Superkruiden!

Kruiden gebruiken wij dagelijks in onze keuken in en op allerhande gerechten. De meeste mensen gebruiken kruiden om het gerecht beter tot zijn recht te laten komen met een sterkere smaak. Sommige kruiden bestaan uit vermalen plantenwortels, andere uit bladeren, stengels of vruchtdelen. Vele kruiden gebruiken we in poedervorm maar tegenwoordig kan je vele kruiden ook vers vinden op de markt zoals peterselie, basilicum, oregano, dille, koriander, tijm enz. Bij deze kan je ook genieten van de heerlijke aroma’s die deze kruiden verspreiden. Maar zijn wij er ook nog van bewust dat sommige kruiden een helende werking hebben op ons lichaam?

 

Superkruiden?

De bioactieve stoffen in kruiden zijn grotendeels verantwoordelijk voor de geneeskrachtige werking. Bioactieve stoffen zijn stoffen die voorkomen in voornamelijk plantaardig voedsel. Dit kunnen antioxidanten zijn maar ook vitaminen en mineralen vallen hieronder. Deze stoffen hebben een positief effect op onze lichaamscellen en weefsels.

 

Ontstekingsremmer

Door onze huidige Westerse leefwijze (overmatige stress, medicijngebruik, weinig beweging en fabrieksvoer) heeft ons lichaam het niet makkelijk. Deze leefwijze veroorzaakt (chronische) ontstekingen in ons lichaam. Worden deze niet tijdig ‘ontkracht’, kan dit uitmonden in allerlei ziektebeelden zoals diabetes en kanker. Het is dus zaak om deze ontstekingen de kop in te drukken en kruiden als bijvoorbeeld kurkuma kan je hierbij helpen. Tot op heden hebben de geneeskruiden, ondanks de grote vooruitgang van de chemie, de farmacie en de medische wetenschap, gelukkig niets aan betekenis verloren.

 

Natuurlijke hulpmiddelen

Alleen zijn wij als moderne mens niet meer zo op de hoogte van wat kruiden voor onze gezondheid kunnen betekenen. Ook wordt hierover door de doorsnee dokter niet veel over verteld. We zijn zo snel geneigd om een pilletje te nemen wanneer we ons niet goed voelen in plaats van te kijken naar de oorzaak en of er geen natuurlijk middel is dat ons kan helpen. Zoals bijvoorbeeld fythotherapie, wat letterlijk kruidengeneeskunde heet en homeopathie kunnen heel wat kwalen en ziektes ongedaan maken.

Veel van de oude kennis over kruiden gaat vaak verloren in deze huidige stressvolle wereld . Het is belangrijk dat deze kennis behouden blijft zodat we bewust blijven van wat deze kruiden uit de natuur te bieden hebben voor de gezondheid van de mens. Ja, kruiden dienen tot zoveel meer dan alleen de smaak te verrijken.

 

7 Superkruiden op een rijtje

Kruiden hebben dus een tal van gezondheidsvoordelenen en hebben een helende werking op ons lichaam. Deze superkruiden zijn eveneens een voedingsmiddel als een medicijn en zijn altijd onbewerkt. Door het eten van de volgende superkruiden kan je allerlei ziektes en pijn voorkomen en/of bestrijden. Wij hebben alvast 7 superkruiden opgesteld in het onderstaand artikel.

Wij zijn even gaan rondneuzen welke kruiden op dit moment het meest in onze keuken gebruikt worden en welke tevens heel gezonde, helende eigenschappen hebben. Natuurlijk is het steeds aangewezen om kruiden te gebruiken van biologische natuurlijke oorsprong. We kozen voor de volgende tien super kruiden even onder de loep te nemen:

 

Peterselie:

Vaak wordt peterselie gebruikt als garnituur, en vele mensen laten dit dan ook vaak aan de kant van hun bord liggen. Toch is het veel beter dit op te eten. Peterselie bevat voedingsstoffen zoals vitamine A en C en slechts enkele blaadjes peterselie bevatten genoeg vitamine K dat essentieel is voor gezond bloed, voor de hele dag. Peterselie bevat ook een stofje met sterke antikanker eigenschappen namelijk apigenine dit zou de groeifactoren van kanker remmen.

 

Koriander:

Koriander werd vroeger vooral gebruikt in de oosterse en westerse keuken maar wordt nu ook bij ons veel gebruikt. Koriander bevat een heleboel vezels en ijzer en helpt duidelijk de zware metalen in ons lichaam af te breken. Ons lichaam verwisselt vaak zware metalen met nutriënten en worden daarom in ons lichaam opgehouden. Koriander zorgt er voor dat kwik en lood en andere zware metalen uit het weefsel van je lichaam worden getrokken. Koriander werkt remmend op ontstekingen, bacteriën en schimmels.

 

Basilicum:

Dit kruid wordt ook wel het koningskruid genoemd. Het kruid schenkt mentale helderheid. Het staat bekend als een kalmerend middel tegen stress en zou de bloeddruk verlagen als ook de bloedsuikerspiegel en het cholesterolniveau. Basilicum zit ook boordevol vezels en heeft een ontgiftend effect op de lever. Het werkt mede dus positief op de spijsvertering door parasieten te doden.

 

basilicum

 

Tijm:

Tijm wordt vaak toegepast om salades wat pittiger te maken. Ook in het kruidentuiltje voor heel wat sausen en soepen kan tijm niet gemist worden. In Tijm bevindt zich de stof die Thymol heet. Deze bevat antiseptische eigenschappen en is dus goed bij keelpijn, ontstoken tandvlees, ingewands-en worminfecties. Tijm wordt in de homeopathie gebruikt en kan op deze manier helpen bij slapeloosheid, depressie of migraine.

 

Dille:

Dille is een kruid dat een geweldige bron blijkt te zijn van antioxidanten zoals betacaroteen en vitamine C . Dille heeft een gunstige invloed op de slaap. Ook zou Dille helpen wanneer je de hik hebt. Een theelepel dille in kokend water en heel langzaam opdrinken.

 

Kurkuma:

Kurkuma is net als gember een wortel. Kurkuma is een natuurlijke antibiotica en werkt goed tegen verkoudheid en keelpijn. Het doodt bacteriën door zijn bloedreinigende werking. Dit geel kruid bevat curcumine waardoor dit kruid een kankerwerende werking heeft en het verouderingsziekten zoals alzheimer kan afremmen. Kurkuma is ook heilzaam tegen aandoeningen van het maagdarmstelsel, zoals indigestie, maagzweren, prikkelbare-darmsyndroom, de ziekte van Crohn . Kurkuma zou ook een heilzame werking hebben bij mensen met een gewrichtszwelling, ochtendstijfheid en mensen met reumatoïde artritis.

 

Knoflook

Knoflook is rijk aan ijzer en vitamines. Het werkt bloeddruk- en cholesterol verlagend en is een goede bestrijding tegen aderverkalking, hypertensie, trombose enz. Wanneer je regelmatig knoflook gebruikt kan je zich wapenen tegen virale infecties zoals keelontstekingen, verkoudheden en griep. Knoflook heeft ook een goede invloed op onze spijsvertering.

 

keuken

 

Waar haal jij je superkruiden?

Jullie merken het al, er zijn alleen maar gigantische voordelen bij het gebruiken van kruiden bij je gerechten. Natuurlijk kruiden we alles steeds met mate. Nu vraag jij je af waar je jouw superkruiden kan halen? Dat kan bij Buysman Kruiden, ze maken het je trouwens heel makkelijk met hun kruidenpakket te bestellen middels hun webshop!

Bij Buysman Kruiden vind je de lekkerste verse peterselie, munt, dille, basilicum, notenkruid, koriander en bieslook. Met veel plezier telen Piet, Vok, Jos, Louis, Erik en Mark Buysman hun kruiden. Ze combineren ambacht met moderne techniek. Op duurzame wijze en met respect voor de natuur: chemische bestrijdingsmiddelen kom je niet tegen en het productieproces is grotendeels handmatig. Slechts voor het vullen van de potjes met aarde heeft Buysman een machine. Bekijk de website www.kruidenpakket.nl en probeer het kruidenpakket van Buysman!

Grijp dus niet onmiddellijk naar een chemische pil maar probeer je ongemakken eerst met kruiden te verhelpen. Hierbij is het natuurlijk steeds aangewezen om advies te vragen bij een dokter homeopaat of ayurvedische arts of een fytotherapeut. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

We zijn heel benieuwd naar jouw toepassingen van kruiden in het dagelijks leven, laat je het even in een reactie achter? Alvast bedankt! 😉

 

buysman

 

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.