Hardlopen met resultaat

Ik begon 8 jaar geleden, met afgetrapte casual Asics, voetbalbroekje en katoenen shirt, samen met mijn beste maatje Jason onze rondes door Zoetermeer te maken. Een jaar later ging het nog steeds lekker, dus vonden wij het de investering waard om heuse hardloopschoenen van wel 80 euro te kopen. We voelden ons echte pro’s.

Hoe anders is het nu! De hardloopbusiness loopt goed met kleding, schoenen, voeding, magazines, apps voor schema’s, events en overvolle loopgroepen. Je bent niet cool zonder een hippe outfit, kekke schoentjes In deze blog over de beste voorbereiding op hardlopen: wat heb je nu echt nodig en wat kan je altijd later aanschaffen of hoeft helemaal niet?


Hardloopschoenen

De meest fantastische technologieën ten spijt, het is de hardloopschoen nog steeds niet gelukt om het aantal hardloopblessures te verminderen. Hoe kan dat?

Hardloopblessures zijn behoorlijk ingewikkeld, ook voor de wetenschap. Het lijkt erop dat de hardloopschoen overtraining, naar binnen klappende enkels en knieën of stijve ruggen niet kan compenseren.

Dat maakt de hardloopschoen niet onbelangrijk, want je voeten kunnen echt wel wat bescherming gebruiken tegen de klappen op de ondergrond. Het is alleen de vraag hoeveel waarde de nieuwste, duurste schoen heeft.

Enkele jaren geleden werd in de strijd tegen hardloopblessures, het barefoot running populair. Door zonder schoen en demping te lopen, moet je een andere techniek aannemen. Dat zou de kans op blessures verminderen. Echt veel bewijs is hier nog steeds niet voor. Het is natuurlijk wel gaaf uit te proberen, maar verwacht niet dat je direct grote afstanden kan afleggen. Je lichaam moet hier echt aan wennen.

Het advies: koop schoenen die lekker zitten, de juiste maat hebben en een tijdje meegaan. De maat is heel belangrijk, het materiaal ietsje minder. Blessurepreventie gaat waarschijnlijk meer over het checken van je belastbaarheid en je looptechniek.

 

Hardloopkleding

Over hardloopkleding kan ik kort over zijn. Onder normale omstandigheden ben je met een shirtje, broekje en sportjack prima af. Nederland kent overigens wel bijzondere weertypen. Als je met elk weertype wilt kunnen hardlopen, dan kan het prettig zijn om specifiek materiaal te kopen. Dat is aan jou.

Waarom die hardlopers altijd in van die ‘stoere’ leggings lopen? In de winter houdt het je benen warm, maar vooral een groot voordeel is het feit dat je minder wrijving (bij je bovenbenen) hebt, wat huidirritaties voorkomt.

Ik dacht zelf ooit met mijn knalgele outfit op te vallen en uniek te zijn tijdens de Zevenheuvelenloop. Wat bleek: het was de nieuwste hippe kleur in de winkel en het stikte van de kanariegele hardlopers. Better luck next time.

 

Voeding en hardlopen

Wat betreft het eten en drinken voor, tijdens en na het hardlopen, werken atleten volgens duidelijke richtlijnen. Toch blijkt er ook bij hen veel variatie te zijn, dus heel concreet kan het niet worden. Het gaat om trial and error, oftewel gewoon proberen.

De richtlijnen van atleten staan in de tabel. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen verschillende tijdsblokken van training. Hoe langer je traint, hoe meer je voeding nodig hebt om goed te kunnen blijven lopen.

Uiteraard is  er ontzettend veel meer over sportvoeding te vertellen, maar dat valt buiten de scope van deze blog.

 

Trainingstools

Hartslagmeters, apps voor sportmuziek, schema’s en metingen, lampjes, vestjes, bidonriemen: allemaal fantastisch. Het zijn extra’s die je verder kunnen helpen, maar het is niet per se nodig.
Persoonlijk gebruik ik alleen een interval timer. Dit is een klokje waarop je piek en herstelintervallen kan instellen, als je bijvoorbeeld begint met hardlopen of als je je snelheid wil gaan optrainen.

Tevens gebruik ik recent de neusspreider van Airmax. Dit is een handige tool dat het smalste gedeelte van de neusdoorgang verwijdt. De duwkracht van het de tool vergroot de instroomruimte voor lucht. Dit zorgt voor een betere luchtdoorstroming waardoor er meer zuurstof tot dieper in de longen naar binnen komt. De Airmax is transparant van kleur, en daardoor bijna niet zichtbaar.

Op de website van Airmax kan je de wetenschappelijke onderbouwing van het product vinden. We zijn tevens bezig dit product goed te testen en jullie van onze bevindingen op de hoogte te stellen. Houd onze reviews dus goed in de gaten!

Afhankelijk van je doelstelling kan je bepaalde tools inzetten. Wil je trainen voor een wedstrijd, dan zijn metingen interessant. Wil je ontspannen lopen en van je omgeving genieten, dan kunnen tools alleen maar afleiden. Aan jou de keuze!

 

Warming-up

Bij de beste voorbereiding hoort natuurlijk ook een echte warming-up. Tijdens de warming-up bereidt je je spieren, pezen, gewrichten en ook je bloedsomloop voor op actie. Het risico op blessures kan dalen en de kans op beter en frisser lopen kan alleen maar stijgen. De optimale warming-up bestaat uit 3 delen:

  • Mobiliseren
  • Activeren
  • Integreren

Mobiliseren betekent bewegen in je gewrichten, zodat je brein weet wat de eindstanden van deze gewrichten zijn. Daarbij worden spieren gestretcht. Omdat gestretchte spieren gaan ontspannen, en wij nou juist willen inspannen, wil je de spieren wel weer activeren. Mobiliseren en activeren gebeurd op spierniveau. Omdat je spieren nooit afzonderlijk bewegen tijdens het hardlopen, is ook het integreren een belangrijk onderdeel van de warming-up.

Om het niet moeilijker te maken, bekijk het filmpje. Wellicht kan je zelf nog andere oefeningen bedenken. Zo niet, dan hoor ik het graag!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.