Is je vetpercentage echt zo belangrijk?

Tegenwoordig heeft iedereen het over vetpercentage; de hoeveelheid vet dat je ten opzichte van je vetvrije massa met je meedraagt. Daarvoor (en nog steeds) had men het voornamelijk over BMI. Wat mijn inziens compleet waardeloos is, maar dat daar gelaten.

Veel mensen halen gewicht en vetpercentage door elkaar. Maar onthoud dat jouw gewicht niets te maken heeft met jouw vetpercentage. Je kan een licht kantoorknaapje zijn met een hoog vetpercentage of een sportman met een hoog gewicht en een laag vetpercentage. Er zijn diverse meetmethodes om de vetpercentage te meten. De goedkoopste is wel de spiegel.

Bodybuilding en fitness

De hype van bodyfat-percentage is over komen waaien uit de bodybuilding en fitness-wereld. In de bodybuilding-scene is het namelijk zeer belangrijk je vetpercentage te weten i.v.m. wedstrijden waar het belangrijk is een zo’n laag mogelijk vetpercentage te hebben. Maar is het voor de average Joe belangrijk?

Gemiddeld vetpercentage

Onderstaand schema geeft de gemiddelde vetpercentage per geslacht en leeftijd.

Vrouwen

Leeftijd – gemiddeld vetpercentage
20 tot 39 jaar – 28%
40 tot 59 jaar – 35%
60 en ouder – 35%

Mannen

Leeftijd – gemiddeld vetpercentage
20 tot 39 jaar – 17%
40 tot 59 jaar – 22%
60 en ouder – 24%     Bron: gemiddeldgezien.nl

Nu weten we allemaal dat er steeds meer te dikke mensen zijn, dus de gemiddelden zijn geen referentie voor een goed en gezond vetpercentage. De te hoge vet-percentages van tegenwoordig komt met name door de consumptie van geraffineerde voeding en veel koolhydraten. Toch denk ik dat je tevreden mag zijn als je in de ondergrens van het gemiddelde valt. Dat is voor mannen tussen de 13% en de 24%, en voor vrouwen tussen de 24% en 35%.

Sixpack

Voor mannen geldt in het algemeen dat je een sixpack ziet wanneer je vetpercentage zakt onder de 10% a 12%. Toch verschilt ook dit per persoon. Voor vrouwen geldt een vetpercentage onder de 15%. Boven deze percentages zie je meestal geen goed uitgelijnde blokjes. Een sixpack zegt niets over de gezondheid van de desbetreffende persoon!

Dikke buik1

Bij mannen ontstaat boven de 17% toch wel een een buik welke met het verhogen van de vetpercentage erger wordt. Bij vrouwen is dat in het algemeen boven de 25%. Als je hier niet mee zit is er natuurlijk niets aan de hand. Gevaarlijk wordt het pas als je in de dikke buiken-zone komt ofwel obees wordt; mannen boven 25% en vrouwen boven 35% lichaamsvet.

Gezondheid

Je kan perfect gezond zijn met een hoger vet-percentage. En iemand met een laag vet-percentage en toch een hoop spieren hoeft niet perse gezond te zijn. Ben je obees, dan moet je wel wat veranderen! Dit is erg gevaarlijk voor jouw gezondheid en het lijkt mij niet fijn om zo rond te lopen. Zie foto rechts een man met een vet-percentage welk erg in de buurt komt van obesitas. Hoeveel mannen zien er tegenwoordig zo uit? Veel nietwaar?

Conclusie

Iedereen heeft een ander vet-percentage. Dit komt door aanleg, leefstijl, ziekte en/of medicijnen. Ben je echt te dik of belangrijker; vind je jezelf te dik? (kijk in de spiegel). Dan is het wijs voor je gezondheid om je vetpercentage te verlagen en/of je spiermassa te doen toenemen. Ikzelf houdt mijn vetpercentage tussen de 10% en de 13%, maar ik ben ook iemand die snel gewicht/vet verliest. Goede voeding en genoeg beweging helpen mij daarbij.

Eet gezonde ongeraffineerde voeding en vermijd teveel koolhydraten en suikers. 80% van je looks zijn een gevolg van je dieet. Zoals ik al schreef heeft iedereen een ander vetpercentage en gewicht van zichzelf, je hoeft dus niet aan een ideaalbeeld te voldoen. Het gaat erom dat je lekker in je vel zit en hoe jij jezelf ziet in de spiegel.

Als je lekker in je vel zit, maakt het dan uit wat je vetpercentage is? Wat vinden jullie?

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.