Kokosolie; gezond op veel vlakken

Jeetje! Het lijkt wel een wondermiddel! Kokosolie! Het is namelijk voor zo veel dingen te gebruiken en super goed. Het is super goed om mee te bakken & braden en om het te vervangen voor boter op brood. In deze blog duiken we in het de werking van de superfood en vertellen we hoe jij kokosolie het beste kunt inzetten!

 

Waarom is kokosolie gezond?

Kokosnoten vallen met recht onder de noemer superfoods. Behalve om de heerlijke smaak, worden de kokosnoten ook geroemd om tal van gezonde eigenschappen. Je kunt kokos op diverse manieren tot je nemen, bijvoorbeeld in de vorm van kokosolie, kokosbloesemsuiker, kokoswater, kokos chips, kokosmelk, kokosmeel en kokos rasp.

Kokosolie zelf bevat o.a. laurinezuur. Dit is een stof die ook gevonden wordt in moedermelk. Het versterkt ons immuunsysteem. Van laurinezuur is vastgesteld dat het bacterie-dodende en virus-vernietigende eigenschappen heeft.

Het Superfood Centre stelde de 10 voordelen van kokos op en dat vond ik gezien mijn huidige situatie (lees: ondergedompeld in Sri Lanka kokosnoten) wel toepasselijk voor een blogje.

 

10 voordelen van kokosolie

 • Goed voor de stofwisseling en vetverbranding
 • Kokosolie stimuleert en reguleert de stofwisseling en verhoogt de vetbranding.
 • Ondersteunt het immuunsysteem
 • Kokosolie is rijk aan laurinezuur wat zeer krachtig werkt tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.
 • Bevordert een gezond hart
 • Kokos heeft een positief effect op een evenwichtig cholesterol. Het verhoogt het goede HDL cholesterol en verlaagt stoffen in de bloedbaan die voor ontstekingen kunnen zorgen.
 • Geeft je direct energie ondersteunt je sportprestatie
 • De vetten uit kokosolie worden gelijk door het lichaam gebruikt als energiebron en hierdoor zal lichaam het niet als vet opslaan. Een echte energie boost!
 • Verbetert de spijsvertering
 • Kokosolie wordt gemakkelijk geabsorbeerd en verteerd door het lichaam in vergelijking tot andere vetten. Ook zorgt het voor een verbeterde opname van essentiële vitaminen, mineralen en aminozuren.
 • Goed voor huid en haar
 • Kokosolie bevat hydraterende en voedende eigenschappen die de elasticiteit van huid, haar en nagels bevorderen en intact houden. Hierdoor heeft kokosolie op de huid een anti-aging effect.
 • Verhoogt celregeneratie
 • Omdat je stofwisseling ook versnelt, worden oude cellen sneller door je lichaam vervangen door nieuwere, gezondere cellen.


Zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Door het verzadigende effect van kokosolie kan het de trek in geraffineerde koolhydraten en verwerkte voedingsmiddelen verminderen. Hierdoor heb je minder pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.

Stimuleert de aanmaak van spiermassa tijdens (kracht)training

Kokos bevat weefselopbouwende eigenschappen die belangrijk zijn bij de opbouw van spiermassa. Door de combinatie van krachttraining en het consumeren van kokos kan je je vetpercentage verlagen terwijl je spiermassa vergroot wordt. Hierdoor gaat je rustmetabolisme omhoog en verbrand je meer calorieën!

 

 

Toepassingen…

Kokos zorgt ervoor dat calcium en magnesium beter worden opgenomen in het lichaam. Kalium zorgt ook voor een stabiele bloeddruk. En kalium voert ook afvalstoffen uit het lichaam. Naast kalium bevat kokoswater ook, ijzer, fosfor, natrium, koper, magnesium, vitamine B/C. En het bevat geen vet en is heel goed voor de spijsvertering.

Kokos kun je aan vele gerechten en drankjes toevoegen, wat het meteen een exotisch smaakje geeft en het heeft meestal een fris en verkoelend effect. Kokosmelk in een gerecht maakt dat het gerecht of drankje meestal wat zwaarder op de maag aanvoelt, dit komt omdat kokosmelk wat vetter is. Ook kun je kokosolie gebruiken om mee te bakken!

Bakken in kokosolie

Kokosolie is ook enorm geschikt om te verhitten. In de eerste plaats is het bijzonder dat de olie al vloeibaar wordt vanaf een temperatuur van 25 graden. Op een mooie zomerdag kan kokosolie dan ook al vloeibaar worden in het keukenkastje. Dit is geen enkel probleem en veroorzaakt geen schade aan de kokosolie.

Bakken in kokosolie heeft als unieke eigenschap dat de goede vetten niet ‘kapot gaan’. Zoals wel het geval is bij oliën zoals zonnebloemolie en sojaolie.  Deze oliën bevatten vooral lange keten vetzuren. Dit zijn vetten die moeilijk afbreekbaar zijn en zij zorgen voor veel vetopslag. Kokosolie bevat middellange keten vetzuren. Deze worden razendsnel in het lichaam opgenomen. Dit zorgt direct voor meer energie en minder vet massa. Bovendien bevat kokosolie minder calorieën dan andere bak vetten.

Om te bakken in kokosolie doe je ongeveer een halve eetlepel kokosolie in de pan. Veel mensen zijn bang dat bakken in kokosolie zorgt voor een overheersende kokossmaak. Dit is een onterechte angst. Als de olie net in de pan ligt, hangt er een heerlijke lichte kokosgeur. Deze verdwijnt echter als de ingrediënten worden bijgevoegd.

 

Ook aan de slag willen gaan met kokosolie?

Dat kan! Uiteraard moet je dat dan wel doen met kokosolie van goede kwaliteit en zoals je van ons gewend bent; hebben we een geschikte aanbieder gevonden!

Kokosolie Sri Lanka is een bedrijf die kokosolie met passie en de hoogste zorg produceert.

In Sri Lanka doet het bedrijf alles op het gebied van kokosnoten, dat wil zeggen de hele noot zoals hij uit de kokospalm komt. Velen hebben nooit een kokospalm in het echt gezien. Ze verwachten dan de ‘bruine harige’ kokosnoten, die ze in de supermarkt vinden, maar kokosnoten zijn in hun natuurlijke staat wel drie keer zo groot en zijn met een dikke gladde schil bedekt!

Van deze dikke schil maakt Kokosolie Sri Lanka grondstoffen:

 1. De Vezel (fiber): kokosmatten, bezems, kwasten, matrassen, geluidswanden langs de weg, etc.
 2. De Cocopiet: Kokospotgrond verkrijgbaar in geperste vorm bij de tuincentra’s, etc.

Van de bruine harige noot die daar uit komt (ook wel de pit genoemd) gebruikt het bedrijf het vlees(de kokos) voor de productie van hun kokosolie.

Zij hebben gekozen voor de zuiverste virgin kokosolie. Ambachtelijk gemaakt met behoud van alle van nature aanwezige voedingsstoffen en dat is ze gelukt met medewerking van het Coconut Research Laboratorium in Sri Lanka. Deze Ambachtelijk Superior kokosolie The White Pearl (TWP) is de enige kokosolie, die met je doet wat je erover leest qua gezondheidsvoordelen.

Met het bemachtigen van een eigen export en import vergunning, kunnen zij nu ook The White Pearl (TWP), in Nederland aanbieden! Dus bezoek de website en bestel snel!

En wanneer je bestelt draag je niet alleen bij aan je eigen gezondheid, maar ook de realisatie projecten en werkgelegenheid in Sri Lanka; dé missie van de oprichters van Kokosolie Sri Lanka. Mooier kan haast niet!

We zijn benieuwd naar jouw ervaring met kokosolie! Deel dit en wellicht eigen tips hieronder in een reactie! Groetjes Floor 🙂

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.