidachtige planten (een botanische indeling) en groeien in een gematigd klimaat. Meestal worden de verse bladeren gebruikt. Voorbeelden van kruiden zijn peterselie, selderij, lavas en basilicum. Ook worden vruchten en zaden gebruikt, denk aan karwijzaad, mosterdzaad en jeneverbes. Kruiden zijn soms vers te koop als plant en zelf te kweken. Specerijen zijn aromatische of scherp smakende gedroogde delen van planten.

Specerijen zijn afkomstig uit landen met een tropisch klimaat. Specerijen van wortel zijn onder andere gember en geelwortel. Specerijen van vruchten en bloemen onder andere kruidnagel, nootmuskaat, peper, paprika en vanille. Van schors wordt kaneel gemaakt.

 

 

 

 

Veiligheid 


Plantengifstoffen

In sommige kruiden komen van nature allylalkoxybenzenen (aromastoffen) voor. Dit zijn plantengifstoffen. Van deze stoffen is weinig bekend over de effecten bij de mens, maar bij dieren zijn wel schadelijke effecten gevonden. De stoffen komen voor in de volgende kruiden: anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper.

Coumarine

Coumarine is een aromastof (plantengifstof) die van nature voorkomt in kaneel. Langdurig gebruik van veel coumarine is mogelijk schadelijk voor de gezondheid. Bij normaal gebruik en een gevarieerd eetpatroon is er geen risico voor de gezondheid.

Bacteriën

Verse kruiden kunnen door mest of vervuild water ook besmet zijn met ziekmakers zoals salmonella en E. coli. Het wassen van verse kruiden verkleint het risico op een voedselinfectie door deze ziekmakers. Ook gedroogde kruiden en specerijen kunnen besmet zijn. Daarom behandelt de producent ze vaak met stoom. Verhitting doodt bacteriën.

 


Voedingsadvies

Kruiden en specerijen geven smaak aan gerechten en zijn geschikt om zout mee te vervangen. In sommige kruiden en specerijen kunnen aromastoffen zitten die bij grotere hoeveelheden mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Normaal gebruik van onderstaande kruiden is niet schadelijk voor de gezondheid.

  • Anijs, dragon, venkel, basilicum (pesto), piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper. Gebruik deze kruiden en producten hiervan zoals kruidenthee uit voorzorg wel met mate.
  • Kaneel. Gebruik uit voorzorg geen lange tijd producten of gerechten waar kaneel in zit.

 

 

Vijf super specerijen op een rijtje

Kruiden hebben dus een tal van gezondheidsvoordelen en hebben een helende werking op ons lichaam. Deze superkruiden zijn eveneens een voedingsmiddel als een medicijn en zijn altijd onbewerkt. Door het eten van de volgende superkruiden kan je allerlei ziektes en pijn voorkomen en/of bestrijden. Wij hebben alvast vijf superkruiden opgesteld in het onderstaand artikel.

Wij zijn even gaan rondneuzen welke kruiden op dit moment het meest in onze keuken gebruikt worden en welke tevens heel gezonde, helende eigenschappen hebben. Natuurlijk is het steeds aangewezen om kruiden te gebruiken van biologische natuurlijke oorsprong. We kozen voor de volgende vijf super kruiden even onder de loep te nemen:

 

Tijm

Tijm als medicinaal kruid ken je waarschijnlijk wel van tijmsiroop. Dat wordt vaak gebruikt tegen hoest en keelpijn, en niet voor niets. Het werkt namelijk antibacterieel en kan daarmee tegen keelontstekingen helpen.

Ook bevat tijm bestanddelen die de ‘wand’ van de cel, het celmembraan, beschermen. Je cellen worden daarmee minder snel beschadigd, wat op de lange termijn helpt tegen veroudering. Ten slotte is tijm ook nog eens goed voor de spijsvertering.

Dille:

Dille niet ontbreken in ons lijstje van gezonde kruiden. Dille heeft een gunstige invloed op de slaap door zijn kalmerende werking. Dit kruid is erg rijk aan vitamine C en heeft een zeer gunstige en rustgevende werking op de maag. Qua smaak gaat het heel goed samen met zalm, maar ook zeker met zout vlees zoals uitgebakken spekreepjes en ui in combinatie met bijvoorbeeld jonge veldertjes.

Dille komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en Zuid-Europa maar wordt vooral veel gebruikt in de Scandinavische keuken. In deze landen wordt naar verhouding veel vis gegeten.

Basilicum:

Dit kruid wordt ook wel het koningskruid genoemd. Het kruid schenkt mentale helderheid. Het staat bekend als een kalmerend middel tegen stress en zou de bloeddruk verlagen als ook de bloedsuikerspiegel en het cholesterolniveau. Basilicum zit ook boordevol vezels en heeft een ontgiftend effect op de lever. Het werkt mede dus positief op de spijsvertering door parasieten te doden.

Kurkuma:

Kurkuma is net als gember een wortel. Kurkuma is een natuurlijke antibiotica en werkt goed tegen verkoudheid en keelpijn. Het doodt bacteriën door zijn bloedreinigende werking. Dit geel kruid bevat curcumine waardoor dit kruid een kankerwerende werking heeft en het verouderingsziekten zoals alzheimer kan afremmen. Kurkuma is ook heilzaam tegen aandoeningen van het maagdarmstelsel, zoals indigestie, maagzweren, prikkelbare-darmsyndroom, de ziekte van Crohn . Kurkuma zou ook een heilzame werking hebben bij mensen met een gewrichtszwelling, ochtendstijfheid en mensen met reumatoïde artritis.

Knoflook:

Knoflook is rijk aan ijzer en vitamines. Het werkt bloeddruk- en cholesterol verlagend en is een goede bestrijding tegen aderverkalking, hypertensie, trombose enz. Wanneer je regelmatig knoflook gebruikt kan je zich wapenen tegen virale infecties zoals keelontstekingen, verkoudheden en griep. Knoflook heeft ook een goede invloed op onze spijsvertering. 

 

Waar haal jij jouw– kruiden vandaan?

Jullie merken het al, er zijn alleen maar gigantische voordelen bij het gebruiken van kruiden bij je gerechten. Natuurlijk kruiden we alles steeds met mate. Nu vraag jij je af waar je jouw superkruiden kan halen? Dat kan bij KruidenvoorThuis.nl!

Hun kennis en liefde voor specerijen en kruiden is enorm groot en daarom weten ze precies waar ze de beste kwaliteit kunnen kruiden kunnen halen. Alle producten zijn dan ook afgestemd op de hoge eisen van de smaakbewuste consumenten van deze tijd.
Bestellen kan heel gemakkelijk middels hun gebruiksvriendelijke webshop!

KruidenvoorThuis.nl is het consumentenmerk van Setz-Apart Specerijen. Dit is een familiebedrijf sinds 1961 die al meer dan 50 jaar alle facetten van de specerijen/kruiden wereld kent en haar producten hoofdzakelijk levert aan grootverbruikers. Door de voortdurende telefonische aanvragen van de consument om hun producten rechtstreeks te leveren is de online winkel KruidenvoorThuis.nl in 2012 ontstaan. Met deze webshop willen zij de consument de gelegenheid geven om onze kruiden en specerijen te bestellen en er van te genieten.

 

 

E-nummer vrij, Allergenenvrij of natriumarm

Alle kruiden zijn verkrijgbaar in een variant zonder E-nummers voor wie bewust met voeding bezig is en zo puur mogelijk wil eten. Wat de kruiden van KruidenvoorThuis zo bijzonder maakt is dat ook mensen met een allergie ervan kunnen genieten. Of je nu een glutenvrij, allergenenvrij of natriumarm dieet hebt. Zij zorgen ervoor dat je met hun kruiden altijd een smakelijke maaltijd op tafel zet!

 

Sluitende bewaking

In de huidige wereld is de bewaking van kwaliteit/houdbaarheid niet meer weg te denken. Middels een automatiseringssysteem kunnen zij de bewaking van onze grondstoffen en eindproducten van A tot Z garanderen. Zij onderscheiden zichzelf vanwege de hoge voedselveiligheid, zodat u niet alleen een lekkere, maar ook een veilige maaltijd op tafel zet.

Ze voldoen aan de belangrijkste certificering op het gebied van voedselveiligheid namelijk FSSC 22000  en Riskplaza Plus. Waar wacht je dus op? Bestel jouw kruiden en specerijen nu snel op kruidenvoorThuis.nl en til jouw gerechten naar een hoger niveau!

De gedroogde kruiden en specerijen die je daar besteld bewaar je op een koele, droge en donkere plek. Zo blijft de smaak het langste goed. We zijn heel benieuwd naar jouw toepassingen van kruiden in het dagelijks leven, laat je het even in een reactie achter? Alvast bedankt! 🙂

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.