Drink jij genoeg EN schoon water?

Drink jij genoeg EN schoon water op een dag? Waarschijnlijk niet, want met z’n allen drinken we in Nederland nog steeds te weinig water. Daarom is het goed naar je eigen lichaam te luisteren. Probeer altijd je dorst voor te zijn. Dorst is namelijk een teken van uitdroging. Maar als je je waterlevel in balans wilt houden moet je weten hoeveel water je lichaam nodig heeft…

 

DRINK 2 LITER WATER PER DAG

De hoeveelheid water die je het best op een dag kan drinken hangt af van een aantal factoren. De belangrijks factoren hierin zijn je lichaamsbouw, gezondheid, je omgevingstemperatuur en de mate van je dagelijkse beweging. Gemiddeld gezien kan je het beste 2 liter water drinken per dag. Het is het beste om het drinken van water zo geleidelijk mogelijk over je dag te verdelen. Hoeveel water je per dag nodig hebt m.b.t. je geslacht en leeftijd, lees je hieronder.

 

HOEVEEL WATER BEVAT ER IN JE LICHAAM?

Je lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water. Water is noodzakelijk om je lichaam in beweging te houden. Elk onderdeel in je lichaam heeft water nodig om te kunnen functioneren. Voornamelijk je vitale organen hebben veel water nodig. Je hersenen zijn hierbij het meest afhankelijk van water en bestaan voor 80% uit water.

 

WELKE EFFECTEN HEEFT HET DRINKEN VAN WATER OP JE PRESTATIES?

Water heeft vele functies in je lichaam. Zo zorgt water ervoor dat je bloed kan stromen, je voedingsstoffen verwerkt kunnen worden en afvalstoffen uitgestoten worden. Zo kan je ziektes voorkomen als je voldoende water drinkt. Daarnaast zorgt water voor een goede werking van je hersenen. Je bent minder vermoeit als je genoeg water drinkt en je bent zelfs vrolijker. Je voelt je dus goed als je voldoende water drinkt.

 

DIT GEBEURT ER ALS JE TE WEINIG WATER DRINKT?

De effecten op je lichaam bij een tekort aan water, zijn het snelst te zien in je hersenen. Al bij een klein tekort aan water, zijn je hersenen minder actief en zal je vermoeidheid toenemen. Doordat je hersenen alles in je lichaam aansturen, gaan ook je lichamelijke prestaties achteruit. Afvalstoffen kunnen niet meer goed afgevoerd worden omdat je lichaam het water dat in je lichaam zit vasthoud. Dit is een natuurlijk proces om te zorgen dat je vitale organen niet geheel uitdrogen. Mocht je echt veel te weinig water gedronken hebben, dan kan je een gevoel krijgen van stress of een zogenaamde ‘vecht of vlucht’ reactie. Aanhoudende stress kan schadelijk zijn voor je lichaam.

 

Hoe schoon is ons drinkwater?

In Nederland is ons kraanwater van goede kwaliteit in vergelijking met veel andere landen. Maar hoe schoon is ons drinkwater nu eigenlijk écht?

Ik dacht altijd dat ons drinkwater superschoon was. Maar al langere tijd hoorde en las ik van verschillende kanten andere berichten. In ons water zitten nog veel stoffen die je niet wilt binnen krijgen. Vervuiling van drinkwater is niet heel erg bekend, waardoor het voor ons echt een nieuwe ontdekking was.

Door bodemverontreiniging vanwege bemesting bijvoorbeeld wordt ons water niet schoner. En wat denk je van asbestdeeltjes, resten van pesticiden, zware metalen zoals lood en kwik, radioactieve elementen, etc. Dit is kankerverwekkend, zeker in combinatie met andere kankerverwekkende zaken. Je krijgt een opeenstapeling, met het bijbehorende risico. Natuurlijk zijn er mensen die dan zeggen: “Ach, we zijn nooit ziek” of “Het risico zal zo groot niet zijn” etc. In mijn optiek is voorkomen beter dan genezen. Er zijn tegenwoordig heel veel redenen om je kraan water te filteren.

Wil je meer informatie over waterzuiveringsinstallaties of zelf een waterfilter kopen? Bezoek dan eens de website van Aqua Purica, dit is veruit het beste systeem op de markt.  Het systeem van Aqua Purica behandeld al het water in het hele huis. Het water wordt gefilterd en gevitaliseerd. Hierdoor krijg je water dat zuiver en vitaal is.

Dat is ook belangrijk voor het douchen, want je huid is het grootste orgaan van het menselijke lichaam. Je neemt dus ook stoffen op via je huid. Experts zeggen dat 20 minuten douchen gelijk staan aan het drinken van twee liter kraanwater.

Het waterfilter bevat twee lagen koolstof die alle ongewenste stoffen tegenhouden. Het filter is voorzien van actieve zilverdeeltjes om bacteriën te doden. Hiernaast bevat het een extra Aqualen™ laag, deze zeer geavanceerde techniek verwijderd alle zware metalen. Met dit filter bent u optimaal beschermd tegen de schadelijk stoffen die tegenwoordig in het water zitten.

Het water wordt niet alleen gefilterd maar ook gevitaliseerd. Deze vitalisatie zorgt de structuur van het water weer hersteld word naar een natuurlijk patroon. Water word tegenwoordig heel onnatuurlijk behandeld en dit zorgt ervoor dat de structuur van het water heel chaotisch wordt. Vitalisatie herstructureerd het water. Dit maakt het water merkbaar zachter, lekkerder en gezonder.

Het systeem is kan eenvoudig geïnstalleerd worden en is beschikbaar in 3 maten. Voor een normaal huishouden kost een systeem slecht €999. Elk jaar moet het filter vervangen worden, dit kost slechts €99,–. Je kunt het waterfilter en vitalisatiesysteem hier bekijken.

 

HOEVEEL WATER MOET JE PER DAG DRINKEN?

Leeftijd              man    vrouw

4-10                      1,3         1,2

10-15                    1,8         1,5

15-22                    2,2        1,9

22-50                    2,5        2,3

50-65                    2,5        2,4

65- ouder             2,4        2,3

 

HOE WEET IK OF IK TE WEINIG HEB GEDRONKEN?

Wees altijd bewust van de hoeveelheid water dat je drinkt op een dag. Zo voorkom je het best dat je dorst krijgt. Let echter altijd op wat je lichaam je aangeeft. De volgende verschijnselen kunnen verband hebben met een te lage waterconsumptie: droge mond, honger, vermoeidheid, spierpijn, duizeligheid en zelfs angstgevoelens. Probeer bij een dorst gevoel altijd direct een beetje water te drinken. Ook is de kleur van je urine een indicatie van de hoeveelheid water die je de afgelopen uren hebt gedronken. Een donker gele tot oranje kleur is het gevolg van te weinig water in je lichaam. Als dat het geval is heb je te weinig gedronken en kunnen sommige afvalstoffen wellicht al niet goed meer afgestoten worden.

 

TIPS OM GENOEG WATER TE DRINKEN

  • Zorg dat je een bidon of flesje meeneemt die je de hele dag kan bijvullen.
  • Begin de dag meteen met 1 tot 3 glazen water, gezien je lichaam na de nacht urenlang geen vocht heeft gehad.
  • Drink elk uur een glaasje water.
  • Raak je een beetje uitgekeken op water? Drink thee of voeg een smaakje toe aan je water, met een gezonde siroop of met fruit.
  • Eet veel groente en fruit. Dit bestaat gemiddeld voor 80% uit water.

 

HANDIGE APPS

Iets wat je misschien wel vaker bij je draagt is je telefoon. Want feit is: het merendeel van de Nederlanders gaat niet zonder telefoon de deur uit, en het is tegenwoordig ook niet gek meer om je telefoon mee naar de wc te nemen. Bovendien kijken we gemiddeld 150 keer per dag op onze telefoon. Grote kans dus, dat je de herinneringen van deze apps opmerkt.

  1. Water Your Body – Deze app herinnert je eraan om genoeg water te drinken en houdt ook bij hoeveel je precies drinkt. Elke keer als je een glas water drinkt, moet je die toevoegen in de app. Beschikbaar voor Android (gratis) en IOS (€0.89).
  2. Drink Water Alarm – In deze app stel je in hoe laat je opstaat, hoe laat je gaat slapen, en hoe vaak je een herinnering wilt ontvangen. De app valt je dus niet lastig tijdens je slaap en houdt bij hoeveel je drinkt. Beschikbaar voor Android.

Plant Nanny – In deze app voed je een schattig plantje op. Je vult je gewicht in en kiest hoe vaak je herinnerd wilt worden aan het water geven van je plantje (en dus ook jezelf). Beschikbaar voor Android en IOS.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.