Een pleister om je slaap te bevorderen? Het bestaat!

Volgens de meeste onderzoeken hebben we zo’n 7 à 8 uur slaap nodig per etmaal. Daar komen we in de praktijk echter bij lange na niet aan.

Vaak komt dit door een slecht ritme, niet enkel slaap maar ook in het dagelijks functioneren. Soms komt het door psychologische redenen waar we niet altijd direct iets aan kunnen doen.

Vandaag duiken we dieper in dit onderwerp en behandelen we oorzaken van slapeloosheid en wat je ertegen zou kunnen doen:

Hoeveel slaap heb je nodig?

Mensen verschillen, ook in hun slaapbehoefte. De 8 uur slaap waarvan dikwijls wordt gezegd dat we ze nodig hebben, is een gemiddelde. Het heeft geen zin je te forceren om die 8 uur slaap te bereiken als dat betekent dat je langer ligt te woelen in bed of als je met veel moeite moet opstaan ‘s morgens.

De totale slaapbehoefte varieert per persoon. De totale slaapduur bedraagt bij ongeveer 65% van de volwassenen 7 à 8 uur. Acht procent van de volwassenen kan met minder dan 6 uur slaap toe, terwijl 2% langer dan 10 uur slaap nodig heeft. Adolescenten slapen gemiddeld 9 uur.

Gemiddeld duurt het 10-20 minuten voordat je in slaap valt, maar ook de inslaap-tijd kan per persoon sterk verschillen. Per nacht treden gemiddeld 2 à 3 slaaponderbrekingen op. Deze zijn meestal van korte duur en herinner je je meestal niet.

Bron: http://www.slaapinfo.nl/hoeveel-slaap-heb-je-nodig/

Let op: Door niet iedere dag op dezelfde tijd op te staan verknoei je je biologische klok, terwijl die eigenlijk bepaalt wanneer je moe wordt en bijvoorbeeld honger hebt. Erg belangrijk dus dat dit ritme op orde is.

Slaapcyclus

Eenvoudig gezegd kan de nacht opgedeeld worden in 5 slaapcycli van elk 90 tot 120 minuten. Deze cycli hebben allemaal dezelfde opbouw en volgen elkaar gedurende de nacht op. Eén cyclus bestaat uit 5 fasen. Deze fasen worden onderscheiden door de mate van hersenactiviteit en oogbeweging (Eye Movement).

Bij fase 1 t/m 4 beweegt het oog langzaam. Deze fasen heten dan ook Non Rapid Eye Movement (NREM). Alleen in de laatste fase is er snelle oogbeweging, Rapid Eye Movement, vandaar de naam REM-slaap.

De fasen 1 en 2: de lichte slaap

Fase 1 (NREM1)

Dit is de overgangsfase tussen waken en slapen. De oogbeweging wordt langzaam. Je hebt moeite je ogen open te houden en valt uiteindelijk in slaap. De hersenactiviteit neemt langzaam af. Deze periode duurt 1 tot 3 minuten. Dat is voor een nacht met 5 slaapcycli 2 tot 5% van de totale slaap.

Fase 2 (NREM2)

Dit is het begin van de echte slaap. Maar valt nog in de categorie ‘lichte slaap’. Je wordt niet meer van elk geluid wakker, maar als je wordt gewekt in deze fase heb je nog niet het gevoel diep geslapen te hebben. Deze periode duurt ongeveer 42 tot 54 minuten. Dat is voor een nacht met 5 slaapcycli 45 tot 55% van de totale slaap.

De fasen 3 en 4: de diepe slaap

Fase 3 (NREM3)

Dit is de overgangsfase naar de diepe slaap. Je ademhaling wordt regelmatig, je hartritme dealt en je spieren zijn volledig ontspannen. Deze fase duurt 3 tot 8 minuten. Dat is voor een nacht met 5 slaapcycli 3 tot 8% van de totale slaap.

Fase 4 (NREM4)

Dit is de fase van de echte diepe slaap. Je ademhaling en hartritme zijn op zijn laagst. Als je uit deze slaap gewekt wordt, ben je gedesoriënteerd en heb je tijd nodig om je te realiseren waar je bent. Deze fase zorgt voor fysiek herstel. Deze fase duurt ongeveer 15 tot 18 minuten en maakt bij een nacht met 5 slaapcycli 15 tot 20% van de totale slaap uit.

Fase 5: de droomslaap

Fase 5 (REM slaap)

In deze fase zijn er snelle oogbewegingen en is er sprake van grote hersenactiviteit. De hersenen zijn actief met dromen, het verwerken van informatie en allerlei geheugenfuncties. Lichamelijk gebeurt er ook van alles; je arm- en beenspieren zijn totaal ontspannen en nagenoeg verlamd, je ademhaling en hartslag zijn onregelmatig en jouw bloeddruk stijgt. Tijdens de droomslaap vindt dus grote activiteit van lichaam en geest plaats. Deze fase kost dan ook energie.

De REM-slaap duurt ongeveer 18 tot 24 minuten. In een nacht met 5 slaapcycli beslaat de REM-slaap ongeveer 20 tot 25 % van de totale slaap.

Na elke REM-slaapfase ontwaak je doorgaans kort (vaak onbewust) en begint de hele slaapcyclus weer opnieuw.

Bron: Informatie over slapen

Last van slaapproblemen?

Je hersenen en je lichaam hebben slaap nodig om te ontspannen en te herstellen. De meeste mensen slapen tussen de zes en tien uur per nacht en hebben tien tot twintig minuten nodig om in slaap te komen. Dit verschilt per persoon. Wat je zou kunnen proberen om sneller in slaap te komen is een slaappleister van PuroCuro opdoen. Deze pleister stimuleert in slaap vallen, herstelt REM-slaap en verhoogt daarmee de slaaptijd

Begrijp me niet verkeerd; iedereen slaapt wel eens slecht of te weinig. Op zich kan dat geen kwaad. Een tekort aan slaap van goede kwaliteit wordt pas een probleem als je overdag niet goed functioneert. Artsen spreken van slapeloosheid (insomnie) wanneer je minimaal drie keer in de week slecht slaapt en daardoor overdag niet goed functioneert.

Er zijn verschillende slaapstoornissen:

 • Problemen met inslapen: moeilijk inslapen, lang wakker liggen.
 • Problemen met doorslapen: vaak wakker worden, te vroeg wakker worden.
 • Ontregeling van je dag-nachtritme (circadiane slaapritmestoornissen), bijvoorbeeld door een jetlag of ploegendiensten.
 • Overdreven slaperigheid overdag (hypersomnie).
 • Slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen.
 • Slaapgerelateerde bewegingsstoornissen.
 • Vreemd gedrag tijdens het slapen (parasomnie).

Oorzaken

Verschillende factoren kunnen slaapproblemen veroorzaken. Vaak is het een combinatie van factoren die ervoor zorgt dat je slecht slaapt.

Spanningen, stress en piekeren zijn veel voorkomende boosdoeners. Wanneer je je veel zorgen maakt over verstoring van je slaap, kun je daardoor juist slechter slapen. Ook lichamelijke klachten als pijn, jeuk, hoesten en veel moeten plassen kunnen je slaap verstoren. Gewoontes die slaapproblemen kunnen veroorzaken of verergeren zijn:

 • verstoring van je dag-nachtritme door bijvoorbeeld jetlag en ploegendiensten
 • overdag te veel slapen
 • te vroeg naar bed gaan
 • te laat opstaan
 • naar bed gaan en opstaan op onregelmatige tijden
 • cafeïnegebruik, bijvoorbeeld in koffie, thee, energiedrank en chocola
 • nicotinegebruik door roken
 • alcoholgebruik
 • gebruik van beeldschermen (telefoon, tablet, computer) kort voor het slapen gaan
 • lichamelijke of mentale inspanning (sport, autorijden, werken) kort voor het slapen gaan

Symptomen

Slapeloosheid kan problemen geven met het inslapen (lang wakker liggen voordat je in slaap valt) en/of met doorslapen (vaak wakker worden, vroeg wakker worden). Een verstoorde ademhaling kan je slaap verstoren. Bij slaapapneu stopt de adem gedurende minimaal tien seconden, minimaal twintig keer per nacht. Je snurkt daarbij met lange uithalen. Je wordt steeds wakker en komt niet in diepe slaap.

Bij hypersomnie heb je een normaal dag-nachtritme en slaap je ’s nachts goed, maar ben je overdag toch slaperig. Bij zware hypersomnie val je bijvoorbeeld in slaap in gezelschap. Bij narcolepsie krijgen mensen onweerstaanbare slaapaanvallen en aanvallen van plotselinge spierverslapping (kataplexie).

Wanneer je dag-nachtritme verstoord verstoord is, wil je overdag slapen en lig je ’s nachts juist wakker. Bij het vertraagde-slaapfasesyndroom (Delayed Sleep Phase Syndrome, afgekort DSPS) is je biologische klok verschoven, waardoor je extreem laat in slaap valt.

Wanneer je tijdens je slaap onbewust vreemd gedrag vertoont, noemen artsen dit parasomnieën. Voorbeelden van parasomnieën zijn slaapwandelen (somnambulisme) en nachtelijke angstaanvallen (pavor nocturnus). Er bestaan ook slaapgerelateerde bewegingsstoornissen, waarbij je veel beweegt tijdens je slaap.

Op de korte termijn kunnen slaapproblemen leiden tot vermoeidheid, futloosheid, prikkelbaarheid en slaperigheid overdag. Op de lange termijn kunnen slaapproblemen je afweersysteem negatief beïnvloeden. Ook verhoogt langdurig slecht slapen je risico op depressie, dementie, overgewicht en hart- en vaatziekten.

Wat kun je proberen om je nachtrust te verbeteren?

De slaappleister bevat een mix van slaapverbeterende natuurlijke ingrediënten. Het hoofdingrediënt is het mineraal magnesium. Magnesium stimuleert het lichaam om zelf (meer) melatonine aan te maken. Er zijn talloze onderzoeken die aantonen dat magnesium een belangrijke rol speelt in de slaapprocessen.

De natuurlijke ingrediënten in de slaappleister ondersteunen de andere slaapfasen zoals: Magnesium, Melatonine, 5-HTP, Kalium, Zink, Ashwaganda, Chamomille, Passiebloem, Valeriaanwortel, Hop en L-Theanine.

Transdermaal & slow release

Het grote voordeel van de slaappleister is dat het een veel hogere biologische beschikbaarheid heeft (6 keer hoger) dan een oraal product. Vanwege de langzame afgifte geeft de pleister een geleidelijke dosis gedurende 8 uur. Er treden geen pieken op door een plotselinge hoge dosis, wat bij oraal ingenomen producten vaak wel zo is.De slaappleister bestaat uit 3 lagen:

 • CONTACT LAAG

Deze laag bevat een volledig natuurlijke kleefstof waardoor deze veilig is voor uw huid, waardoor de pleister overal op het lichaam kan worden gedragen en de hele nacht op zijn plaats blijft. 

 • FORMULE LAAG

Bevat de slaapbestanddeelmatrix en is ontworpen om voedingsstoffen gedurende de nacht, tot 8 uur, vrij te geven.

 • BACKING LAAG

Zachte schuimlaag biedt de structurele ondersteuning die de transdermale pleister de hele nacht op zijn plaats moet houden.

Bezoek DomusNaturae.nl en maak gebruik van hun speciale aanbieding, namelijk 30 slaappleisters voor 30 nachten van € 29,95 nu voor slechts € 24,95 euro!Hoe gebruik je de pleister?

 1. Breng de pleister 1 uur voor het slapengaan aan.
 2. Verwijder de achterkant en breng de pleister aan op een haarvrije, schone en droge huid. Beste plaatsen op het lichaam: buitenschouder, binnenarm, bovenkant van de voet, schouderblad, onderrug of bovendij. Varieer de plek op het lichaam en de huid voor betere resultaten.
 3. Gebruik consequent gedurende minimaal 14 nachten. De resultaten en respons verschillen per persoon.
 4. Verwijder de pleister ‘s morgens na het wakker worden.

Let wel op dat de pleister alleen door volwassenen gebruikt dient te worden!

Zo! Hopelijk ben je goed geïnformeerd en heb je nu meer inzage gekregen in je slaapgedrag! Laat je ons weten wat je van het artikel vond? Groetjes Anne 😊

Lees ook:
Natural sleep and its seasonal variations in three pre-industrial societies.
RHR: Yes, You Still Need 7-8 Hours of Sleep—with Dan Pardi
Tips om beter te slapen
The science of sleep

Gerelateerde berichten

één antwoord

 1. Hilly

  Goedemiddag,
  Bestaan er redenen om de slaappleisters niet te kunnen gebruiken? Ik ben na jaren gebruik van antidepressiva aan het afbouwen en mijn slaapritme is compleet verstoord. Homeopatische middelen helpen niet echt, zodat ik uren wakker lig.
  Met vriendelijke groet,
  Hilly

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.