Don’t be afraid of cholesterol! Deel 1

 • Het is een oud ‘misverstand’, gebaseerd op gebrekkige en achterhaalde wetenschap: de consensus dat cholesterol en verzadigd vet schadelijk zijn voor hart- en bloedvaten.

Steeds meer mensen, waaronder gelukkig ook artsen gaan inzien dat cholesterol in de voeding helemaal geen kwaad kan. Integendeel zelfs, het is een zeer belangrijk onderdeel van onze voeding. Al jarenlang wordt ons wijsgemaakt dat cholesterolrijke voeding slecht is voor hart- en bloedvaten. De cholesterol- en verzadigd vetmythe is ontstaan uit een enkele studie uit de jaren ’50 van Ancel Keys.

Mythe gebaseerd op frauduleus onderzoek

Deze Amerikaanse onderzoeker deed in de jaren 1950 epidemiologisch onderzoek in 22 landen. Epidimiologisch onderzoek houdt in dat je kijkt naar statistieken die verzameld zijn onder de bevolking van één of meerdere landen. Keys was specifiek geïnteresseerd in een mogelijke relatie tussen de mate van consumptie van verzadigd vet en cholesterol uit dierlijke bron en de mate waarin hart- en vaatziekten voorkwam onder de bevolking.

Vanaf het begin hield Keys er echter frauduleuze methodes op na. Van de 22 landen die hij op deze manier bestudeerde bleek in een overtuigende meerderheid van maar liefst 15 of 16 landen de consumptie van verzadigd vet en cholesterol juist een positieve relatie te vertonen met hart- en vaatziekten. Een van die landen was Frankrijk. Ons is wijsgemaakt dat er een zogenaamde ‘Franse paradox’ bestaat, die ongeveer zo gaat: ondanks het feit dat de Fransen veel verzadigd vet en cholesterol consumeren, behoort het percentage hart- en vaatziekten in Frankrijk tot een van de laagste van Europa. Nee, dankzij het feit dat de Fransen veel verzadigd vet en cholesterol consumeren is dit zo! Verzadigd vet en cholesterol beschermen namelijk je hart en bloedvaten.

fnf-health-cholesterol1-rules-to-live-by

Links de grafiek van Keys, rechts de werkelijke data

Maar wat had Keys gedaan? Hij had alleen de zes landen in zijn grafiek opgenomen die hem in de gelegenheid stelden er een bijna rechte lijn doorheen te trekken! Hij verzuimde de gegevens van vijftien andere landen erbij te betrekken, die destijds ook al beschikbaar waren zoals die van Nederland. Had hij dat wel gedaan, dan had hij onmogelijk zo’n lijn door de puntenwolk kunnen trekken.

Ancel Keys keek dus selectief eerst naar 6 en later naar 7 landen, die wel een statistisch verband lieten zien tussen de consumptie van verzadigd vet en cholesterol en hart- en vaatziekten. Hiermee is niet alleen aangetoond dat Keys kennelijk bezig was een vooropgezette conclusie te ‘bewijzen’ en dus geen zuivere wetenschap beoefende, maar het laat tevens zien dat op basis van statistische verbanden alles aantoonbaar te maken is.

Vasthouden aan de mythe

In de tussentijd zijn er talloze studies die wijzen op het belang en de onschuld van cholesterol in de voeding. Meer dan 40 jaar propaganda ten spijt is nooit wetenschappelijk aangetoond dat cholesterol en verzadigd vet hart- en vaatziekten en andere kwalen veroorzaakt.

Waarom houden artsen toch vast aan deze hardnekkige mythe ‘cholesterol is slecht voor hart-en bloedvaten’?

 • Voeding is niet de expertise van artsen
 • De mythe zit diepgeworteld in ons verstand, d.m.v. campagnes (propaganda) tegen cholesterol en verzadigd vet vanuit de voedingsindustrie, de farmaceutische industrie en de overheid
 • Commerciële belangen; de cholesterolmythe levert heel veel geld op, zie daar de propaganda ontstaan. Statines; een wereldwijde markt van ongeveer 25 miljard dollar!

De industrie heeft al lang geleden alle kaarten ingezet op cholesterolverlaging d.m.v. linolzuur in margarine en medicijnen als statines. Omdat cholesterolverlagende middelen veel geld opleveren, wordt cholesterol gedemoniseerd. Het heeft echter niets met gezondheid te maken, het heeft te maken met commerciële belangen. Er wordt grof geld verdiend met cholesterolverlagende voedingsmiddelen en medicijnen. Dat je ten gevolge van deze middelen ziek(er) wordt is mooi meegenomen, je wordt zo namelijk vroeg of laat vaste klant van medicijnen, bestralingen en/of chemo! Op deze manier wordt er driedubbel aan je verdiend. Je verandert in een cash cow. De moderne farmacie vaart er wel bij! Het is de omgekeerde wereld. In plaats van de waarheid en gezondheid als basis, liggen commerciële belangen aan de basis en wordt aan de hand daarvan bepaald wat gezond en goed voor ons is.

Rol Voedingscentrum, Hartstichting en Unilever uiterst dubieus!

Het Voedingscentrum en de Hartstichting promoten Becelproducten van Unilever, Unilever sponsort de Hartstichting zelfs. Logischerwijs raadt de Hartstichting Becel aan! Becel is margarine, een uiterst geraffineerd en giftig goedje. Het is bekend dat margarineproducten en geraffineerde oliën ziekten veroorzaken variërend van hart- en vaatziekten tot kanker. En het Voedingscentrum (propaganda-orgaan van de voedingsindustrie) maakt het compleet door margarineproducten in de al bedenkelijke schijf van 5 te zetten.

Aantal feiten:

 • Margarinefabrikant Unilever houdt ons sinds midden jaren ’60 voor dat we verzadigd vet zoveel mogelijk moeten vervangen door onverzadigd vet. En bij het verspreiden van deze boodschap wordt de industrie geholpen door de Hartstichting en het Voedingscentrum.
 • Hartstichting en Voedingscentrum promoten margarine (Becel)
 • Hartstichting promoot cholesterolverlagers (statines)
 • Gevolgen consumptie van margarineproducten en gebruik van cholesterolverlagers worden gemanipuleerd en bewust onder de tafel geschoven
 • Sinds de gepromoote margarineproducten en geraffineerde olien in gebruik zijn, zijn hart- en vaatziekten torenhoog gestegen

Niets gezonde voeding, maar geraffineerde door de industrie gemaakte producten worden voluit gepromoot. Trek hieruit je eigen conclusies!

Goed en slecht cholesterol

Het verschil tussen ‘goed’ en ‘slecht’ cholesterol is een fabel. In beide gevallen gaat het om hetzelfde stofje, namelijk C27H45OH. Cholesterol is zo belangrijk dat je lichaam er zelf veel van aanmaakt. (1) Als de cholesterolwaardes in je bloed dalen, dan is dit schadelijk voor o.a. de hersenen. Toch is de medische wereld er sterk op gericht om de waardes te laten dalen. Vindt de dokter jouw cholesterolwaardes te hoog, dan krijg je statines voorgeschreven. Dit zijn medicijnen die de werking van een bepaald eiwit remmen, waardoor de productie van cholesterol in het lichaam afneemt. De bijwerkingen van cholesterolverlagende medicijnen als statines zijn niet mals; pijnlijke spieren, voedingstekorten, depressie, leverschade, Alzheimer en diabetes. (2)(3)

Er zijn tal van wetenschappers, artsen en andere specialisten die beweren en kunnen bewijzen dat er geen goed en slecht cholesterol bestaat, dat de cholesterol in je bloed niet verlaagt moet worden met margarine en medicijnen. Dat dit verlagen zeer schadelijk kan zijn! Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed heeft een heel andere oorzaak. Dit bespreken we in deel 2 van dit artikel.

Voedingsmiddelen

Verzadigde vetten en cholesterol vind je vooral vind in vet vlees, eieren, boter, zuivel en kokosolie (geen cholesterol). Verzadigde vetten zijn zeer stabiel en verdragen hogere temperaturen. Geen verzadigd vet gebruiken en cholesterol vermijden, betekent bakken in margarines en supermarktoliën, zoals o.a. zonnebloemolie, sojaolie, slaolie, frituuroliën en bak- en braadflessen. Dit zijn allemaal geraffineerde producten met een hoge winstmarge! Deze producten zitten vol met bewerkte oliën en additieven welke juist hart- en vaatziektes en kanker veroorzaken. Met het verhitten van deze producten maak je het nog erger dan het al is. Deze wanproducten zitten ook verwerkt in allerlei gemaksvoeding, sauzen en snoepproducten, dan staan ze op de label als o.a. gehard vet of plantaardig vet. Deze producten worden geroemd om hun meervoudig onverzadigde vetten. Helaas zijn dit erg onstabiele vetzuren die onder invloed van temperatuur, lucht en licht oxideren en er transvetzuren ontstaan.

Ben je nog niet overtuigd door ons? Lees dan de onderstaande artikelen en websites maar eens door. Laat ons weten wat je vind van de cholesterolmythe en hoe deze in stand wordt gehouden!

Bronnen:

High cholesterol may protect against infections and atherosclerosis

Associations of egg and cholesterol intakes with…

The International Network Of Cholesterol Skeptics

Dr. Uffe Ravnskov

Mike Donkers

Dr. Malcolm Kendrick

Lees ook:

Gezondheid: Cholesterol: hoe een mythe wél diabetes kan veroorzaken..!

Melchior Meijer: Beknopt lesje ‘cholesterol’ door Dr. Uffe Ravnskov

Follow the money: cholesterolmythe deel 1

Follow the money: cholesterolmythe deel 2

Boter slachtoffer van vette leugen

Mythes over dodelijk verzadigd vet en ziekmakende margarine

Margarine

Overheid promoot Unilever als gezondmaker

The science of saturated fat: A big fat surprise about nutrition?

 

één antwoord

 1. Jeroen

  Een anderhalf jaar geleden ben ik meer vet gaan eten en de koolhydraten gaan beperken. Ik leef nog steeds en ben 37 kg kwijt. Het is moeilijk om mensen te overtuigen dat dit een betere weg is: ze geloven nog steeds in calorie in – calorie uit. Ook al blijft dat buikje maar groeien…

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.