Essentiëel, etherisch, wat is het?

Ja ja, we hebben jullie beloofd te schrijven over essentiele olie en aromatherapie, dus dat doen we! Zo zijn we dan ook wel weer J Essentiële of etherische oliën zijn vluchtige, aromatische verbindingen die worden gevonden in zaden, schors, bladeren, stengels, wortels, bloemen en andere delen van planten. Kortgezegd: ze verdampt snel. Door dat verdampings- of vervliegingsproces is de geur van de olie goed merkbaar. Aangezien het vaak om aangenaam geurende stoffen gaat, wordt dat meestal als prettig ervaren en heeft dit zelfs geleid tot bepaalde behandelmethodes als aromatherapie. Vanwege de aangename eigenschappen wordt de etherische olie ook wel aangeduid als aromatische of essentiële olie.

 

Herkomst

Etherische oliën worden gewonnen uit plantaardig materiaal. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld het hout (takken, wortels of stam), de schil (van vruchten of bast van een boom), blaadjes, zaden, vruchten, bloemblaadjes (bloesem). Dat verklaart ook meteen waarom sommige oliën kostbaarder zijn dan andere. Het heeft alles te maken met de hoeveelheid beschikbaar materiaal en de hoeveelheid winbare olie ín dat materiaal. Laten we wat voordelen op een rij zetten:

 1. Etherische olie bevat de regeneratieve, zuurstofverrijkende en immuunversterkende eigenschappen van planten.
 2. Ze kunnen binnen 20 minuten invloed hebben op elke cel van het lichaam en gemetaboliseerd worden, zoals andere voedingsstoffen.
 3. Het zijn zeer krachtige antioxidanten.
 4. Ze zijn antibacterieel, antikanker, antischimmel en ontstekingsremmend.
 5. Ze ontgiften de cellen en het bloed in het lichaam.
 6. Essentiële oliën kunnen effectief ondersteunen bij behandeling van de ziektes Alzheimer, Lou Gehrig, Parkinson en Multiple Sclerose.
 7. Ze zijn aromatisch; indien ze verspreid worden in de ruimte zorgen ze voor luchtzuivering.
 8. Ze bevorderen emotionele, lichamelijke en geestelijke genezing.

Plaatselijk aangebracht hebben ze vele voordelen voor het lichaam, inclusief huidverzorging, gezonde spijsvertering, vermoeide spieren, betere ademhaling, gevoelige gewrichten en andere lichamelijke ongemakken.

 

Wellness of werking?

Er is nogal eens discussie over de werking van etherische oliën. Die zou alleen gericht zijn op de wellness, dus op het scheppen van een fijne sfeer waarin mensen zich prettig en ontspannen voelen. Puur gericht op geur/aroma dus.

Etherische oliën zijn sterk geconcentreerd. Voor één liter olie is soms wel 7000(!)kg plantenmateriaal nodig. Dat verklaart de prijs van sommige oliën. De inhoudsstoffen worden opgenomen door de slijmvliezen van de neus, maar ook door de huid; na een massage met etherische oliën zijn de stoffen binnen tien minuten terug te vinden in het bloed. In het algemeen verdun je een etherische olie met een basisolie zoals Amandel, Druivenpit of Argan (afhankelijk van wat je ermee wilt doen). Zelf gebruik ik etherische oliën in mijn zalven en andere producten, waar ze een prima aanvulling vormen op de kruiden die erin zitten.

Laat je trouwens niet verleiden door allerhande goedkope ‘geuroliën‘, want het merendeel is nep, doet niets voor je (op een lekker geurtje na) en kan zelfs schadelijk zijn 😉

 

Aromatherapie?

Etherische olie wordt vaak gebruikt in ten behoeve van aromatherapie. Een aromabehandeling is als het ware een zachte ontspanningsmassage en kruidengeneeskunde in één. Tijdens de therapie gebruikt men etherische oliën om lichamelijke, geestelijke of emotionele problemen aan te pakken. De samenstellingen van de olie verschillen per persoon. Aromatherapie zou helpen bij:

 • Burn-out/overspannenheid
 • Diverse vormen van ziekte
 • Hoofdpijn
 • Rugpijn
 • Stress
 • Vermoeidheid

Aromatisch wil zeggen dat de olie (sterk) geurend is. Vrijwel alle planten produceren essentiële oliën maar slechts een klein deel produceert ze in een hoeveelheid die winning mogelijk en rendabel maakt. Misschien heb je wel eens van de geur van een roos, lavendel of vers gesneden munt genoten. Of het sap uit de schil van een rijpe sinaasappel of mandarijn geperst. Dan heb je zeker de aromatische kwaliteiten van essentiële oliën ervaren. In planten zitten verschillende (chemische) stoffen met verschillende eigenschappen. Sommige daarvan zijn vluchtig; ze vervliegen dus. De plant gebruikt ze meestal als lokstof (Roos, Citroenmelisse) of als verdedigingsstof (Thijm, Laurier). Ze komen in heel kleine sporen voor in de plant.

 

social2

 

De vluchtige stoffen worden makkelijker losgelaten als het warm is. Door de planten te behandelen met stoom, vervliegt de olie met de stoom mee. De stoom wordt afgekoeld zodat het weer water wordt; water en olie mengen niet en de olie kan van het water gescheiden worden. Sommige oliën worden geperst (met name citrusvruchten). De oliën verdampen in de lucht (de één makkelijker dan de ander).

We noemen de olie dan ook wel vluchtige olie of etherische olie (ether = lucht). Essentiële olie wordt ook wel gebruikt, maar is een foute vertaling uit het Engels (essential oil). Deze oliën zijn namelijk niet ‘essentieel’ in de klassieke zin van het woord (zoals essentiële eiwitten of vetzuren, die je met je voeding naar binnen moet krijgen omdat je ze niet zelf kunt aanmaken). Etherisch heeft dus niets te maken met ‘spiritueel’.

Dan is er nog de CO2-extractie. Daarbij wordt met vloeibaar koolzuurgas (CO2) onder extreem hoge druk, de olie uit het plantmateriaal geperst. Zodra de druk van de ketel gaat (letterlijk), vervliegt de CO2. Het is een inert gas en reageert dus niet met de stoffen in de plant; daarom is dit een zeer veilige methode die heel veel stoffen extraheert en intact laat. Een CO2-extract is daarom altijd rijker dan een etherische olie, en bevat bijvoorbeeld ook vitaminen, wateroplosbare en zware onderdelen van een plant.

 

Zelf kopen

Als je zelf etherische oliën gaat kopen, is het belangrijk erop te letten dat ze een goede kwaliteit hebben. Goedkoop is duurkoop; en een flesje gaat lang mee dus het is wel enige investering waard. Let op als je etherische olie koopt:

 1. of de prijzen ongeveer kloppen
 2. of er goede informatie wordt gegeven
 3. of de winkel goed onderscheid maakt tussen etherische olie en parfum- of geurolie
 4. of de oliën goed zijn opgeslagen (koel, donker)

 

socia3

 

De beste producten vind je niet in de winkels, maar een gespecialiseerde webwinkel als Natuurlijk, Jet! Dit is een voorbeeld van een webwinkel waar men echt verstand heeft van de oliën die verkocht worden. De olie prijs-kwaliteit is zeer goed, helemaal aangezien we maar al te goed weten dat er ongelooflijk veel rommel verkocht via internet. Natuurlijk, Jet! verkoopt buiten etherische olie tevens wierook, geurolie, massage-olie en meer. Bekijk heel het assortiment hier.

En ik zal je er in de toekomst uiteraard meer over vertellen! Onthoud voor nu alleen even:

 1. Gebruik alleen zuivere producten van goede kwaliteit.
 2. Goedkope oliën zijn vaak vermengd met een goedkopere, vaak synthetische, producten.
 3. Koop geen producten die in doorzichtige flesjes wordt aangeboden maar olie in een bruin of blauw flesje, deze filteren het zonlicht waardoor de olie zijn kwaliteit behoudt.
 4. Niet alle oliën zijn voor iedereen geschikt, dus bij onvoldoende kennis: raadpleeg een expert.

Oke ik praat weer eens teveel, laat ik afronden: Gebruik etherische oliën niet zomaar. Het zijn echte stoffen die invloed hebben op het lichaam. Of je de olie gebruikt voor de geur of voor de geneeskrachtige eigenschappen, doet daarbij niet ter zake: die stoffen zijn er en ze doen iets met je. Laat je dus goed informeren bij een specialist als Natuurlijk, Jet! over welke soort olie en de dosering. Weet je dat ook weer 😉

 

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.