Naakte zeep; het beste voor je lijf!

Het douchemoment ’s morgens is zalig, vinden jullie dat ook? Even wakker worden onder de warme druppels water. Een heerlijke geur om je heen, de geluiden van het gezin ver weg.
Sinds een jaartje of twee heb ik het blok zeep herontdekt. En dat bevalt goed. Had ik eerst altijd een heerlijk douchegelletje in een mooie fles, nu heb ik een natuurlijke zeep op een mooi zeepschaaltje. Veel beter dan die chemische troep die ze op de schappen zetten in vrijwel elke supermarkt!
Waarom de zepen in de schappen niet fijn zijn?

Als je naar de ingrediënten van deze bewerkte middelen kijkt, zijn vrijwel alle zepen en reinigingsproducten praktisch hetzelfde. Het overgrote deel bestaat namelijk uit water, sodium lauryl sulphate (SLS) of een variant daarop, en betaïne.

Veel reinigers zoals SLS, SLES (sodium laureth sulphate), ALS (ammonium lauryl sulphate) en ALES (ammonium laureth sulphate) worden uit een mengsel van allerlei oliën gewonnen. Naast het ethische aspect, is het voor jezelf misschien ook zinvol om een shampoo of zeep zonder SLS te overwegen. SLS zit in bijna alle gebruikelijke shampoos en zeep en geeft het het vertrouwde schuimende effect. Het is zeer reinigend, maar dat is misschien ook meteen een probleem…

 

Ik ontdekte dat er ook nog ‘gezonde’ zeep bestaat.

Er zijn dus synthetische zepen en natuurlijke zepen. De synthetische zepen schuimen erg. Daardoor geven ze de indruk erg schoon te zijn. Ze geven ons dat fijne, schone gevoel. Maar het schuim is een goedkope truc, het droogt de huid dus uit. Om dat te compenseren worden er weer andere stoffen aan toegevoegd. De natuurlijke zepen zijn gemaakt van natuurlijke oliën, en ingrediënten die je huid of haar goed doen, zoals sheabutter, klei of honing. Aan vloeibare zeep wordt water toegevoegd en dus conserveringsmiddelen, anders gaat het schimmelen. Aan een vast stuk natuurlijke zeep worden geen conserveringsmiddelen toegevoegd. Dit even heel kort, wil je meer weten: Google. En kijk eens achterop je douchegel. Bij een natuurlijk stuk zeep is de ingrediëntenlijst een stuk korter en begrijpelijker, zoals de zepen in de webshop van Pettr Zeep. Hier hou ik van.
IMG_9821
Weet je wat voor mij vooral een eye opener was?

Ik ontdekte dat ik mij al die jaren heb laten verleiden door marketingtrucs die me verzekerden dat ik niet zonder die bepaalde douchegel kon. Nu ik weet dat ik vooral betaal voor een goedkoop mengsel synthetische stoffen. Ik ga voor de natuurlijke zeep!
Ik betaal alleen voor de inhoud en niet voor het omhulsel. Het droogt mijn huid niet uit, het gaat heel lang mee (ik schat 2-3 keer zo lang als mijn normale zepen), het is niet belastend voor het milieu, en de geur is nog lekkerder dan de zeep in een flacon. En ik ben geen slaaf meer van deze marketing. It feels so good!
Waar koop je die heerlijke natuurlijke stukken zeep?

In de webshop van Pettr Zeep natuurlijk! Meeste gebruikte grondstoffen zijn volledig afbreekbaar, bevatten nauwelijks tot geen enzymen noch petrochemische tensiden, geurstoffen, kleurstoffen, conserveringsmiddelen en er is geen gentechniek en nanotechnologie toegepast.
Pettr Zeep verzamelt en verkoopt stukken zeep, uit binnen- en buitenland, die vaak sinds lange tijd bekend en geliefd zijn in het land van herkomst. Het gaat dan bijvoorbeeld om familiebedrijven die soms al meer dan een eeuw bezig zijn met de ontwikkeling van hun zepen.
IMG_9630
Een dergelijke geschiedenis en ontwikkeling leidt vaak tot prachtige zepen, zowel wat kwaliteit als schoonheid in vormgeving aangaat. Ook de hedendaagse, handgemaakte en biologische zeep ontbreekt niet in de collectie. Mooie zepen voor je haar, je huid en om mee te scheren. Met ingrediënten als ezelinnenmelk, arganolie, dode zee modder, calendula, of maanzaadjes voor een milde scrub.
Deze milde middelen voor hand én lijf bevatten vaak stoffen uit biologische teelt of wildverzameling. En uit eigen ervaring geef ik graag toe dat ook de geuren echt heerlijk zijn. Rozen, calendula, rozemarijn, citrus en lavendel, fantastisch – ook voor mannen hoor!

Heel fijn als je dit blog wilt delen op social media via bovenstaande knoppen!

IMG_0087

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.