Drop is zo lekker!

Drop is één van de populairste snoepjes onder Nederlanders, iets waar mensen die niet uit Nederland komen zich over blijven verbazen. Samen eten Nederlanders zo’n dertig miljoen kilo drop per jaar. Toch is het zeker geen Nederlandse uitvinding; drop is vele eeuwen ouder dan Nederland is!

Het wordt namelijk gemaakt van een extract van de zoethoutwortel. Dat werd in de tijd van de Grieken en Romeinen al veelvuldig gebruikt omdat het hielp tegen de hoest en maagzweren. De Egyptische farao Toetanchamon kreeg dertig eeuwen geleden al een grote hoeveelheid zoethout mee zijn graf in. Andere heersers namen ook vaak zoethoutextract mee op expedities en veldtochten. Door de eeuwen heen zijn er steeds meer ingrediënten aan het zoethoutextract toegevoegd, en uiteindelijk is hieruit drop ontstaan.

Wij Nederlanders denken altijd dat wij de enige drop eters zijn, maar in Scandinavië (en dan speciaal in Finland, Denemarken en Zweden) en in Noord Duitsland wordt ook heel veel drop gegeten.

 

Is drop gezond?

Op het internet kom je aan de ene kant bronnen tegen die aangeven dat drop gezond is en aan de andere kant weer bronnen die aangeven dat er juist veel nadelen aan zitten, hieronder worden de voor- en nadelen op een rijtje gezet om hier duidelijkheid over te creëren.

Voordelen
Het kamp dat van mening is dat drop gezond is, geeft bijvoorbeeld als argument dat drop goed is voor de tanden: Onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben in drop bepaalde stofjes ontdekt. Glycyrrhizol A bijvoorbeeld, die bacteriën die gaatjes veroorzaken remmen. Er zijn verder natuurlijk ook positieve effecten van drop waar een mens in het dagelijks leven meer van merkt; zo werkt drop bijvoorbeeld heel goed tegen verkoudheid of keelpijn. Ook de redenen die de oude Grieken en Romeinen al hadden om zoethoutextract te gebruiken, gelden nog steeds voor ons; drop helpt tegen maagzweren en hoesten.

Nadelen
Zoals voor veel dingen geldt, is drop natuurlijk niet gezond in grote hoeveelheden. Te veel zorgt ervoor dat je lichaam meer vocht vast gaat houden, en het zout in de drop zorgt voor een hoge bloeddruk. Verder is het zo dat in drop veel suiker zit. Dit is voor één of twee dropjes natuurlijk niet erg. Ook houden mensen die een genetische aanleg hebben voor hart- en vaatziekten meer vocht vast en krijgen ze vaak een hogere bloeddruk, dan iemand zonder deze genetische aanleg dat zou hebben bij het nuttigen van drop.

 

Zoete vs. zoute drop
Er wordt vaak gezegd dat zoete drop gezonder is dan zoute, omdat het zout in drop de verhoogde bloeddruk veroorzaakt. Een (te) hoge bloeddruk krijg je niet van het zout in drop, maar door de stof glycyrrhizine. Glycyrrhizine is een bestanddeel van zoethoutwortelextract en behoort tot de plantengifstoffen. Het zorgt voor de zoete en kenmerkende smaak van zoethout en is het belangrijkste grondstof van drop.

Zoethoutwortelextract wordt gebruikt bij verkoudheid, keelpijn, hoest, maagzweren, algemene ontstekingen, virale infecties en chronische hepatitis C. Voor zwangere vrouwen, kinderen en personen met hoge bloeddruk is het verstandig om niet te veel drop en zoethoutthee te nemen. Verder zitten er wel wat mineralen in drop. Per 100 gram zit er in zoute drop 110 mg kalium, in zoete drop wel 320 mg. Beide beschikken over 20 mg magnesium en 30 mg calcium. Wat ook opvallend is dat er in zoute drop minder natrium zit dan in zoete. Je kunt zoute dus als gezonder zien.
Glutenvrije dropjes?!

Natuurlijk wilt u, ook al heeft u coeliakie of een glutensensitiviteit af en toe eens snoepen. Gelukkig zijn er ook glutenvrije dropjes verkrijgbaar zodat u hier toch van kunt blijven genieten. Koop jouw gluten vrije premium drop bij Lakrits Butik!

 

Zout met whiskey op tafel fnfhealth

 

Het verschil met hun premium Scandinavische drop en doorsnee Nederlandse drop is dat er 6 tot 9 % rauwe drop in wordt verwerkt. In Nederlandse drop zit meestal 1 tot 3 % rauwe drop. Hierdoor smaakt Scandinavische drop veel meer naar echte drop en is de smaak ook veel intenser. In Zweden hebben ze voor ons zeer verrassende smaakvolle combinaties, zoals bijv. zoute dropsticks gerold in pure chocolade en bestrooid met zeezout en chilivlokken of de net uitgebrachte zoete amandelen omgeven met witte chocolade en een laagje droppoeder. Behalve (gluten vrije) premium drop, droptoffees en dropsticks met chocolade maken ze ook drop gerelateerde biologische producten om te bakken en te koken Droppoeder, drop granulaat, salmiak, dropsiroop, 100% rauwe drop en zoethout kun je bijv. gebruiken in recepten om ijs, desserts, cakes, koffie, marmelades, smoothies of droppralines te maken. Maar ook smaakt het heerlijk met gebakken zalm, steak, kip, BBQ gerechten of bijv. een drop hollandaise saus met asperges.

Verkoop is niet alleen via de eigen winkel aan huis, maar ze staan in de zomermaanden ook bijna elke weekend wel ergens op één van de betere trendy markten door geheel Nederland. (o.a. op de Pure Markt, Puur Zomers, Sunday Market, Trots Markt en Zeldzaam Mooi). De website werkt al wel, maar is nog gedeeltelijk in aanbouw. Kijk voor actuele informatie op facebook.com/lakritsbutik.nl. Er wordt bij Lakrits Butik hard gewerkt om er voor te zorgen dat deze kwaliteitsproducten o.a. bij de betere cadeaushops en delicatessenwinkels komen te liggen.

Drop is dus niet ongezond in kleine hoeveelheden. Het is zeker niet zo dat drop gezond is, maar kleine hoeveelheden drop kunnen goed helpen tegen een verkoudheid of vervelende hoest, maar zijn ook zonder verkoudheid gewoon erg lekker! Af en toe wat lekkers mag immers! Hou je ook van drop? Laat het ons weten in een reactie hieronder 😉

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.