Je mond verzorgen doe je zo!

Goede mondverzorging vind ik heel erg belangrijk: Een gezond gebit draagt bij aan een mooie, gezonde uitstraling! Twee keer per dag goed poetsen hoort echt bij mijn dagelijkse beautyroutine. Regelmatig krijg ik complimentjes en zeggen mensen dat ik een witte, stralende glimlach heb. Ik heb ze in een ver verleden laten bleken maar tegenwoordig merk ik dat mijn tanden gewoon wit blijven als ik ze heel goed verzorg. Ik deel vandaag mijn routine met jullie!

 

Een volledig volwassen gebit

Tussen het zevende en twaalfde jaar wordt het melkgebit gewisseld. Hierdoor ontstaat het definitieve gebit. Verstandskiezen komen echter pas veel later (vanaf het achttiende jaar). Het kan ook gebeuren dat deze nooit doorkomen. Het volledige gebit bestaat uit 32 elementen. In iedere kaakhelft treffen we van voor naar achteren aan:

– 2 snijtanden

– 1 hoektand

– 2 kleine kiezen

– 3 grote kiezen (waarvan de laatste de verstandskies is)

 

Tanden poetsen

Of het nu om een melkgebit of een volwassen gebit gaat, het is noodzakelijk het gebit goed schoon te houden. Dit kun je bereiken door twee keer per dag zorgvuldig te poetsen met een tandenborstel en tandpasta.

Door goed te poetsen worden alle restjes eten en drinken uit je mond weggehaald. Zo krijgen deze restjes geen kans om tandplaque te vormen – en dus gaatjes te veroorzaken – en blijven de tanden en kiezen sterk. Poets het liefste de tanden op vaste tijden. De mooiste tijden zijn voor of een half uur na het ontbijt en voor het slapen gaan. De poetsbeurt voor het slapen gaan is eigenlijk de belangrijkste. Probeer daar even de tijd voor te nemen. Bij een volledig gebit is een poetsbeurt van minimaal 2 minuten aan te raden.

2018-01-12 15_07_42-Mondverzorging Explained!.docx [Compatibility Mode] - Word

 

De keuze van een goede tandenborstel

Gebruik een tandenborstel met een kleine kop en zachte haartjes. Let erop dat de haartjes van de borstel dicht bij elkaar staan, maar de borstel mag ook weer niet te hard zijn. Een te harde borstel kan het tandvlees beschadigen.

Een tandenborstel moet elke drie maanden worden vervangen. Als de haartjes van de tandenborstel al eerder naar buiten buigen, heb je kans dat je een beetje te hard aan het poetsen bent. Te hard poetsen is ook niet goed voor je tanden. Na het poetsen moet de tandenborstel goed schoon worden gemaakt. Soms wordt onterecht de illusie gewekt dat voor op reis of onderweg een aantal goede alternatieven bestaan ter vervanging van het tanden poetsen, zoals kauwgom, vingerhoesjes en de kauwtandenborstel.

Een goede optie voor zowel een tandenborstel ALS mondverzorgingsmiddel is Coconut Charcoal van Bloomr. Coconut Charcoal is een door Bloomr ontwikkelt product en is een natuurlijk alternatief op alle chemische troep wat tegenwoordig te koop staat in de schappen van de supermarkt.

Het product zelf bestaat uit fijne poederdeeltjes die voortkomen uit 100% biologisch geteelde kokosnoten. De poeder bevat Activated Charcoal en dien je op je tanden te gebruiken, hierdoor krijg jij een schoon en mooi wit gebit. Wil je alvast weten hoe je dit product gebruikt? Lees dit dan hier, later meer over dit alternatief J


Goede tanden voor een goede spijsvertering

De spijsverteringsorganen beginnen in de mondholte. Hierin zitten onder andere de tong en het gebit en de uitgangen van de speekselklieren. Een goed gebit heb je nodig om voedsel goed te kunnen kauwen. Het zorgt ervoor dat ons voedsel wordt vermalen zodat we het makkelijker kunnen doorslikken en de enzymen beter hun werk kunnen doen.

 

Hoe werkt ons speeksel?

Je tanden en kiezen hebben speeksel (spuug) nodig om vochtig te blijven. Zonder speeksel zouden ze uitdrogen en dit is niet goed voor een tand of kies. Het speeksel houdt je tanden schoon en zorgt ervoor dat je sommige dingen beter kunt eten. Probeer maar eens met een hele droge mond een beschuitje te eten. Wedden dat je hem niet weg krijgt? Het speeksel zorgt er daarom voor dat je hapje lekker sappig wordt, zodat je het makkelijk kunt doorslikken.

Weetje: Het speeksel wordt geproduceerd door grote speekselklieren. Per etmaal wordt er 1 tot 1,5 liter speeksel afgescheiden! Speeksel bevat water, slijm en het enzym speekselamylase. Dit enzym begint met de vertering van zetmeel. Speeksel brengt ook een beschermend laagje om je tanden en dit laagje helpt tegen gaatjes!

 

Hoe doe ik het?

Ik poets mijn tanden in de ochtend een half uur voordat ik ga ontbijten. Na het poetsen gebruik ik mondwater en spoel ik na. Ik stoker in de avond vaak even (flossen deed ik voordat ik spalkjes kreeg dagelijks, maar het draad kan niet verder door de spalk) en tussendoor spoel ik weleens met mondwater als ik fris de deur uit wil.

2018-01-12 15_07_21-Mondverzorging Explained!.docx [Compatibility Mode] - Word

Dat is ook een klein geheime tip: iedere keer als je ergens heen gaat, óf even poetsen óf even mondwater spoelen. Altijd fijn om gewoon constant een frisse adem te hebben. OKE! Dus samenvattend:

  1. Poets na elke maaltijd minimaal twee minuten en houd de ruimte tussen tanden en kiezen goed schoon met flossdraad en tandenstokers om zo de kans op tandvleesontsteking te minimaliseren.
  2. Gebruik een zachte tandenborstel – en oefen niet te veel kracht uit tijdens het poetsen. Verkeerd poetsen of poetsen met een te harde tandenborstel kan het glazuur afslijten en het tandvlees doen terugtrekken.
  3. Poets de tanden pas een half uur na het eten of drinken (’s ochtends voor het ontbijt). Direct na het eten of drinken is het tandglazuur namelijk zacht, waardoor het gemakkelijker afslijt.
  4. Vergeet ook je tong niet te reinigen. Hiervoor zijn speciale tongschrapers te koop. Meestal ontstaat een slechte adem door onvoldoende tongreiniging.
  5. Neutraliseer je mond door na zure voedingsmiddelen (zoals vruchtensappen) je mond te spoelen met water.

Bezoek ook regelmatig een tandarts en/of mondhygiëniste voor controle en advies over de juiste gebitsverzorging. Wil je thuis alvast aan de slag met goede en natuurlijke producten voor de verzorging van je mond?

Bloomr kiest bewust voor natuurlijk en gezond! De producten van Bloomr zijn 100% natuurlijk, bevatten geen chemische stoffen en zijn schadelijk voor je lichaam. Een gezonde mond is erg belangrijk en heeft een grote invloed op je totale gezondheid. Zij vinden dat professionele mondverzorgingsproducten zo weinig mogelijk schadelijke stoffen moeten bevatten. Bezoek de webwinkel www.bloomrstore.nl en probeer de innovatieve producten eens zelf!

Laat jouw mondverzorging tips achter in een reactie hieronder! Groetjes Elles 🙂

2018-01-12 15_07_32-Mondverzorging Explained!.docx [Compatibility Mode] - Word

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.