Superfoods

Wat zijn superfoods?

Sinds kort zijn er heel veel superfoods op de markt, voorheen hoorden we deze term helemaal niet. Wat zijn superfoods en wat doen ze voor je? Kunnen ze afhelpen van je astma, je man boobs of je ADHD?

Superfoods zijn voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan voedingsstoffen en anti-oxidanten. En dan hebben mensen het vooral over exotische plantaardige voeding. Maar er zijn ook oud-Hollandse groenten die hier toe behoren. Boerenkool en andijvie zijn bijvoorbeeld ook echte superfoods! En als je het echt hebt over een hoge gehaltes aan voedingsstoffen en anti-oxidanten, waarom vergelijken we dan ook niet meteen dierlijke producten als grasgevoerd vlees, orgaanvlees, ongepasteuriseerde zuivel en natuurlijk eieren en vis?

Omgekeerde wereld

Dierlijke volvette producten van biologische oorsprong bevatten zeer veel voedingsstoffen. Uit onderzoek van de Amerikaan Richard Nikoley blijkt dat runderlever wel 25x voedzamer is dan granen en 20x voedzamer dan fruit! Het volgende citaat is uit Voeding en fysieke degeneratie van Weston Price, vertaald door Mike Donkers:

‘Er bestaat een misvatting over de voedingswaarde van fruit. Uiteraard zijn vruchten prima als aanvulling, maar de meeste vruchten bevatten zeer weinig mineralen. Je zou bijvoorbeeld 18 kilogram appels of zo’n 13 kilogram sinaasappels moeten eten om aan je twee gram fosfor te komen. Wanneer deze vruchten worden gezoet in de vorm van jam of gelei, zou je zelfs 16 kilogram sinaasappelmarmelade per dag moeten eten, goed voor 33.000 calorieën.’

Al lang bekend

Hij had dit al geschreven voor de tweede Wereldoorlog! Dus waarom komen we nu opeens met superfoods van voornamelijke exotische plantaardige oorsprong? Vanwege marketing natuurlijk! Ongetwijfeld zijn de meeste producten erg gezond en onbewerkt, maar het is niet eerlijk om de winnaars weg te houden uit de lijst. En die producten zijn de dierlijke producten. Wie heeft dit op zijn geweten? Zou het toevallig de veganistische lobby zijn? Ik denk het namelijk wel. Heel leuk voor hen, maar het is altijd leuk om beter te weten. Daarom presenteer ik je de dierlijke variant van de superfoods:

– Grasgevoerd rundvlees met een vetrandje
– Biologische orgaanvlees, vooral lever
– Biologische ongepasteuriseerde zuivel als melk, yoghurt, kefir en kaas
– Biologische vrijloopeieren
– Vette vis (rijk aan de omega’s)

Kom je met deze voeding af van je astma en je manboobs? Niet meteen natuurlijk, maar misschien wel in de toekomst als je gezonde onbewerkte producten blijft eten met een hoge voedingswaarde en verder natuurlijk ook gezond leeft en genoeg beweegt. Dat betekent: weet wat je eet en kom van die luie stoel!

Lees ook:

Free the animal
Raw food en Superfoods

Gerelateerde berichten

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.