Het rode goud; maar waarom?

Saffraan is een buitengewone specerij dat wordt verkregen van de bloem Crocus Sativus. Saffraan zijn de gedroogde stampers van de bovengenoemde plant. Om een kilo saffraan te produceren zijn er circa 150.000 bloemen nodig. Dit is een tijdrovend proces dat heel veel arbeid vereist. Dat is dus ook de reden waarom saffraan zo kostbaar is. Het is niet voor niets dat saffraan ook wel rood goud wordt genoemd, naast haar dure prijs geeft pure saffraan gerechten een rijke aroma en een bijzondere smaak.

Saffraan is niet allemaal van dezelfde kwaliteit, echter is het heel belangrijk om te weten waar u uw saffraan koopt. Aangezien dat saffraan zo kostbaar is, wordt er ook heel veel fraude gepleegd in saffraan handel. Er wordt van alles en nog wat geprobeerd om dit waardevolle product te vervalsen. Bij saffraanpoeder komt het heel vaak naar voren dat het een mix is van paprikapoeder, kurkuma en saffraan.

 

Oorsprong

De naam zegt het al; saffraan, wordt gewonnen uit de stampers van de saffraan krokus. Dit gewas is oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en de Perzische landen. Elke bloem heeft drie fijne stampers waardoor er minstens 150.000 bloemen nodig zijn om één kilo saffraan te verzamelen. Daarom is saffraan ook ’s werelds duurste kruid. Saffraan wordt al vanaf de oudheid geoogst voor culinaire, medicinale en esthetische (pigment) doeleinden. Traditionele medicinale toepassingen van saffraan zijn de behandeling van krampen, astma, menstruatieproblemen, leverziekten en pijn. Vanuit de eeuwenoude geneeskunde weten we dat saffraan voor meer mentale weerbaarheid zorgt zonder dat het uitputting veroorzaakt. De Romeinen vulden bijvoorbeeld na een feestmaaltijd hun hoofdkussen op met saffraan om zo de kater te bezweren. Recente studies bevestigen zelfs de werkzaamheid bij mentale stoornissen, vooral bij depressie. De meest twee kenmerkende bioactieve stoffen van saffraan zijn crocine en safranal (ABC Gezondheid, 2016). Saffraan is heel gezond en stimuleert de hersenfuncties waardoor je een beter geheugen hebt en over een groter leervermogen beschikt.

 

Productie

Crocus savitus (saffraankrokussen), leveren de gele kleurstof en worden in de herfst met de hand verzameld. Tegenwoordig heeft Iran, met 185 ton per jaar, de grootste saffraanproductie ter wereld. Een snelle rekensom leert dat Iran daar 12 biljoen 900 miljard krokusbloemen per jaar voor kweekt. Safra betekent in het Arabisch ‘geel’ maar de kleur is afhankelijk van de soort waarvan de saffraan genomen is. Vaak bestaat saffraan uit een mengsel van rode en gele draden. De gele hebben geen enkele waarde. Ze zijn vaak van andere planten afkomstig en bevatten geen kleur- en smaakstoffen. De kleur saffraan is daarnaast wel onderdeel van de categorie geeltinten. Alfa-crocine is het component in de krokus dat de gele kleur veroorzaakt. De stampers zelf zijn rood maar veroorzaken een gele kleur in het eten als je ze gebruikt. Na het oogsten van de saffraankrokus, worden de stijlen en stempels gedroogd. Dit drogen gebeurt in droogkasten met een warme luchtstroom of in de zin. De hoogste kwaliteit komt van de bloedrode stempels, het bovenste deel van de gedroogde stijlen. Saffraan heeft een bittere smaak en een aangenaam aroma dat doet denken aan honing. Slechts één draad saffraan volstaat om een liter kokend water in een uur diepgeel te kleuren. De arbeidsintensieve teelt maakt saffraan tot een kostbare specerij, het wordt daarom ook wel het rode goud genoemd. Saffraan is zo duur dat het vervalst wordt. Er wordt soms kurkuma of saffloer gebruikt, wat ook natuurlijke geelmakers zijn. In het buitenland wordt er soms Indiase saffraan verkocht maar dat is geelwortel of kurkuma, waarmee je ook rijst geel kunt maken, net als met saffraan. Spaanse saffraan is geen saffraan maar een gele of rode kleurstof gemaakt van de bloem saffloer. Met saffloer maken Spanjaarden de paëlla geel.

 

 

Hoe ziet saffraan eruit?

Saffraan is dieprood van kleur en bestaat uit hele lichte draadjes. Deze rode kleur zorgt uiteindelijk voor een diepgele kleur in het eten. Dit is dan ook een van de toepassingen waarvoor het wordt gebruikt.

 

Kwaliteit van de saffraan testen

Omdat saffraan zo duur is, wordt er nogal eens mee gesjoemeld. Zo wordt iets als saffraan verkocht, wat eigenlijk geen saffraan is, maar een goedkoop substituut. Hoe test je nou of je te maken hebt met saffraan? Over het algemeen geldt dat hoe roder de sprietjes zijn, hoe beter de kwaliteit, maar uiteraard geldt dit alleen bij echte saffraan. Een truc die wordt gebruikt om te kijken of je überhaupt met saffraan te maken hebt is om een sprietje op een wit papiertje te leggen en de spriet voorzichtig nat te maken. Als je nu wrijft, zou het blaadje geel moeten kleuren.

 

Hoe smaakt saffraan?

De smaak van saffraan is lastig te omschrijven, omdat deze vrij complex is. Het is lichtzoet en aromatisch. Volgens sommige mensen smaakt het een beetje honing-achtig.

 

 

Hoe gebruik je saffraan?

Saffraan wordt gebruikt in de Spaanse keuken. Zo is het echt een must in een paella en dankt de paella dáár zijn gele kleur aan. Daarnaast wordt het veel gebruikt in de Perzische (en Arabische) keuken en bijvoorbeeld in de Indiase keuken. Je hebt maar weinig saffraan nodig om je eten smaak (en kleur) te geven. Enkele draadjes is voldoende. Het beste kun je de draadjes eerst even laten weken in koud water. Zo geven ze hun smaak nog beter af.

Saffraan kan zowel in hartige als in zoete gerechten worden gebruikt. Zo wordt saffraan zoet gebruikt in bijvoorbeeld Perzische rijstepap en in bepaalde types Indiase burfi. Omdat saffraan niet alleen kleur afgeeft, maar ook een hele specifieke smaak, zou ik niet aanraden om het te vervangen door een goedkoper substituut. Per keer heb je maar weinig saffraan nodig!

Wil je zelf aan de slag met saffraan? Kijk dan even op de website van BesteSaffraan!

 

Wat kost saffraan en waar kun je het kopen?

Uiteindelijk kun je voor een kilo saffraan zo’n € 10.000,- neerleggen. Saffraan was ooit duurder dan goud en nog steeds is het de prijzigste specerij ter wereld. De beste saffraan komt uit Spanje. Rond 15 oktober worden de paarse saffraankrokussen in La Mancha handmatig geoogst.

Daarna worden de stempels voorzichtig uit de bloemen getrokken. Die stempels (3 per krokus) zijn zo licht dat voor een kilo superieure saffraan duizenden bloemen verwerkt moeten worden. Het ene boek of blad heeft het over driehonderdduizend krokussen voor een kilo, waar andere bronnen aankomen met cijfers van achthonderdduizend per kilo. Laat ik het houden op specerijenleverancier Verstegen: 400.000 bloemen voor 1 kilo rood goud, zoals saffraan ook wel genoemd wordt.

Gelukkig hoeven wij gewone mensen geen tonnen geld neer te leggen om van het rode goud te kunnen genieten. Webwinkels als BesteSaffraan.nl, maken het voor ons mogelijk om met een aantal kliks dit luxe kruid te bestellen en in huis te halen.

 

 

BesteSaffraan is opgericht met de ambitie om de beste saffraan en saffraan gerelateerde producten op de markt te brengen tegen de beste prijs. Dit voor alle saffraanliefhebbers wereldwijd. Door nauwe samenwerking met saffraantelers, strenge kwaliteitscontrole en verpakking in eigen beheer realiseren ze continue deze ambitie.

Tevens leveren zij als enige aanbieder in Nederland alle Saffraan GRATIS aan.
Ze voorkomen door hun werkproces ook gesjoemel wat meestal gebeurt bij het verpakken. Gezien zij het verpakken in eigen beheer hebben kunnen zij dit dus voorkomen en zo hun klanten altijd 100% puur Saffraan garanderen. Saffraan kopen zonder zorgen.

  • Zij verkopen zowel Afghaans als Iraans Saffraan
  • De verpakking (gouden blikjes) zijn licht-on-doorlatend en lucht-dicht hierdoor blijft Saffraan veel langer goed in vergelijking tot glazen potjes.
  • Het Saffraan is op een natuurlijke wijze gegroeid en voor een “Fair” prijs ingekocht bij de boeren. Bij BesteSaffraan verbinden ze de Afghaanse boeren met de internationale markt. Hierdoor leveren zij een premium product aan u en tegelijkertijd word het leven van de Afghaanse boeren verbetert en vrouwenwerkloosheid vermindert.

Gebruik nu ook de kortingscode VOUCHERBS10 (van toepassing op alle producten) en krijg nog eens 10% korting op je order! De code is te gebruiken bij het afrekenen en geldig t/m 01-07-2020.

Saffraan, het rode goud. Een prachtige felle kleur. Een bekende en eetbare kleur. Saffraan, een kleur waar je van houdt of niet. Ik vind haar fantastisch. En het smaakt ook nog eens lekker! Laat je ons weten wat jij ervan vindt? Laat een reactie achter! J

Groetjes, Eva

 

 

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.