Doelen; hou ze voor je!

Het typisch advies dat je hoort wanneer het over persoonlijke doelen gaat, is als volgt: “Kies een doel en vertel het zo veel mogelijk mensen. Hierdoor kunnen mensen je doel ook in de gaten houden en je aansprakelijk houden als het niet haalt”. Het probleem is echter dat dit zelden werkt. Het kan zelfs het tegenovergestelde effect hebben.

Als je iemand over je doel verteld krijg je hier een zelfvoldaan gevoel van. Je raakt voldaan van het feit dat je het doel gaat behalen, terwijl je nog helemaal niks gedaan hebt. Doordat je hier al een beetje zelfvoldaan van bent geworden wordt het behalen van het doel steeds onwaarschijnlijker. Dit is een voortijdig gevoel van succes.

 

Voorbeeld doelen

Denk aan die gast met zijn ‘Nutrition XXL’ of  ‘No pain, No gain’ tanktop in de sportschool die iedereen verteld hoe sterk hij is en hoe je moet trainen. Hierdoor voelt hij zich stoer. In zijn hoofd denkt hij al dat hij al heel wat is, hij heeft zelfs al het shirt!

Het probleem is echter dat hij niet eens in de buurt komt van echte bodybuilder, hij heeft een zwembandje en een blubberbuik en het gewicht wat hij wegduwt is verre van indrukwekkend. Hij identificeert zichzelf al met zijn einddoel en is al erg zelfvoldaan. Sociaal en geestelijk is hij al een heuse bodybuilder. In de realiteit is hij gewoon iemand met grootheidswaanzin en een slechte smaak in shirts.

Bij elke sport heb je wel van die mensen. Denk maar aan de mannen met een bierbuik die alleen wielrennen als de Tour de France op tv is, ze hebben een arrogante houding, de complete outfit en de fiets, maar daar houd het ook mee op.

 

Een betere methode

Als eerst, hou je mond. Weersta de drang om over je doel te praten. Stel het voldane gevoel uit. Wees de persoon de zijn doelen echt haalt, niet degene die er alleen over praat. Als je er dan toch over praat doe het dan op een manier die jou niet al te veel genoegen geeft.

Bijvoorbeeld: “Ik wil minder troep eten, het zal zwaar worden” of “Mijn doel is om 100 kilo te bankdrukken, het gaat me lukken met veel inspanning en voorbereiding”.

Een ander probleem is dat mensen gewoon klootzakken zijn. Of op zijn minst de meesten. Ze hebben hun eigen innerlijke problemen, onzekerheden en twijfels. Als iemand besluit om een groot doel te behalen dan voelen zijn zich minder goed. Hierdoor lijken zij nog minder dan ze in hun hoofd al zijn. Dit zal subtiel gebeuren. Vertel iemand dat je doel is om te minderen met het eten van koolhydraten ze zullen de week erop een koekje in je gezicht proberen te duwen, omdat je “een beloning verdiend”. De trut.

Het is beter om je doelen voor jezelf te houden, je echte behaalde prestaties te vieren en niet degene die je zogenaamd al hebt behaald.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.