Medicinale cannabis kweken? Dit is wat je moet weten!

Je zou misschien denken dat het kweken van medicinale cannabis op dezelfde manier gaat als het kweken van recreatieve cannabis zo je wilt. De planten zijn immers hetzelfde en hebben dezelfde behoeftes. De medicinale gebruiker stelt echter wél eisen waar je als kweker aan zult moeten voldoen.

Medicinale cannabis lijkt hetzelfde als recreatieve cannabis maar is het niet. Er zijn namelijk een paar belangrijke eisen waar medicinale cannabis aan moet voldoen die niet gelden voor recreatieve cannabis. ‘Gewone’ cannabis moet vooral lekker smaken en een prettig effect opwekken maar medicinale gebruikers stellen hele andere eisen aan hun cannabis.

 

Consistent schoon

Wie medicinale cannabis gebruikt is het niet per se om het stoned effect te doen maar om het psychische en lichamelijke effect. Medicinale cannabis dient iemands angsten bijvoorbeeld te verminderen of pijnklachten te verlichten en daarbij vooral voorspelbare effecten te geven.

Vooropgesteld dat alle cannabis wat ons betreft schoon zou moeten zijn en vrij van pesticiden, is dat bij medicinale cannabis éxtra belangrijk. Je kunt je wel voorstellen dat een lichaam dat vecht tegen een slopende ziekte als kanker, door chemokuren en bestraling ontzettend verzwakt is. Veel weerstand heeft zo iemand niet en pesticiden of schimmels kunnen het lichaam extra verzwakken. Medicinale cannabis moet dus niet alleen altijd hetzelfde effect geven maar ook schoon en vrij van schimmels, ongedierte of bestrijdingsmiddelen zijn.

 

Medicinale cannabis kweken

Medicinale cannabis is in Nederland enkel op recept verkrijgbaar. Om er zeker van te zijn dat het product geen schimmels bevat en ook vrij is van bacteriën wordt medicinale cannabis vaak bestraalt. Dit is echter niet nodig wanneer je zelf schoon kweekt zonder pesticiden of chemicaliën te gebruiken en de cannabis vrij is van schimmels en goed wordt gedroogd en ook droog wordt bewaard. Het betekent wel dat je de luchtvochtigheid en de temperatuur goed op peil dient te houden en eventuele schadelijke insecten zonder gifstoffen dient te bestrijden.

 

Start met stekken

Om zo consistent mogelijke medicinale cannabis te kweken, gebruik je geen zaden maar stekken. Stekken zijn immers genetisch gelijk aan hun moederplant. Het is dan wel zaak om eerst een goede moederplant te selecteren die voldoet aan jouw medicinale eisen. Om een goede moederplant te selecteren kun je het beste beginnen met een soort waarvan je weet dat die de juiste fysieke of psychische effecten geeft. De beste moederplanten komen verder voort uit reguliere niet gefeminiseerde cannabiszaden.

In het kort komt het erop neer dat je eerst een x-aantal planten kweekt en van iedere plant een stek maakt die je merkt met een label, zodat je achteraf weet welke plant bij welke stek hoort. Vervolgens verwijder je de mannelijke planten en hun bijbehorende stekken en bloei je de rest van de planten af terwijl je de bijbehorende stekken in de groeifase houdt. Door de afgebloeide cannabis te gebruiken weet je welke plant het beste werkt. De bijbehorende stek zal je nieuwe moederplant worden.

 

 

Buiten of binnen?

Om het hele jaar door te kunnen produceren, wordt coffeeshopcannabis en ook de medicinale cannabis binnen gekweekt. Wanneer je het hele jaar een moederplant in leven moet houden zal die ook binnen onder kunstlicht moeten staan.

Je kunt ook buiten vrij gemakkelijk een gezonde plant kweken. Biologisch en zonder gifstoffen gratis onder de zon. Het risico op schimmels is weliswaar groter maar een plant die buiten onder de zon groeit en regen en storm moet doorstaan, produceert daardoor cannabinoïden en stoffen die in binnen cannabis niet voor komen. Trichomen van buitencannabis zijn doorgaans dan ook groter dan die van binnen gekweekte cannabis en veel patiënten merken op dat de effecten van buiten gekweekte cannabis meer gebalanceerd zijn.

 

Kweek biologisch

Patiënten die veel cannabis nodig hebben, redden het echter niet met een voorraad buitencannabis. Bovendien is de oogst buiten verre van zeker. De oogst kan door slecht weer tegenvallen en cannabisdieven of politieagenten kunnen de planten afpakken. Binnen kweken levert daarom meer zekerheid op een geslaagde oogst. Omdat je de omstandigheden binnen zelf onder controle hebt kun je consistente cannabis produceren.

We willen je daarom dan ook laten kennismaken met BAC !

BAC (biological activated cocktail) is producent van plantenvoeding, stimulatoren, plantversterkers en organische mest voor de biologische en andere teelt. Het is ook het eerste Nederlandse bedrijf in plantenvoeding dat het Vegan keurmerk heeft behaald. Het Vegan Keurmerk is geregistreerd, beschermd en wordt uitgegeven door The Vegan Society.

 

 

In 15 jaar heeft BAC een degelijke naam verworven binnen het grote aanbod op de markt.
De focus van BAC ligt op de biologische teelt. Initiatiefnemer Frits is van alle agrarische markten thuis. Hij bouwde jarenlang kennis op in de rozenteelt, en gebruikt zijn expertise nog steeds als consultant in de land en tuinbouw, in Nederland en daarbuiten. In India en Zuid-Amerika is hij vrij bekend om zijn grote kennis op het gebied van bodemleven en micro organismen, een specialisatie die zijn voorkeur voor de biologische teelt verklaart.

 

Ongedierte

Wanneer alles goed gaat hoef je geen ongedierte te bestrijden. Het beste is dan ook om ongedierte te voorkomen zodat je ze ook niet hoeft te bestrijden. Sluit daarom een hepa filter of minstens een ander soort filterdoek aan op de luchtinlaat van je kweekruimte. Dit verkleint de kans dat ongedierte de weg naar je planten vinden aanzienlijk.

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat cannabisplanten wel last van ongedierte krijgen. Het beste kun je preventief behandelen met BAC Foliarspray ( Bladvoeding ). De micro-organismen (fotosynthese bacteriën) die op en in het blad aanwezig zijn en zorgen voor de chlorofyl aanmaak, worden door BAC bladvoeding gestimuleerd.

Ook wordt deze bladvoeding gebruikt als plantversterker. Uw gewas wordt sterker en uw blad dikker. Meeldauw, botrytis en andere plagen krijgen zodoende minder kans om uw gewas aan te tasten. Tevens bevat BAC bladvoeding ingrediënten die het gewas voor vijanden als trips en spint onaantrekkelijk maken.

Drogen en bewaren

Ook na de oogst kan cannabis beschimmelen. Dit gebeurt meestal wanneer de cannabis te vochtig wordt opgeborgen in een luchtdichte verpakking. Het is dus belangrijk om cannabis eerst goed te drogen voor je het in een pot of zak bewaart. Drogen moet echter ook weer niet te snel gebeuren want dat gaat ten kostte van de kwaliteit.

Om cannabis goed te laten drogen hang je de toppen (of de hele plant) ondersteboven in een donkere ruimte. Het is belangrijk dat de lucht in deze droogruimte steeds ververst wordt door een afzuiger. Een lege kweekruimte is daarom ook een uitstekende droogruimte. Zet alle apparatuur uit behalve de afzuiger en droog je cannabis bij kamertemperatuur in het donker. Na ongeveer tien dagen zou de cannabis droog genoeg moeten zijn om op te slaan maar ook daarna dien je het nog een tot twee weken dagelijks te laten luchten.

 

En verder..?

In dit artikel hebben we ons vooral gericht op de kweek gerelateerde zaken die belangrijk zijn voor medicinale cannabis. Uiteraard valt er veel meer te vertellen over het kweken van cannabis. Daarom zullen we hier in de toekomst ook meer over schrijven.

Heb je daarom tips en ervaringen die je wilt delen? Laat het ons weten! Groetjes, Yannick 😊

 

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.