Olijfolie uitgelegd!

Olijfolie is veelzijdig. Je kunt erin bakken, braden of er een lekkere vinaigrette mee maken. Daarnaast is olijfolie een beter alternatief door de vele onverzadigde vetten en bevat het veel vitamine E. In ons land wordt het aanbod natuurlijke olijfolie daarom steeds groter en daarom nemen we in dit artikel de kwaliteiten van olijfolie onder loep! Laten we beginnen.

 

Kwaliteitsverschil zit ’m bij olijfolie vooral in de persing. Bij extra vierge gaat het om een olie afkomstig van koudgeperste olijven. Eigenlijk wordt de olijvenpuree gecentrifugeerd, waarbij geen verhitting, maar wrijvingstemperatuur van max 27C,  aan te pas komt. Vandaar de term koudgeperste olijfolie. Extra vierge heeft de rijkste smaak, waarbij de zuurtegraad tussen de 0,2 en de 0,8% zit. Indien de zuurtegraad van de olijfolie tussen de 0,8% en de 2% zit, dan mag het vierge olijfolie heten. Hierbij moet voor de vierge olijfolie de smaak, kleur en aroma wel perfect zijn. De vierge is ten opzichte van de extra vierge minder in kwaliteit en goedkoper, maar leent zich prima om mee te koken. Daarna wordt de pulp voor de tweede keer gecentrifugeerd, verhit en gewassen om meer olie te produceren. Dit is de basis voor ‘gewone’ olijfolie, zogenaamd de beste keus om in te bakken en braden. Echter door de zware bewerking worden uit deze olijfolie niet alleen de smaak en geurstoffen ontrokken, waardoor het lichter smaakt, maar gaan alle heilzame stoffen van de olijfolie, zoals polyphenol, verloren. Beweringen zoals met extra vierge mag je niet op hoge temperarturen koken, is een mythe, want zijn verbrandingspunt zit op 210 C, dus kun je het prima gebruiken om te koken, bakken en zelfs frituren als je het er voor over hebt. Tip, de lekkerste frites krijg je door ze te bakken in een koekepan met ruim extra vierge olijfolie. Ze worden lekker knapperig aan de buitenkant en blijven zacht van binnen.

De productie van olijfolie

Voor de productie van olijfolie worden de olijven van de boom geoogst van november tot januari. De fijnere soorten worden met de hand geplukt. Ook gebruikt men plukmachines die de olijven van de bomen schudden. Olijfbomen kunnen wel tot een paar honderd jaar oud worden. Bij deze hele oude bomen gebruiken de plukkers dan ook geen plukmachines om te voorkomen dat de wortels beschadigen. Nadat blaadjes en takjes verwijderd zijn begint direct de productie van de olie. Daarbij worden olijven eerst gewassen en tot een pasta gemalen. De vaart moet er in deze fase behoorlijk in zitten omdat de geplukte olijven snel bederven. De olijven worden mechanisch geperst en vervolgens gecentrifugeerd. Bij dit proces vindt geen enkele vorm van verhitting plaats. Wel komt er wrijvingswarmte vrij. Voor een liter pure olie heeft men ongeveer acht kilo olijven nodig! Dat kan wel de hele oogst van een boom zijn. Voor de productie van de vierge olijfolie wordt de massa, waaruit de extra vierge werd gewonnen, nogmaals bewerkt. Extra vierge en vierge zijn eerste persing, waarbij de zuurgraad laag is. In principe mag extra vierge olijfolie niet meer dan 0,8% zuur bevatten. Voor vierge wordt een zuurgraad van 2 procent als limiet gehanteerd.

De kwaliteit van olijfolie

Er zijn dus verschillende soorten olijfolie die verschillen in kwaliteit. De extra vierge is de beste en duurste kwaliteit. Je kunt er mee koken, bakken, braden fritueren en uiteraard door de salade gebruiken,  (dip) sauzen mee maken of gewoon lekker dippen met een stukje brood. Dan heb je geraffineerde olijfolie. De onzuiverheden worden uit de olie gehaald waardoor de smaak ook iets minder wordt. Je kunt met deze “gewone” olijfolie prima bakken en frituren, maar je krijgt geen gezonde en heilzame stoffen binnen, die je bij de extra vierge en de vierge olfijfolie wel binnenkrijgt. 

Gewone olijfolie: een mengsel van geraffineerde (zwaar bewerkt, waarbij gezonde, heilzame stoffen, smaak en geur verloren zijn gegaan) olie en olie van tweede persing. Neutraler van smaak en geschikt voor bakken en frituren.

Olijfolie van olijf “afval” of POMMACE. Dit is een veel mindere kwaliteit olijfolie die gemaakt is van de olijvenpulp behandelt met oplosmiddelen en of andere middelen. Het is een mengsel van geraffineerde olijfolie met andere oliën. Je kunt ermee koken maar ga liever voor betere kwaliteit.

Olijvenrassen

Er zijn veel verschillende olijvenrassen. Elk met een eigen smaak. Ook het land waar de olijven geteeld worden, is van invloed. Griekenland, Spanje en Italië zijn de grootste producenten. Globaal kun je stellen dat olijfolie uit Spanje mild van smaak is en die uit Italië verfijnd en peperig. De Griekse is neutraler, met een goede basissmaak. Frankrijk, waar relatief weinig olijfolie vandaan komt, staat bekend om de zachte, tikje boterige olijfolie. Maar smaak blijft persoonlijk. Daarom is het slim eerst een klein flesje van een nieuw merk of andere soort te proberen.

Bewaren

Bewaar olijfolie bij voorkeur op een donkere plaats en gebruik een aangebroken fles binnen zes maanden. Oude geoxideerde olie krijgt een ranzige geur en smaak. In de koelkast wordt olie wat troebel en dik. Kan geen kwaad; bij kamertemperatuur wordt hij weer vloeibaar.


Bakken?

Jazeker! Maak je eten ietswat gezonder door het gebruik van extra vierge olijfolie. Probeer eens een ei te bakken in olijfolie, frituur frietjes of braadt een kip in de oven. De meeste plantaardige oliën zijn tegen hoge temperaturen bestand. Begint de olie te walmen, dan is hij te heet. Kies je voor gezond dan kun je extra vierge olijfolie voor alles gebruiken, koken, bakken, frituren. En kies anders voor een plantaardige olie, bijvoorbeeld die van de zonnebloem, of gebruik speciale frituur­olie, een mengsel van verschillende oliesoorten. ­Verwarm olie om te frituren tot maximaal 180 °C.

Op zoek naar olijfolie van goede kwaliteit?

De olijfolie van www.thegreekolivetree.com, wordt direct uit de natuur verkregen en 100% onbewerkt, (biologisch) en puur natuur! De producten komen rechtstreeks uit Griekenland zonder tussenkomst van handelaren of winkels.

Natuurlijke extra vierge olijfolie is een goed alternatief op veel bestaande producten die vol zitten met chemische troep en verzadigde vetten. Aangezien ik enkel met olijfolie kook en bak is dit zeker het proberen waard! Met name de premium lijn van The Greek Olive Tree genaamd Kyklopas is het aanraden waard.

Kyklopas generatie-lang oude familiebedrijf. De Kyklopas olijf molen bevindt zich in Makri en is één van de oudste gaarde in het mediterraans gebied. De olie wordt geproduceerd door de Kelidi familie en behoort ook tot één van de meest geprezen olijfolies in Griekenland.

De extra virgin olijfolie van eerste persing met een uitzonderlijk lage zuurgraad, geproduceerd van de Makri-olijfolie, die unieke kenmerken heeft dankzij het plaatselijke microklimaat en de bodemstructuur van het landgoed en die midden oktober wordt geoogst. De olijfolie wordt gekenmerkt door fruitigheid van midden tot hoge intensiteit met verbeterde tonen van verse groene olijven en groene banaan, artisjok en vers gemaaid gras.

De olie wordt binnen 4-8 uur na oogsten geëxtraheerd en onder optimale omstandigheden koud geperst. Complex in smaak, maar toch delicaat met gematigde bittere en pittige tonen, het is het best rauw geconsumeerd als een finishing touch aan al uw gerechten.

Zoals ik eerder zei, heeft de familie ook nog eens aardig wat prijzen in de wacht gesleept. Ze deden mee aan competities als Olivinus, Ovibeja, NYIOOC, China International Olive Oil Competition,

London, IOOC Terraolivo, Athena KOTINOS, Japan, Olive Los Angeles, Monocultivar, BIOL, DER FEINSCHMEKER en vele meer.

Dit resulteert in een hoge rank in de wereldranglijst van olijfolies wat tegelijkertijd de regio Makri in de top plaatst en op de kaart als het gaat om de productie van olijfolie.

Bezoek de webwinkel www.thegreekolivetree.com en probeer hun olijfolie zelf! Laat jouw ervaring met olijfolie achter in een reactie hieronder! Groetjes Sarah 🙂

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.