Saffraan: een buitengewone specerij

Saffraan is een buitengewone specerij die wordt verkregen uit de bloem van de Crocus Sativus bol. Saffraan bestaat uit de gedroogde stampers van dit bolgewas. Voor een kilo saffraan zijn er gemiddeld zo’n 150.000 bloemen nodig, afhankelijk van de grootte van de bloem.  Over een heel jaar gemeten kost de productie van één kilo saffraan ongeveer 300 arbeidsuren. Dat heeft saffraan de bijnaam “rood goud” bezorgd.

Pure saffraan gerechten hebben een rijk aroma en een bijzondere geur-smaak beleving. Er worden verschillende kwaliteiten saffraan verkocht. Het is dan ook belangrijk om te weten waar u uw saffraan koopt.

Aangezien saffraan zo kostbaar is, proberen sommige leveranciers dit kostbare product te vervalsen door het te vermengen met goedkopere stoffen zoals geverfde stro, kokosvezel, maïsdraden, hennepvezels of een op Saffraan lijkende bloemensoort (safflower). Ook geur- en keurstoffen worden ingezet. Om de kleur te imiteren wordt saffraanpoeder weleens gemengd met paprikapoeder en kurkuma.

 

Oorsprong en toepassingen

Saffraan is oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied (Griekenland/Kreta) en het Midden Oosten (Irak/Iran). Er zijn muurschilderingen met saffraankleurstof in grotten gevonden, die 50.000 oud zijn.

Saffraan wordt al ruim 4000 jaar gebruikt voor culinaire, medicinale en esthetische doeleinden. Traditionele medicinale toepassingen van saffraan zijn de behandeling van krampen, astma, menstruatieproblemen, leveraandoeningen, pijn en verwondingen. Uit eeuwenoude Egyptische, Griekse, Romeinse en Arabische geneeskundige teksten weten we dat saffraan voor verlichting zorgt. Zo gebruikten de Romeinen na een feestmaaltijd met overmatig veel wijn hoofdkussens gevuld met saffraan tegen een kater.

Recente wetenschappelijke studies bevestigen de werkzaamheid bij een depressie. Ook de werking bij vele andere aandoeningen wordt aangetoond in ruim duizend onderzoeken. Saffraan is heel gezond en stimuleert de geheugenfuncties waardoor je dingen beter kunt onthouden.

 

Productie wereldwijd en het proces na de oogst

De stigma van de Crocus savitus (saffraan krokussen) leveren een gele kleurstof. Saffraan wordt in de late herfst (oktober/november) met de hand geoogst. Iran is, met rond 185 ton per jaar (uit 28 miljard krokus bloemen), ‘s werelds grootste saffraan exporteur (90%). Andere productiecentra zijn Spanje, Marokko, Italië, Bulgarije en Kashmir.

Na het oogsten van de saffraan krokus, worden de stijlen en stempels zo snel mogelijk gedroogd. Dit drogen gebeurt meestal in speciale droogkasten. De duurste kwaliteitssoort komt van de bloedrode stempels, het bovenste deel van de gedroogde stijlen. Slechts enkele draden saffraan volstaan om een liter heet water diepgeel te kleuren.

 

 

Hoe ziet saffraan eruit en wat doet het met gerechten?

Saffraan is dieprood van kleur en bestaat uit “draadjes” met een trompetvormig uiteinde die nauwelijks iets wegen (2 mg dus er zitten rond 500.000 in een kilo). De kleur van de saffraan is afkomstig van de stof Crocine. Dit kleuren van gerechten is de bekendste toepassing van saffraan.  Tegelijkertijd krijgt het eten een ongeëvenaarde smaak-geur beleving.

 

Hoe smaakt saffraan?

Saffraan heeft een ietwat bitter smaakaroma dat doet denken aan honing, zoetig gras en hout. Dit geeft een warm aroma aan bijvoorbeeld rijstgerechten. Het aroma is vooral subtiel aanwezig. Gerechten waaraan saffraan wordt toegevoegd? Onder andere aan paella, risotto, diverse soepen, en vele nagerechten uit diverse keukens.

 

 

Hoe gebruik je saffraan?

Saffraan wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in de Spaanse keuken. Zo is het echt een must in een paella die aan saffraan zijn gele kleur en speciale smaak ontleent. Saffraan wordt ook heel veel gebruikt in de Perzische (Iraanse) en Arabische keuken, en ook in de Afghaanse en Indiase keuken. Je hebt meestal maar weinig saffraan nodig. Enkele draadjes is voldoende. Teveel is juist niet lekker. Het beste kun je de draadjes eerst even laten weken in heet water (zie hier). Zo geven ze hun smaak veel beter af.

Saffraan kan zowel in hartige als in zoete gerechten worden gebruikt. Zo wordt saffraan zoet gebruikt in bijvoorbeeld Perzische rijstepap en in bepaalde types Indiase burfi. Omdat saffraan niet alleen kleur afgeeft, maar ook een hele specifieke smaak heeft zou ik niet aanraden om het te vervangen door een goedkoper substituut. Nogmaals: per gerecht heb je echt maar heel weinig saffraan nodig!

Wil je zelf aan de slag met saffraan? Kijk dan even op de website van Crocus Sativus! Kijk voor recepten met saffraan ook eens op deze Pinterest pagina met een schat aan ideeën voor recepten.

 

Wat kost saffraan?

Uiteindelijk kun je voor een kilo saffraan met gemak € 10.000,- tot ruim € 25.000,- neertellen (Kijk maar naar de kiloprijs in de supermarkt of online kruidenleverancier). Saffraan was ooit duurder dan goud. In Europa wordt de Crocus Sativus o.a. gekweekt in Spanje, Italië, Griekenland en Bulgarije. Tussen ongeveer 15 oktober en vroeg november worden de paarse saffraan krokusbloemen handmatig geoogst in de vroege ochtend (klik hier voor een prachtige impressie).

Dezelfde dag nog worden de stempels voorzichtig uit de bloemen getrokken (zie hier voor een beeld van dit traditionele tafereel in Spanje). De stempels (3 per krokusbloem) zijn zo licht (er gaan er zo’n 500 in 1 gram) dat voor een kilo hoogwaardige saffraan duizenden bloemen verwerkt moeten worden.

Gelukkig hoeven wij gewone mensen geen kapitalen te betalen om van het rode goud te kunnen genieten. Webwinkels als Crocus Sativus maken het voor ons mogelijk om met een aantal kliks dit luxe kruid voor een betaalbare prijs veilig te bestellen en in huis te halen. Let op: Bij iets grotere hoeveelheden van 10 à 20 gram wordt Saffraan zelfs een stuk goedkoper.

Crocus Sativus is opgericht met de ambitie om kwalitatief hoogwaardige saffraan gerelateerde producten op de markt te brengen tegen een betaalbare prijs. Bij Crocussativus.eu koopt u de hoogste kwaliteit pure Saffraan, Saffraan Capsules en Crocus sativus bollen. De Saffraanproducten van Crocussativus.eu zijn afkomstig van geselecteerde kwekers. Je kunt Saffraan direct en veilig kopen in hun webshop. Ontdek de heilzame eigenschappen van Saffraan of gebruik de specerij voor het bereiden van speciale gerechten.

 

Kwaliteit van de saffraan

En tot slot het allerbelangrijkste. Werkelijk alles draait bij saffraan om Kwaliteit. De werking van saffraan zowel op culinair, medicinaal als cosmetisch gebied staat of valt met de kwaliteit van het product. Niemand wil iets ongezonds eten of op het gezicht smeren (zie over kwaliteit deze video).

Zoals gezegd wordt er nogal eens met saffraan gesjoemeld. Zo wordt er saffraan aangeboden, die eigenlijk geen pure saffraan is, maar een goedkoper mengsel. In de middeleeuwen stond hierop de doodstraf, die in het openbaar werd uitgevoerd om andere bedriegers af te schrikken.

Hoe test je nou of je te maken hebt met 100% pure saffraan? Een simpele methode die de consument zelf kan toepassen om te kijken of je met pure saffraan te maken hebt, is door enkele draadjes saffraan in een glas met water te doen en te kijken hoe het water kleurt: kijk hier naar de video Saffron alert. Maar dat zegt nog niets over de inhoud, kwaliteit en potentiële werking van de actieve bestanddelen van de saffraan die je koopt.

Je hoeft, nadat je veel geld hebt besteed, zo’n test in een glas natuurlijk niet uit te voeren als je voor je saffraan aanklopt bij een betrouwbare aanbieder. Aan alle onzekerheid wordt dan meteen een eind gemaakt.

 

Wat er na de oogst gebeurt bepaalt de uiteindelijke kwaliteit

Dit is het échte verhaal achter saffraan van topkwaliteit: Alle saffraan die wordt geoogst is in principe van goede kwaliteit. Na de oogst worden de saffraan stigma uit de bloemen gehaald. Tot op dat moment is er nog relatief weinig verschil tussen de verschillende saffraanoogsten.

 

Strenge controle

Maar daarna gaat de kwaliteit uiteenlopen door bewerkingen, de manier van bewaren en verpakken. De saffraan wordt eerst gedroogd. Dat moet nauwkeurig gebeuren: de juiste vochtigheidsgraad moet bereikt én behouden worden. Daarna moet de specerij een maand of 5 “rusten”. Dit gebeurt onder de meest gunstige omstandigheden. In maart kan de saffraan dan voor het eerst getest worden op kwaliteit en waarden (Safranal: geur, Picrocrocine: smaak en Crocine: kleur).

Crocussativus.eu bestelt saffraan van betrouwbare leveranciers. Voor de saffraan wordt niet vooraf betaald. Eerst wordt elke bestelling afzonderlijk getest in 3 verschillende laboratoria door Eurofins Scientific, wereldmarktleider op het gebied van het testen van voedsel, milieu en farmaceutische producten. Deze testen worden door Crocussativus.eu betaald. De onafhankelijkheid van de testresultaten wordt hiermee extra gewaarborgd. Door het uitvoeren van deze testen kunnen zij u een veilig product aanbieden, dat heilzaam is en ook in de keuken veilig en verantwoord kan worden gebruikt. Saffraan die niet voldoet aan de strenge Europese eisen wordt zonder pardon en volgens afspraak teruggestuurd naar de kweker/leverancier.

Eenmaal goedgekeurd wordt de saffraan klaargemaakt voor verkoop:

  • De verpakkingen zijn afgestemd op het product. Hierdoor blijft saffraan veel langer goed in vergelijking tot die in bijvoorbeeld glazen potjes.
  • De saffraan is 100% puur, zonder toevoegingen. Dit maakt je maaltijden smaakvoller en gezonder.
  • Levering in Nederland binnen 2-3 werkdagen.

 

Saffraan, het rode goud. Een prachtige felle kleur. Een bekende en eetbare kleur. Saffraan, een kruid waar je van houdt of niet. Ik vind haar fantastisch. Bezoek de website van Crocus Sativus www.crocussativus.eu en plaats je bestelling vandaag nog.
Laat je ons daarna nog even weten wat je ervan vindt? Laat een reactie achter! J

Groetjes, Eva

 

 

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.