Fopkaas

Kaas op pizza’s en cheeseburgers is vaak nep. Fabrikanten en restuarants gebruiken op grote schaal zogenoemde analoge kaas.  Deze fopkaas smaakt als echte kaas en ruikt als echte kaas, maar komt niet eens in de buurt van echte kaas.

De kaas op sommige diepvriespizza’s bestaat wel voor 70 procent uit fopkaas. Het plakje cheddar op een cheeseburger van McDonald’s bevat 30 procent nepkaas. Zo’n beetje alle diepvriesproducten die je in de supermarkt koopt bestaat uit analoge kaas.

Deze imitatiekaas is specifiek bedoeld voor industriële gebruikers zoals pizza- en hamburgerketens. Het hoge gebruik hiervan komt omdat er erg veel aan de nepkaas verdiend. Normale kaas moet minstens twee weken lang rijpen, analoge kaas maak je in de fabriek binnen een paar minuten.

Het maken van analoge kaas kost de helft minder dan normale kaas. Als het is gemaakt smaakt het ronduit smerig. Door het toevoegen van kleur- en smaakstoffen imiteren ze de smaak van echte kazen. Fopkaas wordt ook door groothandels ook verkocht aan pizzeria’s en andere restaurants. Veel fabrikanten van “levensmiddelen” nemen je in de maling door kaas bij de ingrediënten te vermelden en in plaats van analoge kaas vermelden ze de ingrediënten daarvan.

De nepkaas bestaat uit o.a.: plantaardige olie (erg slecht voor je!), melkeiwit,water en zetmeel (ook niet goed voor je lichaam). Door de ingredienten apart te benoemen proberen ze je te laten denken dat er alleen echte kaas in hun producten zit. Talloze producten bevatten olie en zetmeel, dus de consument vermoedt dan niet dat het product nepkaas bevat. Hierdoor lijkt het alsof al het gele spul in het product uit kaas bestaat, maar dat is een leugen.

Naast dat dit niet gezond is en je niet eens krijgt waarvoor je betaald, is het ook slecht voor je.

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.