Hoe start je een duurzaam leven?

Duurzaamheid. Wat betekent dat woord eigenlijk? En wanneer ben je als persoon of organisatie duurzaam bezig?  Tel je pas mee als je een dak vol zonnepanelen en een elektrische auto hebt? Of kun je veel beter plantaardig gaan eten om jezelf als duurzaam te mogen bestempelen? En heb je die stempel eigenlijk wel nódig als de industrie achterblijft? Kortom: wat is nu écht belangrijk als je duurzaam wilt leven?

Mijn partner en ik zijn het afgelopen jaar steeds bewuster duurzaam gaan leven.  We hebben ons meer verdiept in een zero waste lifestyle, in de productie van spullen en in eerlijke en duurzame kleding. En vandaag delen wij met jou een aantal tips zodat ook jij duurzaam kunt leven 😊

 

Lokaal eten

We schreven er eerder al een artikel over. Lokaal eten is meestal een stuk duurzamer. Voedsel dat de halve wereld moet overreizen om op jouw bord te komen is vaak een stuk meer vervuilend dan een boerenkool die verderop in het land wordt geteeld. Voeding is inmiddels goed voor een derde van alle transporten over de wereld. Toch komt slechts vijf procent van alle voedsel-uitstoot door transport. De productie van voedsel is de grootste vervuiler met 83 procent. Dus hoe je eten gemaakt wordt. Zo is het bijvoorbeeld beter om in Zweden een tomaat te kopen uit Spanje, omdat deze een veel kleinere voetafdruk heeft dan lokaal geteelde tomaten. Dit komt omdat de tomaten in Zweden in kassen worden geproduceerd en het verwarmen en verlichten van die kassen zorgt voor veel uitstoot (Bron: Food Emissions). We proberen altijd al zo lokaal mogelijk te eten.

 

 

Bewust aankopen doen

Niet meer denken in ‘wat wil ik’, maar alleen nog denken in ‘wat heb ik nodig’. Ook hier waren we al mee bezig. Dit ging ons best goed af. We hebben nauwelijks nieuwe spullen gekocht en als we dit wel deden waren het spullen die nodig waren. Ik ben nog wel gevoelig voor kledingtrends. In 2020 wil ik dit helemaal laten gaan en alleen iets nieuws kopen omdat ik het nodig heb of als het van een duurzaam en eerlijk merk is.

 

Gebruik minder elektriciteit

Elektriciteit komt uit gas of steenkool. Om elektriciteit te maken komen er broeikasgassen vrij. Minder elektriciteit of groene stroom gebruiken is dus een stuk beter voor de aarde. Groene stroom komt uit natuurlijke energiebronnen zoals de zon, wind en biomassa (biomassa kan bijvoorbeeld afval of hout zijn). Ook al gebruik je groene stroom, het is altijd goed om er zuinig mee om te gaan. Dit is iets dat we weten, maar nog niet helemaal naar handelen. We kiezen toch iets vaker voor elektrische apparaten terwijl je het dan bijvoorbeeld ook met de hand kunt doen, zoals de keukenmachine gebruiken in plaats van met de hand mixen.

Veel apparaten staan op stand-by in plaats van helemaal uit. Op die manier verbruiken ze nog steeds energie, zonder dat jij ze gebruikt. We hadden een periode waarin we trouw altijd de stekker uit het stopcontact haalden, maar dit is langzaam een beetje verwaterd. Een leuk voordeel, door zuiniger om te gaan met elektriciteit kun je ook veel geld besparen.

 

 

Stap over naar een duurzamere bank

We proberen duurzamer te leven, maar zijn nog lang niet waar we willen zijn. Zo hebben wij allebei nog een rekening bij de ING, terwijl dit jaar nog in het nieuws was dat ING miljarden euro’s in fossiele-energiebedrijven investeert volgens Oxfam Novib, Milieudefensie, BankTrack en Greenpeace. Wakker Dier heeft onderzoeksbureau Profundo in 2014 onderzoek laten doen waaruit is gebleken dat de Nederlandse bankensector samen met de Amerikaanse de grootste investeerder ter wereld is van massaproductie van vlees, vis en zuivel. De ING stelt geen criteria voor dierenwelzijn aan veehouderijen en ook niet aan dierwelzijn bij veetransport boven de wettelijke eisen. Triodos en ASN Bank scoren een stuk hoger op duurzaamheid. Overstappen naar een andere bank is een voornemen dat we direct gaan aanpakken! Bij Eerlijke Bankwijzer kun je precies zien hoe jouw bank scoort op allerlei aspecten, zoals Natuur, Mensenrechten, Dierenwelzijn etc.

 

Minder afval produceren

In 2020 willen zij proberen om steeds meer zero waste te gaan leven. Zero waste betekent het produceren van zo min mogelijk afval en het hergebruiken van spullen. Het doel van een zero waste levensstijl is om zo duurzaam en bewust mogelijk te leven, zonder negatieve impact op het milieu of de gezondheid van mens en dier.

‘Zero’ is een intimiderende en ontmoedigende term, maar laten we het als inspiratiebron gebruiken om minder afval te produceren. Het is een streven en een mooi doel om te stellen. En natuurlijk ontkom je er niet aan hier en daar onnodig afval te produceren. We hoeven niet te streven naar perfectie of een radicale minimalistisch levensstijl te leiden. Ieder beetje telt!

Op reis is het heel lastig, zeker in werelddelen als Azië, omdat ze zoveel plastic gebruiken. Als we weer terug zijn in Nederland willen we graag proberen om zo veel mogelijk zero waste te leven. Helemaal zero waste gaan klinkt voor nu nog als een heel grote uitdaging, maar wie weet groeien we er zo langzaam naartoe.

Producten zonder plastic zijn tevens te vinden door geweldige initiatieven als Zo Zero.
Eén maand zonder plastic, een challenge die het leven van de dames van ZoZero.nl volledig op zijn kop heeft gezet. Het bleek vrijwel onmogelijk om plastic te vermijden, alles is verpakt in of gemaakt van plastic. Scheermesjes, wattenstaafjes, tandenborstels en koffie-to-go bekertjes. Een samenleving vol met plastic. Dat moet anders kunnen. Zo luidde de missie.

 

 

En zo is Zo Zero tot stand gekomen, een online winkel voor #zeroplastic en #zerowaste producten. Geboren uit de ambitie om het gebruik van plastic wegwerpartikelen te vermijden en een ander daarbij te helpen. Zij geloven dat het makkelijk moet zijn om zo min mogelijk afval te produceren en plastic te vermijden.

De webshop biedt prachtige en eerlijke producten aan als verzorgingsproducten waar je lichaam en geweten blij van wordt, met producten als bamboe bestek, duurzame tasjes, babyproducten en ga zo maar door. Weet je wat; het is handiger als je zelf even een kijkje neemt in het volledige assortiment van ZoZero.nl.

Ook leuk om hierbij te vermelden is dat alle bestellingen worden geleverd middels via fietskoeriers.nl. 🙂

 

Geniet

Een ander goed voornemen heeft minder met duurzaamheid te maken maar meer met bewustwording. Wij willen in 2019 meer genieten en stilstaan bij de kleine momenten. Waarschijnlijk komt het door de reis, maar we zijn een stuk relaxter geworden en waarderen alles om ons heen veel meer. Dit gevoel willen we in 2020 vasthouden 🙂

 

Heb jij nog goede tips om duurzaam te leven? Deel ze in een reactie hierbeneden!

 

 

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.