Groen, fris en fit op kantoor

De luchtkwaliteit in moderne kantoorgebouwen is meestal niet optimaal. De printer, het kopieerapparaat, de airco: ze dampen allemaal onzichtbare, maar schadelijke stofjes uit. Deze chemische stoffen zijn, ook in een lage concentratie, slecht voor je gezondheid. Ook draagt een lage luchtvochtigheid bij aan een slechte luchtkwaliteit. Vooral ‘s winters wordt de luchtvochtigheid minder door koude vrieslucht (wat meestal droog is) en doordat de verwarming aan is. Deze combinatie kan resulteren in hoofdpijn, vermoeidheid, irritatie aan de ogen, slijmvliezen en luchtwegen veroorzaken.

 

Onderzoek
Al vele jaren geleden deed de NASA onderzoek naar productie van zuurstof door planten ten behoeve van de astronauten tijdens de reizen door de ruimte. Bij deze testen bleek dat er veel schadelijke stoffen zitten in de lucht om ons heen als we binnen zijn. Stoffen die afkomstig zijn van de bouwmaterialen en kunststoffen in het gebouw, maar ook van elektrische apparatuur en transpiratie en ademhaling van de mensen zelf. Door deze schadelijke gassen en fijnstof maar ook door een lage luchtvochtigheid krijgen mensen klachten zoals branderige ogen, hoofdpijn en geïrriteerde slijmvliezen in keel en neus. Vanaf de jaren tachtig hebben veel instituten onderzoek gedaan naar dit verschijnsel dat bekend staat onder de naam Sick building syndrome.

 

De plant als wondermiddel
Je plant kan een deel van de chemische stofjes, zoals formaldehyde en benzeen uit de lucht filteren. Dat doet de plant via de minimondjes in de bladeren, via bacteriën die in de grond rond de plant zitten en via zijn wortels. Hij zet de slechte stoffen vervolgens om in voedsel voor zichzelf. Een mooie win-win situatie toch? Een andere mooie bijkomstigheid van planten is dat als planten ademhalen er uiteindelijk als bijproduct water vrijkomt wat goed is voor de luchtvochtigheid.*

 
20160321 Air So Pure
Elke plant produceert in een bepaalde mate zuurstof, maar niet veel planten hebben deze luchtzuiverende eigenschappen. Je kunt de Air So Pure planten daarom ook wel ‘het groene medicijn’ noemen. De aanwezigheid van deze planten die de lucht zuiver maken zorgt voor gezonder en prettiger werken en daardoor voor meer welzijn en productiviteit en minder ziekteverzuim. Een prettige bijkomstigheid is dat deze planten makkelijk in het onderhoud zijn!
* Gebaseerd op onderzoek van de NASA

 

No Stress

Het experiment van Helen Russell op de Universiteit van Surrey (Engeland) liet zien dat mensen minder gestrest waren in een ruimte vol levend groen dan de mensen die in de ruimte zaten zonder planten, terwijl ze aan een moeilijke opdracht werkten. Pruttelende printers, rinkelende telefoons, schaterende collega’s, lang leve de kantoortuin. Maar met de juiste planten op de juiste plek kun jij je toch concentreren. Planten helpen namelijk om geluidsoverlast terug te dringen. Met hun bladeren vangen ze geluidsgolven op, kaatsen ze terug of ze verspreiden ze. Zet je je plant in een hoek dan heb je het meeste effect & ook doet een groep planten meer voor je dan één plant alleen.

 
20160321 Air So Pure

Luchtzuivering
Belangrijk in de bestrijding van klachten is een goede ventilatie en zuivering van de lucht door planten. Bij het onderzoek van de NASA bleek al dat een aantal specifieke planten effectiever CO2 konden omzetten in zuurstof dan andere planten. Bovendien verlaagden ze het gehalte van schadelijke stoffen in de lucht sterk. Nadat deze planten enkele dagen in de testruimte stonden verdwenen de klachten van de proefpersonen vanzelf! Sinds deze testen doen organisaties als Fytagoras en PPO (Praktijkonderzoek Plant & Omgeving) nu nog steeds onderzoek naar deze groep planten, die voor een gezonde en duurzame omgeving zorgen.
Wilt u ook in zo’n gezonde omgeving wonen en werken? Zet dan ook het licht op groen: kies voor Air So Pure planten!

 

AIR SO PURE_LOGO_CMYK

 

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.