Hoe bestrijd je acné

Vakantiefoto’s… net wanneer je een hele leuke foto van jezelf hebt gevonden, blijkt dat er allemaal puistjes of zelfs flinke ontstekingen zichtbaar zijn. Daardoor is de foto onbruikbaar, erg frustrerend! Vaak heb je al van alles geprobeerd, maar niks werkt. En het maar accepteren? Daar ben je nog niet aan toe. Wat kan er gedaan worden tegen acne?

 

Wat zijn de oorzaken van acne precies?

Acné is de medische term voor jeugdpuisjes. De huid bevat talgklieren en wanneer er rondom deze klieren ontstekingen ontstaan, dan is er sprake van acné. Vooral in de puberteit krijgen we last van acne in de vorm van puistjes, rode bultjes en mee-eters. Maar zoals gezegd kunnen ook volwassenen last hebben van acné. In hoeverre je vatbaar bent voor het krijgen van acné wordt voor een deel bepaald door genen en hormonen, hier kun je weinig aan doen. Een goede beauty routine doet echter wonderen. Houd je huid schoon met de juiste producten en de kans op puistjes en andere onzuiverheden is aanzienlijk kleiner.

 

 

 • Hormonale verandering
  Het ontstaan van acne begint vaak in de pubertijd. Er zijn dan veel hormonale veranderingen in je lichaam: je maakt meer mannelijke hormonen aan waardoor de talgklieren vergroten en meer talg produceren.
 • Talg is een lichaamseigen stof die jouw huid beschermd tegen factoren van buitenaf en de huid soepel houdt. Maar het is ook een rijke voedingsbodem voor de ‘cutibacterium acnes’ (voorheen propionibacterium acnes genoemd) die bij iedereen vanaf de geboorte op de huid aanwezig is.
 • Cutibacterium Acnes
  De cutibacterium acnes leeft van de vetzuren die zich in talg bevinden. Het produceert enzymen die uiteindelijk de cellen van talgklieren beschadigen*; waardoor ook andere bacteriën (bijvoorbeeld de staphylococcus aureus) verder toegang krijgen in de huid.
 • Verhoogde talgproductie
  Doordat de talgklieren vergroten en meer talg produceren, verstopt de uitvoergang van de talgklier.  Dit is te zien als mee-eters of zogeheten comedonen. Deze zijn te onderscheiden in twee soorten: (oppervlakkige) zwarte comedonen en (dieper gelegen) witte comedonen.
 • Verhoorning huid
  De huid is in staat om veel comedonen op te ruimen voordat deze zich tot een echte puist ontwikkelen. Verhoorning van de huid (dus het dikker worden van de bovenste huidlaag) zorgt voor veel problemen omdat de huidschilfers de mee-eters als het ware ‘dichtmetselen’.

Je hebt meer kans op een ontstekingsreactie omdat de mee-eter daarom niet vanzelf kan verdwijnen. Eerst zie je een rood bultje; een papel. Wanneer de ontsteking groter wordt en er een geel kopje ontstaat; dan noemen we dat een pustel (ander woord voor puistje).

 

Heb ik acne?

Artsen en specialisten krijgen vaak de vraag ‘Heb ik nu puistjes of heb ik acne?’ of ‘Hoeveel puistjes moeten er zitten voordat je het acne mag noemen?’ De volgende kenmerken zijn meestal tekens dat jij acne hebt:

 • (veel) mee-eters/comedonen
 • rode plekjes
 • puistjes
 • (verharde) onderhuidse ontstekingen
 • acne littekens

Specialisten maken geen onderscheid tussen puistjes of acne, maar delen de ernst van acne in aan de hand van zorgprofielen. Wanneer er alleen sprake is van mee-eters/comedonen spreken zij over zorgprofiel 1, de ernst loopt op tot zorgprofiel 4, waarbij er vele mee-eters/comedonen maar ook ontstekingen en littekens aanwezig zijn.

 

Gaat acne vanzelf weg?

Veel mensen denken dat acne vanzelf verdwijnt. Bij de meeste mensen verdwijnt het ook daadwerkelijk vanzelf, maar dat heeft soms wel 10-20 jaar de tijd nodig. Vaak heeft de acne zijn littekens dan al achtergelaten: op de huid of qua zelfvertrouwen.

Het advies is dan ook om er op tijd bij te zijn! Laat je informeren bij specialisten als die van CadanCe Huidinstituut want het hoeft niet eens zo ver te komen dat je je ergert aan jouw huid. Wil jij van jouw acne af en wil jij een professioneel advies voor een gladde huid? Maak dan een vrijblijvende afspraak voor een intakegesprek bij CadanCe Huidinstituut en maak een huidanalyse.

 

Tips bij acne

Bij de behandeling van acne wordt er vooral gekeken naar de ernst van de acne. Acne kan in meerdere stadia voorkomen, waardoor er ook verschillende behandeltechnieken ingezet kunnen worden.

De meest voorkomende behandeling is de salicylzuurpeeling. Salicylzuur heeft als eigenschap het vet (talg) op te lossen en de poriën te reinigen. Doordat salicylzuur op de eiwitten werkt, is dit verantwoordelijk voor de hechting van de huidcellen. Hierdoor laten de buitenste cellen los. Het bijkomende voordeel is dat salicylzuur een licht verdovend effect heeft waardoor je enkel een hele lichte tinteling zal ervaren.

Een ander middel dat ook ingezet kan worden, is de ND YAG laser. Deze laser doodt de bacteriën die de acne veroorzaken (propionibacterium acnes) en daarnaast vindt er een splitsing van het talg plaats in de vetzuren die ontstekingen veroorzaken. Hoe minder bacteriën, hoe minder ontstekingen. De ND YAG laser zal een verwarmend effect hebben op de huid waardoor het talg vloeibaarder wordt en er minder snel ontstekingen ontstaan.

Bij elke behandeling is het echter noodzaak dat je de hulp inroept van professionals. We hebben ze eerder ook al genoemd, maar de schoonheidsspecialiste van CadanCe zijn zulke professionals die gespecialiseerd zijn in o.a. acne.

 

 

In hun huidinstituut werken twee schoonheidsspecialistes die gespecialiseerd zijn in Acne samen met twee huidtherapeuten. Deze huidexperts kunnen jou alles vertellen over de acne- en litteken behandelingen bij CadanCe Huidinstituut en een persoonlijk behandelprogramma. CadanCe huidinstituut biedt de volgende schoonheidsbehandelingen tegen acne:

CadanCe attendeert hun klanten er altijd op dat een acne behandeling gepaard gaat met het gebruiken van een passend thuisprogramma. Ze kunnen natuurlijk anders geen resultaat garanderen.😉

Zo! Nu weet je alles om aan de slag te gaan met het aanpakken van jouw acné problemen. We willen enkel nog meegeven dat gemiddeld genomen zijn 6 tot 8 behandelingen met een interval van 2-3 weken voldoende. Heb je dus last van acne en wil je weten welke behandeling het beste geschikt is voor jou? Bezoek dan snel www.cadancehuidinstituut.nl en maak een afspraak voor een persoonlijk consultgesprek. De meeste zorgverzekeraars vergoeden acne behandelingen voor zowel jongeren als volwassen dus laat dat geen drempel zijn voor je!

Groetjes, Elie

 

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.