Dit kruidendrankje is een eeuwenoude sociale traditie!

Yerba mate: Wat is het en waarom is het zo populair?

We horen op de redactie steeds meer van Yerba mate en ik wist zelf niets over dit kennelijk populaire kruidendrankje, noch van alle voordelen die het te bieden heeft. Ik moest er daarom er wel verder induiken. Wat maakt Yerba Mate zo bijzonder? Hoe maak je het klaar? Laten we eens een kijkje nemen!

Wat is het

Yerba mate komt van de gedroogde bladeren van de Ilex paraguariensis. Het is een traditionele drank uit Zuid-Amerika die ook wel ‘de godendrank’ wordt genoemd.

Wereldwijd drinken mensen steeds meer Yerba mate. Het kent niet alleen een medicinaal gebruik, maar is ook een interessant supplement om zwaarlijvigheid te bestrijden. Yerba mate is zeker geen wondermiddeltje. Als je het drankje echter regelmatig drinkt, dan kan dat een “boost” geven aan een normaal gesproken trage stofwisseling, maar hier later meer over.

Het woord Yerba maté is eigenlijk een combinatie van ‘Yerba‘, dat staat voor blaadjes, en ‘maté’, dat staat voor de kalebas waaruit dit kruidendrankje gedronken wordt. Daarnaast wordt er ook nog een ‘bombilla’ of rietjes gebruikt om door te drinken.

Yerba maté wordt ook wel een superdrankje genoemd, omdat deze zoveel goede stoffen bevat, waaronder antioxidanten.  Het wordt al vele generaties gedronken door de Zuid-Amerikaanse Aché Guayaki stam vanwege alle gezondheidsvoordelen.

Yerba maté en je gezondheid

Zoals ik aan het begin van dit artikel al schreef bevat Yerba maté veel gezonde stoffen. Zo bevat het drankje veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Ook is Yerba maté een gezond alternatief voor koffie. Qua cafeïnegehalte zit Yerba maté tussen koffie en thee in. Doordat Yerba maté een laag gehalte aan tannine bevat kun je deze zo sterk maken als koffie zonder dat deze bitter wordt. Ook zal je maag niet opspelen bij het drinken wat soms wel het geval kan zijn bij het drinken van koffie. Oftewel, alleen maar voordelen met Yerba maté!

IT-ers, sporters en studenten zijn fan van het drankje, dit vanwege de cafeïne in deze kruidendrank die een goed alternatief is voor koffie. Ook mensen die een gezond product willen, bijvoorbeeld voor afvallen of de anti oxidanten wordt dit product aan toegeschreven.

Nu weer terug naar mij! Na de eerste slok van de yerba mate was ik meteen fan. Ondanks dat dit een melange is geeft het mij energie en zorgt het ervoor dat ik mij goed op mijn werk kan concentreren. Mocht je willen minderen met koffie dan is maté zeker aan te raden!

De drank heeft een licht bittere smaak, zoals vers gras, vergelijkbaar met groene thee. Dus de eerste slok zal wellicht een beetje raar smaken, maar daarna wordt het beter. In veel culturen serveren ze de mate in een kleine, gelijknamige kalebas. De voedingsstoffen in yerba mate komen zowel je gezondheid als je gewicht ten goede. Geloof het of niet, maar het is eigenlijk zeer voedzaam. Deze voedingsstoffen vind je erin terug:

 • Vitamines (A, B-complex, C)
 • Mineralen (calcium, ijzer, magnesium, natrium, kalium)
 • Meer dan 10 essentiële aminozuren
 • Vetzuren
 • Carotenen
 • Polyfenolen
 • Tannines

Helpt yerba mate bij het afvallen?

Laten we meteen met de deur in huis vallen: nee. Er is geen wondermiddel wat je op magische wijze zal laten doen afvallen. Wat Yerba Mate wel kan doen is je stofwisseling versnellen. Dit kan er op termijn in resulteren dat je (mits je natuurlijk een goed dieet aanhoudt) je wat sneller gewicht verliest.

De infusie van yerba mate bevordert gewichtsverlies misschien wel, maar het blijft essentieel om je dieet aan te vullen met een gezonde levensstijl.

Door het hoge gehalte aan mineralen en antioxidanten stimuleert yerba mate de werking van de nieren en de lever om het lichaam te ontgiften. De eigenschappen van deze mineralen en antioxidanten zorgen ervoor dat gifstoffen en vloeistoffen sneller verwerkt worden. Op die manier wordt een traag metabolisme ook tegengewerkt.

Ook kan het energieverbranding verhogen. Hoewel het drankje zeer weinig calorieën bevat verhoogt mate energieverbranding en verbetert het fysieke en mentale prestaties. Het is dus ideaal om je prestaties bij het sporten te verbeteren en extra veel calorieën te verbranden.

Wil je yerba mate nu zelf uitproberen? Maak kennis met Yermana.com!

In de webwinkel van Yermana vind je alle benodigdheden om yerba mate te zetten; kalebas, bombillas en natuurlijk de Yerba mate zelf.

Ze hebben naast 100gr yerba mate ook pakken van 500gr. En zoals eerder vind je hier ook een traditionele kalabas en bombilla in het assortiment.


Hoe drink je de Yerba maté van Yermana.com?

Het drinken van Yerba maté wordt vooral gezien als een sociale aangelegenheid. In plaats van bij iemand op de koffie gaan, ga je bij iemand op de “yerba mate”.
Yerba mate wordt ook traditioneel gedronken in groepen waarbij je de kalebas deelt met iedereen. Er is altijd een persoon die de yerba mate aanvult met warm water en de kalebas wordt doorgegeven via deze persoon. Het is dus niet alleen een drankje wat vele gezondheidsvoordelen heeft, maar verbetert ook sociale banden.

De bereiding kan traditioneel zijn met behulp van de kalebas en een rietje. Je vult 2/3 van de kalebas met de blaadjes en hierover giet je water van maximaal 75°C. Met behulp van het rietje, met daarin een filter, kun je nu genieten van deze oppepper. Kalebas leeg? Vul deze gewoon weer met water.

Mocht je toevallig geen kalebas en rietje met filter hebben dan kun je ook gewoon een t-sac, thee-ei of een zeefje gebruiken. Maar laten we even bij de traditionele bereidingswijze blijven:

Wat heb je nodig:

 • Yerba mate
 • Kalebas (of een gewone beker)
 • Bombilla (filter rietje)
 • Heet (maar niet kokend) waterBereiding

 1. Vul de kalebas met ongeveer de helft van de Yerba mate. Gebruik meer Yerba mate voor een sterkere smaak en bij intensief gebruik.
 2. Draai de kalebas zodat de Yerba mate aan een kant van de kalebas ligt. Draai de kalebas zo schuin dat de Yerba mate bijna de rand raakt. Leg je hand op de opening van de kalebas. Schud de kalebas een aantal keer om de Yerba mate goed te mixen. Dit proces zorgt ervoor dat je bombilla minder snel zal verstoppen wanneer je Yerba mate drinkt. Verwijder het drankje van de warmtebron.
 3. Voeg nu een klein beetje koud water toe en wacht tot het volledig geabsorbeerd is. Dit helpt om de Yerba mate te beschermen tegen het hete water en de antixodanten te beschermen. Voeg nu de bombilla toe in de kalebas. Leg de bombilla voorzichtig op de Yerba mate.
 4. Voeg nu heet (niet kokend) water toe. Zorg ervoor dat je het water zo dicht mogelijk bij de bomilla schenkt. Schenk het water op een rustige manier in de kalebas zodat je niet alle Yerba mate in één keer nat maakt. Wanneer je alle Yerba mate wél in een keer nat maakt, dan zorg je ervoor dat de smaak erg sterk is op het begin. Als je wat Yerba mate droog laat, dan zorg je ervoor dat je de hele dag door een lekker kop Yerba mate kunt drinken.

Dieet

 • Drink een kopje tijdens of na het ontbijt.
 • Drink het goedje minimaal drie keer per week.

De eerste paar kopjes Yerba mate zijn altijd erg sterk. Vele ‘beginnende’ Yerba mate drinkers voegen vaak honing, suiker of vers fruit toe aan de Yerba mate om te wennen aan de bittere smaak. Daarnaast kun je Yerba mate ook koud drinken, dan wordt het ook wel teréré genoemd.
Mocht je iets niet kunnen vinden of heb je andere vragen laat het de Yermana.com dan weten. Ze staan je graag te woord 😊


Voor ik het vergeet; hier dien je op te letten

Yerba mate heeft dus vele voordelen. Daarom is het populair en drinken mensen als Lionel Messi dit drankje. Desondanks is het belangrijk om er voorzichtig mee om te springen en er dus niet te veel te drinken. Houd er ook rekening mee dat mate wordt afgeraden in specifieke gevallen en voor bepaalde personen:

 • Vrouwen die in zwangerschap zitten of borstvoeding geven.
 • Mensen die veel alcohol of tabak verbruiken.
 • Mensen die last hebben van diarree (de drank kan dit verergeren).
 • Personen die hun suikerspiegel onder controle moeten houden, zoals mensen met diabetes.
 • Voor het slapengaan. De infusie bevat cafeïne, dus het kan slapeloosheid veroorzaken.
 • Mensen met een gebrek aan ijzer. De bestanddelen werken de opname van ijzer tegen, dus als je al een ijzertekort hebt is dat geen goede keuze.
 • Als je te veel van deze drank drinkt, dan kan dat de werking van je lever beïnvloeden.

Zo nu weet je net zoveel over Yerba mate als dat ik doen. Bezoek nog even www.Yermana.com en bestel je Kalebas en Yerba mate! Laat je ons weten wat je van de mate vond? We zijn benieuwd. 😊

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.