Natuurlijke huidverzorging; wat is het en hoe pas ik het toe?

Als je op zoek bent naar basisinformatie over natuurlijke huidverzorging dan ben je hier aan het goede adres. In dit artikel vertellen we je meer over het reinigen en verzorgen van de huid met natuurlijke producten; de basis van alles!

De term ‘natuurlijk’ in ‘natuurlijke huidverzorging’ lijkt een hoop te betekenen, maar pas op. ‘Natuurlijk’ is helaas nog steeds niet beschermd. Veel fabrikanten claimen een natuurlijk product op de markt te brengen, maar voegen aan een enkel natuurlijk ingrediënt vele synthetische stoffen toe. Al zitten er slechts 10% natuurlijke grondstoffen in, dan kan een fabrikant zijn product toch ‘natuurlijk’ noemen. Wat verstaan wij dan wel onder natuurlijke huidverzorging en natuurlijke cosmetica? Producten dus zonder giftige toevoegingen, producten die milieuvriendelijk geproduceerd zijn en natuurlijk dierproefvrij.

 

De basis van alles

De verzorgingsroutine met natuurlijke producten begint altijd met het reinigen van de huid, dat is de basis en als die niet goed is, dan heb je een grote kans dat de producten die je erna gebruikt niet optimaal functioneren. Ik zal het puntsgewijs proberen uit te leggen, aan de hand van een aantal vragen die regelmatig voorbij komen. Maar eerst moeten we goed begrijpen dat voor de werking, consistentie, houdbaarheid en geur van natuurlijke huidverzorging diverse natuurlijke hoofdingrediënten, maar ook hulpstoffen nodig zijn zoals emulgatoren, verdikkingsmiddelen, geurstoffen en conserveringsmiddelen. Natuurlijke en biologische producten bevatten uitsluitend natuurlijke en biologische ingrediënten. Ze komen uit de natuur, wat betekent dat ze niet gemaakt zijn in het laboratorium.

 

Is natuurlijke huidverzorging en cosmetica houdbaar?

Natuurlijke en biologische huidverzorging hebben een kortere houdbaarheid dan de reguliere huidverzorging en garanderen een houdbaarheidstermijn van anderhalf tot drie jaar, mits ongeopend. Geopende crèmes, emulsies of shampoos hebben een houdbaarheidstermijn van ongeveer een half jaar.

Met dat uit de weg kunnen we nu ingaan op hoe jij het beste jouw huid kan reinigen!

 

 

Hoe reinig je de huid?

Er zijn heel veel verschillende gezichtsreinigers op de markt waaruit je kunt kiezen, dus aan het aanbod ligt het niet. Aan de andere kant maakt het grote aanbod het soms lastig om uit te kiezen. Je moet in elk geval wel een speciaal reinigingsproduct voor het gezicht gebruiken, gebruik nooit als een douchegel of een (lichaams)zeep, die zijn daarvoor niet geschikt. In mijn ervaring doet een goede scrub wonderen! Je verwijdert hiermee dode huidcellen en opent de porien. Je kunt in vrijwel iedere prijsklasse wel een goede scrub vinden, dus de prijs hoeft ook geen obstakel te zijn.

Ik ben zelf van mening dat je het beste een reiniger kunt gebruiken die je combineert met water. Er zijn ook, best handige, reinigers die je zonder water kan gebruiken (denk ook aan de bekende reinigingsdoekjes) maar eigenlijk is dat niet voldoende voor een goede reiniger. Mijn voorkeur gaat dus uit naar een zgn. facewash, reinigingsgel, face gel, cleansing wash of iets dergelijks, dat is niet zozeer een persoonlijke voorkeur, maar ook de voorkeur van veel experts als dermatologen. Kies dan wel een soort die niet extreem veel schuimt, teveel schuim is een teken dat er te heftige ingrediënten in zitten.

 

De verschillende huidtypes

Een normale huid is een huid die er goed uitziet, vrijwel geen zichtbare poriën heeft, soepel aanvoelt, straalt en dus niet dof oogt, een gezonde kleur heeft met een normale doorbloeding, maar ook heus weleens een puistje of rimpeltje heeft. De normale huid is ook vrijwel altijd vochtarm, zeker als je wat ouder wordt. Verzorg de huid in elk geval altijd in de avond, bijvoorbeeld met een rijke dag en nacht crème.

Een vette huid is vaak wat dikker, heeft zichtbare poriën, vaak meerder puistjes of meeëters, een teveel aan talg waardoor de huid glimt. Je bent snel geneigd een heftige reiniger te kiezen om het “vette” gevoel te verwijderen, maar dit kan juist tegenstrijdig werken,

Een droge huid voelt regelmatig trekkerig aan, kan schilfertjes, roodheid en droogtelijntjes vertonen, de huid voelt niet comfortabel aan en oogt vaak ouder. Natuurlijk kun je ook een gecombineerde huid hebben, het voorhoofd en de neus kan bv. een vetter huidtype zijn dan de huid van de wangen. Een reinigingsolie kan bij een droge huid een goede uitkomst zijn, juist omdat die wat voller is. Ook kan een olie een kwetsbare droge huid niet verder beschadigen, in tegenstelling tot melk of lotion. Breng na het reinigen direct een crème aan als de huid nog vochtig is, zo sluit je het vocht in. Je kan ook een serum met hydraterende eigenschappen gebruiken onder je crème.

 

Naverzorging

Je zou kunnen overwegen om je huid te verzorgen met geheel natuurlijke producten, zoals de natuurlijke verzorgingslijn van Synergie Skin.

 

 

De Synergie Skin productlijn bestaat uit professionele salonproducten en retailproducten. Onder meer cleansers & tonics, serums, essentiële vitamines, exfolianten en scrubs, moisturisers, hand- en bodyproducten en speciale kits ter kennismaking of voor mee op reis.

De Minerale Make-up lijn, de make-up van Synergie sluit perfect aan op het dagelijkse huidverzorgingsregime. Productlijn Synergie Minerals biedt een hoge mate aan breedspectrum UVB/UVA-bescherming (tot SPF 40 PA+++) voor alle huidtypes en is volledig vrij van schadelijke stoffen. Deze lijn bestaat uit foundations, concealers en camouflages, bronzers en rouges, oogmake-up, lipproducten en make-up kwasten en reinigers.

 

 

SEEL formulering

Er zijn veel ‘natuurlijke’ productlijnen op de markt die zacht en voedzaam aanvoelen, maar die geen of weinig cosmeceutisch effect op de huid hebben. Verschillende van deze ingrediënten kunnen zelfs schadelijk zijn voor de huid als ze verkeerd worden gebruikt. Daarom worden de producten van SynergieSkin volgens SEEL formule geproduceerd; SEEL staat voor Stabiliteit, Effectiviteit, Elegantie, Levering:

  • Stabiliteit betekent dat het ingrediënt/product niet gevoelig mag zijn voor oxidatie of afbraak.
  • Effectiviteit houdt in dat het ingrediënt/product écht moet werken en onderbouwd moet zijn met klinische onderzoeksresultaten die de werking onderschrijven.
  • Elegantie draait om de ‘feel good’-kwaliteit van het ingrediënt/product. Het moet aangenaam aanvoelen en het product mag geen onaangename geur hebben.
  • Levering betekent dat de actieve ingrediënten de juiste plaats in de huid kunnen bereiken. Dit is belangrijk om de gewenste biologische effecten in de huid tot leven te brengen. Daarbij spelen de diepte en locatie van de betreffende huidcellen, de grootte en structuur van de cosmeceutical molecule en de zuurgraad/ alkaliteit van het ingrediënt, een grote rol.

Alle Synergie Skin-producten worden voor 100% vervaardigd in Australië. Het verpakken, etiketteren en verzenden gebeurd vanuit een aangrenzend magazijn. “Door alle activiteiten onder één dak te houden, kunnen zij elk element van de productie zorgvuldig beheersen: van concept tot verzending. Hierdoor kunnen zij, sneller dan wie dan ook, reageren op de eisen van de industrie en met grote zorg onze producten verbeteren. SynergieSkin mag zich met trots een transparant bedrijf noemen.

Bij Synergie Skin vind je enkel en alleen natuurlijke en biologische producten zonder chemische en synthetische ingrediënten. Dus waar wacht je? Bezoek de website en verwen je huid met een verantwoorde behandeling.

Laat je ons weten hoe jij omgaat met huidverzorging en of de bovenstaande tips hebben gewerkt? Leave a comment below 🙂

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.