Je mond verzorgen doe je zo!

Een goede mondverzorging vind ik heel erg belangrijk: Een gezond gebit draagt bij aan een mooie, gezonde uitstraling! Twee keer per dag goed poetsen hoort echt bij mijn dagelijkse beauty routine.

Regelmatig krijg ik complimentjes en zeggen mensen dat ik een witte, stralende glimlach heb. Ik heb ze in een ver verleden laten bleken maar tegenwoordig merk ik dat mijn tanden gewoon wit blijven als ik ze heel goed verzorg. Ik deel vandaag mijn routine met jullie!

 

Een volledig volwassen gebit

Tussen het zevende en twaalfde jaar wordt het melkgebit gewisseld. Hierdoor ontstaat het definitieve gebit. Verstandskiezen komen echter pas veel later (vanaf het achttiende jaar). Het kan ook gebeuren dat deze nooit doorkomen. Het volledige gebit bestaat uit 32 elementen. In iedere kaakhelft treffen we van voor naar achteren aan:

– 2 snijtanden

– 1 hoektand

– 2 kleine kiezen

– 3 grote kiezen (waarvan de laatste de verstandskies is)

 

Hoe werkt ons speeksel?

Je tanden en kiezen hebben speeksel (spuug) nodig om vochtig te blijven. Zonder speeksel zouden ze uitdrogen en dit is niet goed voor een tand of kies. Het speeksel houdt je tanden schoon en zorgt ervoor dat je sommige dingen beter kunt eten. Probeer maar eens met een hele droge mond een beschuitje te eten. Wedden dat je hem niet weg krijgt? Het speeksel zorgt er daarom voor dat je hapje lekker sappig wordt, zodat je het makkelijk kunt doorslikken.

Weetje: Het speeksel wordt geproduceerd door grote speekselklieren. Per etmaal wordt er 1 tot 1,5 liter speeksel afgescheiden! Speeksel bevat water, slijm en het enzym speekselamylase. Dit enzym begint met de vertering van zetmeel.

Maar speeksel brengt ook een beschermend laagje om je tanden. En dit beschermende laagje helpt tegen gaatjes! Gelukkig zit er altijd speeksel in onze mond. Je hoeft maar aan eten te denken en automatisch neemt de speekselvoorraad in je mond toe…

 

Tanden poetsen

Of het nu om een melkgebit of een volwassen gebit gaat, het is noodzakelijk het gebit goed schoon te houden. Dit kun je bereiken door twee keer per dag zorgvuldig te poetsen met een tandenborstel tandpasta.

Door goed te poetsen worden alle restjes eten en drinken uit je mond weggehaald. Zo krijgen deze restjes geen kans om tandplaque te vormen – en dus gaatjes te veroorzaken – en blijven de tanden en kiezen sterk. Poets het liefste de tanden op vaste tijden. De mooiste tijden zijn voor of een half uur na het ontbijt en voor het slapen gaan. De poetsbeurt voor het slapen gaan is eigenlijk de belangrijkste. Probeer daar even de tijd voor te nemen. Bij een volledig gebit is een poetsbeurt van minimaal 2 minuten aan te raden. 

 

De keuze van een goede tandenborstel

Gebruik een tandenborstel met een kleine kop en zachte haartjes. Let erop dat de haartjes van de borstel dicht bij elkaar staan, maar de borstel mag ook weer niet te hard zijn. Een te harde borstel kan het tandvlees beschadigen.

Een tandenborstel moet elke drie maanden worden vervangen. Als de haartjes van de tandenborstel al eerder naar buiten buigen, heb je kans dat je een beetje te hard aan het poetsen bent. Te hard poetsen is ook niet goed voor je tanden. Na het poetsen moet de tandenborstel goed schoon worden gemaakt. Soms wordt onterecht de illusie gewekt dat voor op reis of onderweg een aantal goede alternatieven bestaan ter vervanging van het tanden poetsen, zoals kauwgom, vingerhoesjes en de kauwtandenborstel.

 

 

 

 

Hoe doe ik het?

Ik poets mijn tanden in de ochtend een half uur voordat ik ga ontbijten. Na het poetsen gebruik ik mondwater en spoel ik na. Ik stoker in de avond vaak even en tussendoor spoel ik weleens met mondwater ik fris de deur uit wil.

Dat is ook een klein geheime tip: iedere keer als je ergens heen gaat, óf even poetsen óf even mondwater spoelen. Altijd fijn om gewoon constant een frisse adem te hebben. OKE! Dus samenvattend:

  1. Poets na elke maaltijd minimaal twee minuten en houd de ruimte tussen tanden en kiezen goed schoon met flossdraad en tandenstokers om zo de kans op tandvleesontsteking te minimaliseren.
  2. Gebruik een zachte tandenborstel – en oefen niet te veel kracht uit tijdens het poetsen. Verkeerd poetsen of poetsen met een te harde tandenborstel kan het glazuur afslijten en het tandvlees doen terugtrekken.
  3. Poets de tanden pas een half uur na het eten of drinken (’s ochtends voor het ontbijt). Direct na het eten of drinken is het tandglazuur namelijk zacht, waardoor het gemakkelijker afslijt.
  4. Vergeet ook je tong niet te reinigen. Hiervoor zijn speciale tongschrapers te koop. Meestal ontstaat een slechte adem door onvoldoende tongreiniging.
  5. Neutraliseer je mond door na zure voedingsmiddelen (zoals vruchtensappen) je mond te spoelen met water.

 

[afbeelding]

 

Een witte glimlach

Goede gebitsverzorging bestaat uit drie eenvoudige stappen en handelingen die je elke dag doorloopt: poetsen, flossen en spoelen met mondwater (en wit houden). Poets bij voorkeur elektrisch; dit geeft nu eenmaal een bewezen beter resultaat. Wees niet gierig en investeer in een goede elektrische tandenborstel. Leer jezelf aan om dagelijks te flossen. Het belang hiervan moet je niet onderschatten. Met flossen verwijder je kleine restjes tussen je tanden die je met de borstel – hoe goed deze ook is – grotendeels mist. Om te garanderen dat je met een frisse adem de deur uitloopt en om te zorgen voor het laatste stukje bescherming en reiniging, spoel je met mondwater. Als kers op de taart moet je er zeker voor zorgen dat je tanden wit zijn! Jouw glimlach is één van de meest krachtige non-verbale communicatie gereedschap die je hebt. Hou ze daarom schoon en wit! Ik en vele met mij, ondergaan hier dan ook een goede whitening behandeling voor, zoals die van van WIT. Klik hier om snel aan je witte glimlach te komen www.wit.nl.

 

De werkwijze van professioneel tanden bleken in de tandartspraktijk.

 Bij tanden bleek praktijk WIT werken enkel gediplomeerde tandartsen, waardoor zij gebruik mogen maken van de zeer efficiënte PrevDent methode. Hiermee worden de tanden pijnloos en veilig gebleekt met een duurzaam resultaat.

Na de controle van het gebit stellen zij eerst de actuele kleur van de tanden vast met de Vitapan kleurschaal. Aan de hand van deze kleurschaal wordt ook duidelijk hoeveel tinten lichter je tanden zullen worden.

Nadat het resultaat met je besproken is, plaatst de tandarts een wangspreider in je mond om het gebit bloot te leggen. Daarna dekt de tandarts het tandvlees af met een rubberen lapje en smeert de tandarts de lippen ter bescherming in met een masking cream. Vervolgens smeert hij de tanden in met een blekende gel voor witte tanden. Wanneer er een ledlamp op de gel wordt gericht, verdwijnen aanslag en vuil van de tanden en herstelt beschadigd tandglazuur dankzij de re-mineraliserende werking van de bleekgel.

 

 

 

De ledlamp dient tien minuten op de bleekgel te staan. Voor een optimaal resultaat herhalen zij deze handeling vijf keer. Om de behandeling zo ontspannen mogelijk te maken, heb je de mogelijkheid om een dvd uit het assortiment van WIT te kiezen. Deze wordt gedurende de behandeling afgespeeld.

 

Veilig bleken

Bij WIT kan je terecht voor veilig, pijnloos en effectief bleken van je tanden. Je hebt binnen één uur een stralend wit gebit. En door De PrevDent methode het mogelijk om op een effectieve manier uw tanden in korte tijd 6 tot 9 tinten lichter te maken. Wil jij je geen zorgen meer maken over je glimlach? Kies voor een snelle en volledig pijnloze bleekbehandeling.

Maak dus snel een afspraak. Neem voor vragen over het bleken van tanden gerust contact op met WIT, ze staan je graag te woord. En vergeet ook zeker niet regelmatig een tandarts en/of mondhygiëniste te bezoeken voor controle en advies over de juiste gebitsverzorging.

Laat jouw mondverzorging tips achter in een reactie hieronder! Groetjes Elles 🙂

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.