Een bijzonder drankje: Wat is het en waarom is het zo populair?

We horen op de redactie steeds meer van Yerba Mate en ik wist zelf niets over dit kennelijk populaire drankje of thee, noch van alle voordelen die het te bieden heeft. Het is namelijk meer dan een heerlijke thee waar je de dag wel mee doorkomt. Ik moest er daarom er wel verder induiken. Wat maakt Yerba Mate zo bijzonder? Hoe maak je het klaar? Laten we eens een kijkje nemen!Wat is het

Yerba Mate komt van de gedroogde bladeren van de Ilex paraguariensis. Het is een traditionele drank uit Zuid-Amerika die ook wel ‘de godendrank’ wordt genoemd.

Wereldwijd drinken mensen steeds meer Yerba Mate. De thee kent niet alleen een medicinaal gebruik, maar is ook een interessant supplement om zwaarlijvigheid te bestrijden. Yerba Mate is zeker geen wondermiddeltje. Als je het drankje echter regelmatig drinkt, dan kan dat een “boost” geven aan een normaal gesproken trage stofwisseling, maar hier later meer over.

Het woord yerba maté is eigenlijk een combinatie van ‘yerba‘, dat staat voor thee/blaadjes, en ‘maté’, dat staat voor de kalebas waaruit deze ‘thee’ gedronken wordt. Daarnaast wordt er ook nog een ‘bombilla’ of rietjes gebruikt om door te drinken.

Yerba maté wordt ook wel een superthee genoemd, omdat deze zoveel goede stoffen bevat, waaronder antioxidanten.  Het wordt al vele generaties gedronken door de Zuid-Amerikaanse Aché Guayaki stam vanwege alle gezondheidsvoordelen.Yerba maté en je gezondheid

Zoals ik aan het begin van dit artikel al schreef bevat yerba maté veel gezonde stoffen. Zo zitten er veel vitamines, mineralen en antioxidanten in deze thee. Ook is yerba maté een gezond alternatief voor koffie. Qua cafeïnegehalte zit yerba maté tussen koffie en thee in. Doordat yerba maté een laag gehalte aan tannine bevat kun je deze thee zo sterk maken als koffie zonder dat deze bitter wordt. Ook zal je maag niet opspelen bij het drinken van deze thee wat soms wel het geval kan zijn bij het drinken van koffie. Oftewel, een thee met alleen maar voordelen.

IT-ers, sporters en studenten, dit vanwege de cafeïne in de thee die een goed alternatief is voor koffie. En mensen die een gezond product willen, bijvoorbeeld voor afvallen, de anti oxidanten etc en gezondheidsaspecten die aan het product worden toegeschreven.


Nu weer terug naar mij! Na de eerste slok van de Yerba Mate thee ik meteen fan. Ondanks dat dit een melange is geeft de thee mij energie en zorgt het ervoor dat ik mij goed op mijn werk kan concentreren. Mocht je willen minderen met koffie dan is maté zeker aan te raden!

De drank heeft een licht bittere smaak, zoals vers gras, vergelijkbaar met groene thee. Dus de eerste slok zal wellicht een beetje raar smaken, maar daarna wordt het beter. In veel culturen serveren ze de Mate in een kleine, gelijknamige kalebas. De voedingsstoffen in Yerba Mate komen zowel je gezondheid als je gewicht ten goede. Geloof het of niet, maar het is eigenlijk zeer voedzaam. Deze voedingsstoffen vind je erin terug:

 • Vitamines (A, B-complex, C)
 • Mineralen (calcium, ijzer, magnesium, natrium, kalium)
 • Meer dan 10 essentiële aminozuren
 • Vetzuren
 • Carotenen
 • Polyfenolen
 • TanninesHelpt Yerba Mate bij het afvallen?

Laten we meteen met de deur in huis vallen: nee. Er is geen wondermiddel wat je op magische wijze zal laten doen afvallen. Wat Yerba Mate wel kan doen is je stofwisseling versnellen. Dit kan er op termijn in resulteren dat je (mits je natuurlijk een goed dieet aanhoudt) je wat sneller gewicht verliest.

De infusie van Yerba Mate bevordert gewichtsverlies misschien wel, maar het blijft essentieel om je dieet aan te vullen met een gezonde levensstijl.

Door het hoge gehalte aan mineralen en antioxidanten stimuleert Yerba Mate de werking van de nieren en de lever om het lichaam te ontgiften. De eigenschappen van deze mineralen en antioxidanten zorgen ervoor dat gifstoffen en vloeistoffen sneller verwerkt worden. Op die manier wordt een traag metabolisme ook tegengewerkt.

Ook kan het energieverbranding verhogen. Hoewel het drankje zeer weinig calorieën bevat verhoogt mate energieverbranding en verbetert het fysieke en mentale prestaties. Het is dus ideaal om je prestaties bij het sporten te verbeteren en extra veel calorieën te verbranden.Het drinken van yerba maté

Het drinken van yerba maté wordt vooral gezien als een sociale aangelegenheid. In plaats van bij iemand op de koffie gaan, ga je bij iemand op de yerba maté. Deze thee kan traditioneel gezet worden met behulp van de kalebas en een rietje. Je vult 2/3 van de kalebas met de theeblaadjes en hierover giet je water van maximaal 75°C. Met behulp van het rietje, met daarin een filter, kun je nu genieten van deze oppepper. Kalebas leeg? Vul deze gewoon weer met water.


Mocht je toevallig geen kalebas en rietje met filter in huis hebben dan kun je ook gewoon een t-sac, thee-ei of een zeefje gebruiken. Even opgesomd:

Ingrediënten

 • 1 kopje water (250 ml)
 • 1 eetlepel Yerba Mate (15 g)

Bereiding

 • Verwarm eerst een kopje water.
 • Zet het water op een zachter vuurtje zodra het kookt en voeg een eetlepel Yerba Mate toe.
 • Verwijder het drankje van de warmtebron.
 • Laat het 10 minuten trekken en zeef het vervolgens.

Dieet

 • Drink een kopje tijdens of na het ontbijt.
 • Drink het goedje minimaal drie keer per week.Wil je Yerba Mate nu zelf uitproberen? Maak kennis met Yerba Mate-Thee.nl!

Je kunt vele soorten traditionele yerba mate kopen in de webwinkel www.yerbamate-thee.nl. Hier kun je vele soorten traditionele yerba mate vinden, maar ook mate drinkbekers, bombillas, cadeau-/startersets en verschillende soorten thee accessoires bekijken. Dat is ook meteen de kracht van de webshop en het noemen waar: de variëteit en de breedte van het assortiment van de producten.

Je vindt er Yerba Mate’s uit Argentinië, Paraquay, Brazilië en Uruguay. Daarnaast verschillende smaken met organic, vruchten of kruiden, sterk of zacht van smaak. Ook hebben zij naast 250gr, 500gr, 1kg pakken en theezakjes. En zoals eerder vermeld hebben zij diverse traditionele kalabassen en bombilla’s in het assortiment.

Kortom voor iedereen wel een keuze beschikbaar.  Er zijn diverse groepen die de Yerba Mate nu kopen. Met name Zuid-Amerikanen (in het bijzonder Argentijen), zij nu heel blij zijn dat hun favorieten ook in NL te koop zijn via winkels als www.yerbamate-thee.nl.

Mocht je iets niet kunnen vinden of heb je andere vragen laat het de webshop dan weten. Ze staan je graag te woord 😊

Voor ik het vergeet; hier dien je op te letten

Yerba Mate heeft dus vele voordelen. Daarom is het populair en drinken mensen als Lionel Messi dit drankje. Desondanks is het belangrijk om er voorzichtig mee om te springen en er dus niet te veel te drinken. Houd er ook rekening mee dat Mate wordt afgeraden in specifieke gevallen en voor bepaalde personen:

 • Vrouwen die in zwangerschap zitten of borstvoeding geven.
 • Mensen die veel alcohol of tabak verbruiken.
 • Mensen die last hebben van diarree (de drank kan dit verergeren).
 • Personen die hun suikerspiegel onder controle moeten houden, zoals mensen met diabetes.
 • Voor het slapengaan. De infusie bevat cafeïne, dus het kan slapeloosheid veroorzaken.
 • Mensen met een gebrek aan ijzer. De bestanddelen werken de opname van ijzer tegen, dus als je al een ijzertekort hebt is dat geen goede keuze.
 • Als je te veel van deze drank drinkt, dan kan dat de werking van je lever beïnvloeden.

Zo nu weet je net zoveel over Yerba Mate als dat ik doen. Bezoek nog even www.yerbamate-thee.nl en bestel je Kalebas en Yerba Mate! Laat je ons weten wat je van de Mate vond? We zijn benieuwd. 😊

Groetjes, Eline

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.