Zijn jouw haren goed verzorgd? De Do’s and Donts!

Ai! Wie geen fan is van chemische producten voor het haar, kan ook kiezen voor een verzorgingsproducten die zo puur mogelijk zijn. Welke er zijn en hoe je vervolgens op een goede manier je haar verzorgt is het onderwerp van vandaag!

 

Wat is haar nu precies en waar is het uit opgebouwd?

De belangrijkste bouwsteen van ons haar is het super sterke Keratine, wat ook de basis van onze nagels is. Je haar bestaat verder voornamelijk uit proteïnevezels. Proteïne zorgt dat je haar elastisch is en herstelt na beschadiging. Er wordt beweerd dat het geheim van goed haar een balans is tussen gezonde proteïne en hydratatie. Haar dat over gestimuleerd wordt met proteïne (door shampoo met proteïne bijvoorbeeld) voelt kleverig, veert niet terug als je er aan trekt en houdt geen vocht vast. Haar dat juist teveel gehydrateerd wordt voelt droog en wanneer je er aan trekt zal het geneigd zijn te breken. Tegenwoordig beschadigen we de vezels in onze haren door veelvuldig wassen met onvriendelijke shampoo, conditioner en het toepassen van hittestyling.

 

Dagelijks föhnen ?

Gemakkelijk om je haar in model te krijgen en om (schijnbaar) meer volume te geven aan je haar. Maar door de warmte raakt de cuticula (de beschermende schublaag) van je haar beschadigt. Je haar wordt bros, breekbaar en je krijgt de zogenaamde ” dode puntjes”  Beter is de warmste stand van de föhn niet te gebruiken, neem een föhn met middenstand en eindig altijd met koude lucht.

 

Shampoo en conditioner

Jawel en in die volgorde graag! Je kunt je haar dagelijks wassen maar besef wel dat vrijwel alle shampoos veel te veel agressieve zeep bevatten die je haar en hoofdhuid uitdrogen en jeuk en irritatie kunnen veroorzaken. En als reactie wordt je haar dan juist sneller vet. (de talgklieren raken geprikkeld) Veel veiliger voor je haar is een natuurlijke shampoo zonder natriumlaurylsulfaat (SLS in het Engels) deze zijn veel milder en laten de cuticula intact.

 Maak er een gewoonte van om na het haar wassen een beetje conditioner te gebruiken. Dit werkt als een masker. Het beschermt je haar, je haar behoudt zijn glans en soepelheid. Voor zowel shampoo en conditioner is het altijd het beste om naar producten te kijken die zoveel mogelijk op natuurlijke basis zijn samengesteld.

 

Keep the following in mind!

 Natuurlijke producten zijn altijd beter, want de shampoo die je dagelijks gebruikt heeft meer ingrediënten dan de flaptekst van je lievelingsboek. Als je deze ingrediënten vervolgens onder de loep neemt, voel je je ook nog eens een totale oen, want behalve ‘aqua’ herken je geen enkel ingrediënt dat genoemd wordt. Bij deze dan ook een aantal handige haarverzorging tips en een aanbeveling van haar vriendelijke verzorgingsproducten:

    1. Goede voeding, zorgt voor betere kwaliteit haar

Voed je haar met voeding. Zoals gezegd is haar opgebouwd uit proteïne. Gezonde voeding zorgt niet alleen voor een gezonder lichaam, maar ook voor gezonder haar. De meeste mensen weten wel dat een tekort aan bepaalde mineralen haaruitval kan veroorzaken. Zo kan een langdurig tekort aan ijzer haaruitval veroorzaken. Tevens langdurige stress kan op ten duur haar laten uitvallen.

     2. Gebruik producten die zo puur mogelijk zijn

Er zijn veel producten waarvan beweerd wordt dat ze op verschillende manieren bijdrage aan mooier, gezonder of sterker haar. Eieren zouden een proteïne behandeling voor het haar zijn en olijfolie wordt gebruikt om volume te creëren. Al deze middelen hebben een eigen gebruiksaanwijzing. Deze bijna pure producten zijn niet het makkelijkst te gebruiken. Tip: je kan je haar nog wassen met een shampoo of conditioner na gebruik van deze middelen om de geur van eieren te maskeren of de olie goed uit te spoelen. Uiteraard wel een shampoo en conditioner met zo min mogelijk schadelijke stoffen.

     3. Beperk hittestyling

Hittestyling, zoals föhnen en stylen is nooit goed voor haar. Het is zelfs gezonder je haar te laten drogen aan de lucht. Het handigst is als je je haar wast in de avond als je voldoende tijd hebt om je haar natuurlijk te laten drogen. Droog het lichtjes met een handdoek en laat het vervolgens drogen. Kam het voorzichtig door als het al enigszins droog is.

     4. Vermijd chemische haarverzorgingsproducten

Beperk gebruik van agressieve shampoo en conditioner. Wil je echt gezonder haar? Kies dan producten die op zijn minst vrij zijn sodium sulfaat, siliconen en alcohol (zit in grote hoeveelheden in mousse). Ga op zoek naar een zo puur mogelijke shampoo of andere haarverzorgingsproduct en laat de grote bekende merken vooral in het rek staan. Een goed alternatief voor traditionele shampoo is de haarzeep in de webshop van Zepig.nl. De shampoo bar is huid- en milieuvriendelijke alternatief en bovendien kostenbesparend.

 

     5. Was je haar zo min mogelijk

Dit klinkt in eerste instantie natuurlijk vreemd en voor sommige mensen misschien zelfs vies. Echter hoe minder je je haar wast, hoe mooier het uiteindelijk wordt. Hoe minder we wassen des te meer staan we onze natuurlijke oliën toe onze schedel te voeden. Daardoor wordt er uiteindelijk minder snel talg aangemaakt en wordt je haar minder snel vet.

    6. Haar verven? Prima, maar gebruik geen chemische troep!

Als je grijs haar wilt verven en niet met henna, dan moet je altijd kleurcrème mengen met waterstofperoxide en dat is per definitie chemisch. Het verschil zit hem in de kwaliteit van de haarverf. Hoe beter de kwaliteit, hoe minder snel de kleur vervaagt en hoe minder schadelijke ingrediënten, hoe milder het is voor je haar. Na het gebruik van een kruiden haarverf voelt het haar sterker aan, heeft meer volume en glanst.

 

Voor bij het wassen:

Alright! Veel tips waar je mee aan de slag kunt gaan! We willen je uiteraard zien slagen en raden je daarom aan de webshop van Zepig te bezoeken, ga hiervoor naar www.zepig.nl. De beste producten voor je haar kan je vinden in deze gave webshop.  In deze webwinkel vindt je onder andere haarzeep en conditioner!

 

Maker:0x4c,Date:2017-10-1,Ver:4,Lens:Kan03,Act:Lar01,E-Y

 

Om het haar goed te wassen heeft u haarzeep nodig, dat moge duidelijk zijn. De vraag is alleen hoe vaak u dit moet doen. Met de meeste shampoos volstaat het om twee tot drie keer per week het haar te wassen. Als u lauw of koel water gebruikt, sluiten de schubben in het haar. Dit zorgt er meestal voor dat uw haar een gezonde, natuurlijke glans krijgt. Wanneer u het haar met shampoo wast, is het belangrijk de hoofdhuid ermee te masseren. Dat maakt het haar soepeler, glanzender, mooier en gezonder.

We zijn erg benieuwd naar jouw ervaring met goede haarverzorging, deel je deze even in een reactie hieronder? Groetjes Bianca 🙂

 

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.