Hoe duurzaam is bamboe-textiel?

Er zijn twijfels of bamboe kleding echt wel zo duurzaam is als soms wordt beweerd. Qua grondstof is het een goede optie, maar het productieproces kan altijd beter. Echter, bamboe kleding is wel weer milieuvriendelijk tijdens het gebruik: er is bijvoorbeeld minder water en energie nodig voor het wassen. En een erg groot voordeel is dat de stof lang mooi blijft en de kleuren helder. Een kledingstuk van bamboe gaat dus lang mee. Bovendien is bamboe kleding biologisch afbreekbaar, in tegenstelling tot kleding van kunststoffen.

 

Waarom is de vraag naar bamboe kleding zo gestegen?

Heel simpel; stoffen als katoen (waar heel veel kleding van gemaakt wordt) heeft veel negatieve impact op het milieu.
Natuurlijk, katoen is het meest gebruikte textiel in onze kledingkasten. Maar als je je erin verdiept, blijkt de stof een werkelijk schrikbarende impact op ons milieu te hebben. De productie van katoen is een van de meest vervuilende milieuactiviteiten die je kunt bedenken. Katoen vraagt heel veel water en grote hoeveelheden insecticiden en pesticiden. Katoen beslaat ca. 2,5 procent van de beschikbare landbouwgrond, maar is wel goed voor:

 

– 15% van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen

– 25% van het wereldverbruik van giftige insecticiden

– 10% van het wereldverbruik van giftige pesticiden

– Veel gebruik van kunstmest

– Bovendien is katoen enorm waterintensief. De productie van één kilo katoen kost 10.000 liter schaars water! Bij een wereldwijde jaarlijkse katoenproductie van 250.000.000 kilo is dat 2.500.000.000.000 liter!

 

Duurzaam alternatief: bamboe

Als grassoort groeit bamboe snel (het kan 1 meter per dag groeien) en het heeft weinig water en geen irrigatie nodig. Voor het gebruik van textiel worden alleen de zijtakken gebruikt, zodat dezelfde plant ieder jaar weer kan worden geoogst. Daarnaast kan het groeien op de minst vruchtbare grond en heeft het in principe geen bestrijdingsmiddelen nodig door de antibacteriële eigenschappen. Wat bamboe nog milieuvriendelijker maakt is dat het vijf keer meer co2 opneemt dan bomen van gelijke hoogte en 35 procent meer zuurstof produceert. Door de stevige wortels verhindert bamboe erosie en gaat het ontbossing tegen. Kortom: bamboe is een duurzaam alternatief. (bron: katoen de feiten op een rij).

 

Bamboe teelt

Bamboe groeit enorm snel, heeft daarbij weinig water nodig en geen pesticide of kunstmest. Tijdens deze snelle groei neemt de plant veel broeikasgassen op en het voorkomt erosie. Het is net als katoen, hennep, linnen en tencel, een hernieuwbare grondstof en is bovendien biologisch afbreekbaar. De meeste bamboe komt uit China en Taiwan, van familiebedrijfjes. De bamboe kan meerdere keren per jaar geoogst worden en blijft doorgroeien.

 

Verwerking

Ingewikkelder wordt het als je kijkt naar de verwerking van bamboe tot textiel. Daarvoor zijn twee manieren. De mechanische manier van verwerking is het meest duurzaam. Het mechanische proces omvat het verbrijzelen van het houtachtige deel van de plant en vervolgens het aanbrengen van natuurlijke enzymen om de celwanden van de bamboe te breken, waardoor een papperige massa ontstaat. De natuurlijke vezels kunnen dan mechanisch worden uitgekamd en tot garen worden gesponnen. Nadeel is dat dit proces heel arbeidsintensief en dus kostbaar.

 

 

De meeste bedrijven richten zich daarom op de chemische verwerking van bamboe tot het zogeheten bamboeviscose. Door dit proces wordt de bamboe gekookt in sterke chemische oplosmiddelen zoals natriumhydroxide. Eenmaal gekookt, wordt de resulterende vloeistof door kleine gaatjes in een chemisch bad met zwavelzuur geduwd, waar het uithardt tot fijne strengen. Na te zijn gewassen en gebleekt, vormen deze strengen rayongaren. 

 

Patagonië

Een manier van verwerking die op het gebied van duurzaamheid nog wel wat te wensen over laat. Gelukkig worden er al belangrijke stappen genomen om de chemische verwerking te verduurzamen. Zo zou het proces om lyocell uit houtvezels te destilleren met aanpassingen ook kunnen worden toegepast op bamboe. Groot voordeel: de chemicaliën voor dit proces zijn veel minder giftig. Het lyocell-proces wordt ook gebruikt voor de vervaardiging van Tencel, een weefsel dat onder andere door Patagonië wordt gebruikt.

Een andere manier van verduurzamen is het gebruikmaken van een closed loop-systeem, waarbij 99,5 procent van de chemicaliën worden opgevangen en gerecycled om opnieuw te worden gebruikt. 

 

Bamboe kleding

Komen we terug op de beginvraag: is bamboe als grondstof voor textiel duurzaam? In vergelijking met andere textielsoorten zoals katoen is het antwoord volmondig: ja. Zeker als je de teelt van de grondstoffen met elkaar vergelijkt. In absolute zin is er voor bamboe nog wel wat te winnen op het gebied van duurzaamheid. Bamboe textiel heeft als unique selling point dat het enorm zacht is, nog zachter dan het zachtste katoen.

De bamboe stof is lekker zacht en glad, waardoor mensen met huidirritaties er veel voordeel van kunnen hebben. Het is ideale kleding voor hete zomerdagen omdat het niet zo snel aan je huid blijft plakken. De iets glanzende bamboe stof valt mooi en wordt niet snel vaal.

De stof heeft een luxe uitstraling. Door micro-gaatjes in de vezels van bamboe, absorbeert het vocht erg goed. Ideaal dus voor sport of yoga; bamboe kleding absorbeert en verdampt zweet sneller. Was bamboe kleding op koude temperaturen, liefst zonder wasverzachter. Bamboe textiel krimpt niet.

 

Speaking of bamboe…
Wij willen jullie kennis laten maken met Bambocks! Een inspirerend sokkenmerk anders dan alle andere. Bambocks sokken, gemaakt van bamboe en hebben een super draagcomfort.

Bambocks begrijpt waar sokken van hoge kwaliteit aan moeten voldoen. Ze moeten ventileren, comfortabel en draagbaar zijn. De bamboe sokken van Bambocks bieden zelfs meer dan dat door de uitzonderlijke bamboe-eigenschappen. Daarnaast bevatten de sokken de beste materiaalmix verkrijgbaar van 75% bamboe vezel, 23% lycra en 2% elastaan. Hierdoor ben je verzekerd van extra lang draagcomfort, want de geheel naadloze bamboe sokken gaan langer mee en blijven heerlijk zacht aanvoelen. Kwaliteit en duurzaamheid gaan hierdoor hand in hand, Geschikt voor elke dag en passend bij jouw eigen stijl door de effen en logo-loze designs.

 

Alle sokken van Bambocks zijn gemaakt van bamboe. Deze stof is 100% afbreekbaar, een groot pluspunt! Niet ruw, vrij van bacteriën en transpiratievlekken en daarom zijn de sokken dus zijdezacht, antibacterieel en anti-transpirerend. En dat voor een eerlijke prijs.

“Hoe behoud je de kwaliteit van je Bambocks sokken?”


Je wast de sokken eenvoudig schoon op 30 graden. Daarna kun je ze op een lage temperatuur in de droger doen of natuurlijk drogen aan de waslijn. De sokken zijn gemaakt in een eerlijk productieproces in Europa. Door al deze eigenschappen zijn bamboe sokken dus niet alleen lief voor je voeten maar ook voor mens en natuur.

 

Bambocks heeft een impact op de toekomst en is een duurzaam alternatief voor katoen. Namelijk met bamboe! En laat dat nou net dé textielsoort van de toekomst zijn. Aankopen die jij vandaag nog bij Bambocks doet, dragen bij aan een beter milieu.

Topkwaliteit voor een betaalbaar prijs dus! Neem gerust een kijkje op hun webshop. Bestel voor 16.00 op werkdagen en je bestelling wordt dezelfde dag verstuurd. Met de kortingscode FNF10 krijg je ook nog 10% korting op je bestelling; dus waar wacht je op?! In september van dit jaar breidt Bambocks haar assortiment verder uit met boxershorts. Blijf op de hoogte via Instagram @bambocks.official

Laat je ons weten wat jouw ervaring is met de bamboe sokken? We zijn benieuwd 😊 Groetjes, Eva

 

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.