Rules: The 80/20 Rule!

80% gezond

Wanneer je gezonder wilt gaan eten of wilt gaan afvallen, kan het moeilijk zijn om er 100% voor te gaan. Er zijn immers zoveel verleidingen!  Jezelf totaal onthouden van ‘foute voeding’ is voor de meeste mensen niet haalbaar. Daarom is al lang geleden de zogenoemde 80/20 regel bedacht. Voor veel mensen is af en toe zondigen letterlijk gezonder.

De gedachte achter dit principe is eenvoudig; 80% van de tijd eet je goede gezonde voeding bomvol nutrienten en 20% van de tijd laat je je een beetje gaan met ongezondere voeding. Je kan je dus een keer per week los laten gaan (binnen de 20%) of na elke 3 maaltijden 1 ongezondere maaltijd.

Plannen is belangrijk

Met cheaten is het belangrijk om binnen deze 20% te blijven, daarom moet je van te voren goed bedenken hoe het gaat aanpakken. Het is immers aanlokkelijk om meer van de ‘foute voeding’ te eten als je eenmaal bezig bent. Je kan de 20% bijvoorbeeld sparen voor die ene verjaardag of dat etentje. Kies dan in ieder geval iets wat je echt lekker vind. Voeding wat niet gezond is en je niet echt lekker vind laat je staan. Plannen zorgt ervoor dat je makkelijker weg kan blijven van meer ongezonde voeding.

Gezonder worden

Onthoudt dat deze regel er is om je op weg te helpen naar een gezonder dieet of naar je streefgewicht. Zoals al geopperd is door onze lezer Frank; ”Neem niet alles letterlijk en laat je zelf nu en dan eens gaan.” Dit is in ieder geval wat voor de meeste mensen het beste werkt. Ben je zoals ik, dan zal je zien dat naarmate je langer gezonder eet, je ook minder taalt naar geraffineerde/ongezonde/te suikerrijke voeding. Na verloop van tijd krijg je steeds minder behoefte aan die ene pizza, of patat e.d. Je kan er op een gegeven moment letterlijk ziek van worden. Na een lange tijd gezond eten en ook daadwerkelijk gezonder worden, wilt je lichaam zo snel mogelijk af van gifstoffen. Je lichaam gaat deze gifstoffen herkennen in voeding en dat kan er voor zorgen dat je niet lekker voelt na een cheat-maaltijd.

Lees ook:

Misvattingen over eten

100 gram koolhydraten per dag

VC: Oneerlijk over eten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.