Eten van toen en nu

De trend van nu is dat iedereen bezig is met eten. Er zijn vegetariërs, veganisten, paleo’ers, vetrijke en vetarme dieten en ja er bestaan zelfs fruitariers.
De een zegt brood is goed, de ander zegt niet doen en hetzelfde geldt voor zuivel, vlees, boter en margarine. Wat het belangrijkste is met eten is.. ‘logisch nadenken’. Begin van vorige eeuw at men wat de natuur schafte, de voeding at men rauw of bewerkte het een beetje om het houdbaarder te maken of beter verteerbaar,zoals bijv. zuurkool. At men brood dan was dit eigenlijk altijd zuurdesembrood. Wat op een andere manier bewerkt is dan het moderne gistbrood. Men at geen margarine maar volle roomboter. Ook koolhydraatrijke en suikerrijke voeding werden niet in zulke maten gegeten als nu. De voeding is vooral veranderd sinds WOll, samen met de toenemende degeneratieve ziektes. Dit noemen we welvaartsziektes. Maar de waarheid is dat deze ziektes het gevolg zijn van verslechterde voeding of eigenlijk eten zonder voedingswaarde.

Veel mensen lopen tegenwoordig rond met voedingstekorten, zoals je kan zien aan je veel te dikke buurman of je vriend met migraine of de toenemende onvruchtbaarheid. Dit is allemaal te danken aan voedingstekorten die je hebt opgebouwd. En nee je dikke buurman eet wel veel, maar voedt zichzelf niet. Hij eet de verkeerde dingen, kunstmatige voeding, teveel suikers en het verkeerde vet. Hij is ondervoed, heeft continue hongerkloppen, voelt zich veel moe en oogt ziek.

Het moderne gemaksvoedsel is zwaar bewerkt en daardoor ontdaan van zijn voedingswaarde, je kunt er zoveel en gevarieerd van eten als je wilt, maar je lichaam blijft tekorten aanhouden. Als je je lichaam niet voedt is het de hele dag op zoek naar voedingsstoffen, wat betekent dat je voortdurend aan het snacken bent. Precies waar de voedingsindustrie op mikt, want aan werkelijke voedzame producten valt niets te verdienen! Je moet terug naar de basis, eten zoals de mensen deden toen er nog niet zoveel kanker en diabetes was, oftewel voordat de voedingsindustrie zo groot was. Dat betekent; weg met bewerkte gemaksvoeding, weg met de moderne graanproducten, en al helemaal van de margarine afblijven. Margarine is de meest kunstmatige voeding dat er maar bestaat. Niet voor niets zijn bepaalde ziektes torenhoog gegroeid sinds margarine z’n intrede deed op de eettafels.

Met biologische ongeraffineerde voeding van vroeger zoals gezonde vetten, vlees, vis, soepen, groenten en fruit ken je deze problemen niet. Kijk eens rond op straat en zie hoeveel mannen vrouwenborstjes hebben waar menig vrouw jaloers op is, hoeveel vrouwen last hebben van dikke benen die langs elkaar heen schuren. Hoeveel mensen zijn er bezig zich uit te hongeren door calorierestrictie en/of overmatig sporten? En toch raken ze het vet niet kwijt. Hoe kan dat nou? Hun hormoonhuishouding is verstoord door o.a. al dat verkeerde eten en de opgebouwde voedingstekorten. Het lichaam kan niet de nodige hormoonbalans vinden omdat het niet de adequate vetten (verzadigde vetten), vitamines, mineralen en sporenelementen binnenkrijgt.

Ga nou niet kijken op de site van het voedingscentrum (in Amerika het USDA), zij geven de informatie weer die de voedingsindustrie graag ziet. Zoek naar biologische ongeraffineerde voeding, en ja dat betekent inderdaad werk aan de winkel. Koken, bakken en braden met gezonde producten zonder pakjes. Je zal dus van je luie (te dikke) kont af moeten komen en meer met eten bezig zijn. Maar als je merkt dat je gezonder wordt, fitter en minder vet, dan is het dat het waard, niet waar? Probeer logisch na te denken. Hoe meer gezondheidsclaims er op de verpakking staan, hoe verder je er bij vandaag moet blijven. Een broccoli en een ei hebben geen gezondheidsclaim of een vinkje nodig!

2 reacties

  1. Frank

    Mooi stuk geschreven en helemaal waar. ik als voedingsdeskundige herken precies wat hier beschreven staat. Wel wil ik eraan toevoegen dat snoepen zo nu en dan totaal geen kwaad kan. Eten en voeding hebben ook een sociaal effect. Doe dan vooral gewoon lekker mee en laat je gaan. Dit kan echt geen kwaad, integendeel.

    Beantwoorden
  2. Kantoorlichaam - FNF Health

    […] in pak loopt op werk. Hij houdt zich netjes aan de ‘gezonde’ trend van nu, zoals veel cardio en ‘gezond’ eten, maar in werkelijkheid is hij verre van gezond. Zodra je hem in zijn zwembroek ziet staan is het […]

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.