Mythes over dodelijk verzadigd vet en ziekmakende margarine

Dodelijk

Verzadigd vet is zo ontzettend slecht voor je, als je er al naar kijkt krijgt je dichtgeslipte aderen en een hartinfarct! Deze mythe wordt instant gehouden door de voedingsindustrie, hun propagandaorgaan het Voedingscentrum en zelfs instanties als de Hartstichting.

Alleen jammer voor hen dat er geen wetenschappelijke onderzoeken zijn die dat staven. Wel (en daar komt hij weer), heeft de industrie daar grote voordelen van als wij denken dat verzadigd vet heel ongezond is.

Ranzige alternatieven

Geen verzadigd vet gebruiken, betekent bakken in margarines en supermarktoliën, zoals o.a. zonnebloemolie, sojaolie, slaolie, frituuroliën en bak- en braadflessen. Dit zijn allemaal geraffineerde producten met een hoge winstmarge! Deze producten zitten vol met bewerkte oliën en additieven welke juist hart- en vaatziektes en kanker veroorzaken.

Met het verhitten van deze producten maak je het nog erger dan het al is. Deze wanproducten zitten ook verwerkt in allerlei gemaksvoeding, sauzen en snoepproducten, dan staan ze op de label als o.a. gehard vet of plantaardig vet.

Deze producten worden geroemd om hun meervoudig onverzadigde vetten. Helaas zijn dit erg onstabiele vetzuren die onder invloed van temperatuur, lucht en licht oxideren en er transvetzuren ontstaan. Verzadigde vetten daarentegen, welke je vooral vind in vet vlees, eieren, boter, zuivel en kokosolie zijn zeer stabiel en verdragen hogere temperaturen.

Ontstaan van de mythe

Begin 20ste eeuw zag de industrie dat mensen veel boter gebruikten om hun brood mee te smeren en te bakken en braden. Hier kon niet veel mee verdiend worden, want boter is niet meer dan de gekarnde room van melk. Kort gezegd kwam margarine op de markt om er een winstproduct van te maken. Tot vandaag de dag zie je helaas allerlei smeersels en bak- en braadproducten met gezondheidclaims als: ‘extra vitamine D’ en ‘goed voor hart en bloedvaten’. Helaas is niets minder waar, sinds deze wanproducten op de markt zijn, zijn juist deze ziektes en kanker flink gestegen onder de bevolking.

Ziekelijk

De demonisering van verzadigde vetten is niet meer dan een ziekelijke langdurige marketingstunt, welke heeft gezorgd voor veel ziektes en kwalen onder de bevolking. Er zijn veel onderzoeken die uitwijzen dat verzadigde vetten gezond zijn en niet schadelijk, maar hier doen officiële instanties weinig of niets mee en blijven de mythes in stand. Zo mag Becel nog steeds gezondheidsclaims uiten welke totaal geen wetenschappelijke onderbouwing hebben. En net als je denkt dat het niet erger kan heeft de Hartstichting zelfs haar logo toegekend aan Becel! Trek je eigen conclusies!

Wat wel gebruiken?

Bak in biologische roomboter of ghee, niet ontgeurde kokosolie, palmolie of extra virgin olijfolie. Deze producten hebben grote gezondheidsvoordelen en worden niet ranzig indien je ze verhit! Wil je andere oliën, koop dan biologische extra virginproducten in een donkere fles en bewaar ze donker en koel. Verhit deze oliën niet!

Als je een product kiest, kies dan zo natuurlijk mogelijk. Met roomboter is niet gekunsteld. Margarine is niets anders dan gekunsteld. Trap niet in mooie gezondheidclaims!

Gerelateerde berichten

één antwoord

 1. hoge rugpijn zwangerschap oefeningen

  Τhese are somе of the stages and may likewise incⲟrрorate correct head support.
  This may not ѕimply offer you pain and stiffness with your neck but
  in addition you might feel pain or numbness in otheг places suⅽh as your
  arm or hand. The manipulɑtiоns focus on body parts where movement appears tο be reѕtricted.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.