Een duurzaam leven: hoe begin je?!

Duurzaamheid. Wat betekent dat woord eigenlijk? En wanneer ben je als persoon of organisatie duurzaam bezig?  Tel je pas mee als je een dak vol zonnepanelen en een elektrische auto hebt? Of kun je veel beter plantaardig gaan eten om jezelf als duurzaam te mogen bestempelen? En heb je die stempel eigenlijk wel nódig als de industrie achterblijft? Kortom: wat is nu écht belangrijk als je duurzaam wilt leven?

Mijn partner en ik zijn het afgelopen jaar steeds bewuster duurzaam gaan leven.  We hebben ons meer verdiept in een zero waste lifestyle, in de productie van spullen en in eerlijke en duurzame kleding. En vandaag delen wij met jou een aantal tips zodat ook jij duurzaam kunt leven 😊

 

Lokaal eten

We schreven er eerder al een artikel over. Lokaal eten is meestal een stuk duurzamer. Voedsel dat de halve wereld moet over reizen om op jouw bord te komen is vaak een stuk meer vervuilend dan een boerenkool die verderop in het land wordt geteeld. Voeding is inmiddels goed voor een derde van alle transporten over de wereld. Toch komt slechts vijf procent van alle voedsel-uitstoot door transport. De productie van voedsel is de grootste vervuiler met 83 procent. Dus hoe je eten gemaakt wordt. Zo is het bijvoorbeeld beter om in Zweden een tomaat te kopen uit Spanje, omdat deze een veel kleinere voetafdruk heeft dan lokaal geteelde tomaten. Dit komt omdat de tomaten in Zweden in kassen worden geproduceerd en het verwarmen en verlichten van die kassen zorgt voor veel uitstoot (Bron: Food Emissions). We proberen altijd al zo lokaal mogelijk te eten.

 

 

Bewust aankopen doen

Niet meer denken in ‘wat wil ik’, maar alleen nog denken in ‘wat heb ik nodig’. Ook hier waren we al mee bezig. Dit ging ons best goed af. We hebben nauwelijks nieuwe spullen gekocht en als we dit wel deden waren het spullen die nodig waren. Ik ben nog wel gevoelig voor kledingtrends. In 2020 wil ik dit helemaal laten gaan en alleen iets nieuws kopen omdat ik het nodig heb of als het van een duurzaam en eerlijk merk is.

 

Gebruik minder elektriciteit

Elektriciteit komt uit gas of steenkool. Om elektriciteit te maken komen er broeikasgassen vrij. Minder elektriciteit of groene stroom gebruiken is dus een stuk beter voor de aarde. Groene stroom komt uit natuurlijke energiebronnen zoals de zon, wind en biomassa (biomassa kan bijvoorbeeld afval of hout zijn). Ook al gebruik je groene stroom, het is altijd goed om er zuinig mee om te gaan. Dit is iets dat we weten, maar nog niet helemaal naar handelen. We kiezen toch iets vaker voor elektrische apparaten terwijl je het dan bijvoorbeeld ook met de hand kunt doen, zoals de keukenmachine gebruiken in plaats van met de hand mixen.

Veel apparaten staan op stand-by in plaats van helemaal uit. Op die manier verbruiken ze nog steeds energie, zonder dat jij ze gebruikt. We hadden een periode waarin we trouw altijd de stekker uit het stopcontact haalden, maar dit is langzaam een beetje verwaterd. Een leuk voordeel, door zuiniger om te gaan met elektriciteit kun je ook veel geld besparen.

 

 

Stap over naar een duurzamere bank

We proberen duurzamer te leven, maar zijn nog lang niet waar we willen zijn. Zo hebben wij allebei nog een rekening bij de ING, terwijl dit jaar nog in het nieuws was dat ING miljarden euro’s in fossiele-energiebedrijven investeert volgens Oxfam Novib, Milieudefensie, BankTrack en Greenpeace. Wakker Dier heeft onderzoeksbureau Profundo in 2014 onderzoek laten doen waaruit is gebleken dat de Nederlandse bankensector samen met de Amerikaanse de grootste investeerder ter wereld is van massaproductie van vlees, vis en zuivel. De ING stelt geen criteria voor dierenwelzijn aan veehouderijen en ook niet aan dierwelzijn bij veetransport boven de wettelijke eisen. Triodos en ASN Bank scoren een stuk hoger op duurzaamheid. Overstappen naar een andere bank is een voornemen dat we direct gaan aanpakken! Bij Eerlijke Bankwijzer kun je precies zien hoe jouw bank scoort op allerlei aspecten, zoals Natuur, Mensenrechten, Dierenwelzijn etc.

 

Minder afval en duurzamere alternatieven

In 2020 willen wij proberen om steeds meer duurzamer te gaan leven. Voor ons staat dit ook gelijk aan het produceren van zo min mogelijk afval en het hergebruiken van spullen. Nog belangrijker is op zoek gaan naar duurzamere alternatieven! En tot onze verbazing kun je ze tegenwoordig zo gek niet bedenken of het bestaat. Van plastic vrije draagflessen tot tandenborstels gemaakt van bamboe en zo ook wc-papier! Hierover straks meer… eerst nog even waarom we dit doen: Het doel van deze levensstijl is om zo duurzaam en bewust mogelijk te leven, zonder negatieve impact op het milieu of de gezondheid van mens en dier.

Het roer omgooien kan intimiderende en ontmoedigend lijken, maar wij zien het meer als uitdaging om minder afval te produceren en de aarde wat beter achter te laten voor onze nakomelingen. We hoeven niet te streven naar perfectie of een radicale minimalistisch levensstijl te leiden. Ieder beetje telt! Maar goed, het blijft lastig. Vooral op reis is het heel lastig, zeker in werelddelen als Azië, omdat ze daar nog zoveel plastic gebruiken. Helemaal zero waste gaan klinkt voor nu nog als een heel grote uitdaging, maar wie weet groeien we er zo langzaam naartoe.

Duurzame alternatieven zijn tevens te vinden door geweldige initiatieven als Smooth Panda.
Smooth Panda is het eerste Europese merk voor toiletpapier, zakdoekjes en keukenpapier gemaakt van honderd procent ongebleekte bamboe. Alle bamboe hygiëne papier producten van Smooth Bamboe zijn plasticvrij verpakt en voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Ook wordt in de productie rekening gehouden met de natuur en waar mogelijk worden productie stappen aangepast of overgeslagen.

 

 

Neem bijvoorbeeld het bleken van het papier, normale ‘’premium’’ papierproducten van ‘’virgin’’ vezels worden tijdens het productieproces gebleekt om de mooie witte kleur te krijgen. Smooth Panda slaat deze stap over, hiermee wordt ongeveer een derde aan water bespaard en wordt het gebruik van chemicaliën beperkt. Het resultaat is dat het papier van Smooth Panda een licht gouden kleur heeft.

De zachtheid en sterkte van het papier is hetzelfde als van premium A-merken. Het toiletpapier heeft 3 lagen en zit strak opgerold op de een rol. De zakdoekjes zijn 2 laags en het keukenpapier is ook 2 laags en bevat 200 vellen per doos, dat is vergelijkbaar met 4 traditionele rollen!

 

 

De bamboe soorten die voor de producten van Smooth Panda worden gebruikt groeien in FSC gecontroleerde en gecertificeerde plantages. Dat betekent dat de lokale teler zorgt voor een optimale mix tussen plaatselijke economie en ecologie. Wilde dieren worden gerespecteerd in hun leefomgeving en plantages moeten op lange termijn levensvatbaar zijn. Ook wordt ervoor gezorgd dat rivieren, waterstromen en oeverzones beschermd zijn en wordt de water kwaliteit en kwantiteit in de omgeving van de plantages streng gecontroleerd. Het is dus niet zo dat de bamboe voor Smooth Panda producten afgenomen wordt van de panda’s die leven in de wilde natuur!

Smooth Panda papier producten zijn online te bestellen via Smoothpanda.nl en verkrijgbaar bij steeds meer speciaalzaken en kleine retailers. Weet je wat; het is handiger als je zelf even een kijkje neemt in het volledige assortiment van SmoothPanda.nl.

 

Geniet

Een ander goed voornemen heeft minder met duurzaamheid te maken maar meer met bewustwording. Wij willen in 2019 meer genieten en stilstaan bij de kleine momenten. Waarschijnlijk komt het door de reis, maar we zijn een stuk relaxter geworden en waarderen alles om ons heen veel meer. Dit gevoel willen we in 2020 vasthouden 🙂

Heb jij nog goede tips om duurzaam te leven? Deel ze in een reactie hierbeneden!

 

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.