De juiste verzorgingsroutine voor je gebit

Een goede mondverzorging vind ik heel erg belangrijk: Een gezond gebit draagt bij aan een mooie, gezonde uitstraling! Twee keer per dag goed poetsen hoort echt bij mijn dagelijkse beautyroutine. Regelmatig krijg ik complimentjes en zeggen mensen dat ik een gezonde, stralende glimlach heb. Ik heb ze in een ver verleden laten bleken maar tegenwoordig merk ik ook dat mijn tanden gewoon wit blijven als ik ze heel goed verzorg. Ik deel vandaag mijn routine en tips met jullie!

 

Een volledig volwassen gebit

Tussen het zevende en twaalfde jaar wordt het melkgebit gewisseld. Hierdoor ontstaat het definitieve gebit. Verstandskiezen komen echter pas veel later (vanaf het achttiende jaar). Het kan ook gebeuren dat deze nooit doorkomen. Het volledige gebit bestaat uit 32 elementen. In iedere kaakhelft treffen we van voor naar achteren aan:

 • 2 snijtanden
 • 1 hoektand
 • 2 kleine kiezen
 • 3 grote kiezen (waarvan de laatste de verstandskies is)

Helaas krijgen we in al die tanden en kiezen ook wel eens gaatjes. Uit recent onderzoek van Dr. Dent blijkt dat we gemiddeld zo’n 5 gaatjes per persoon hebben. Gaatjes kunnen pijnlijk zijn en zijn vaak duur om te vullen. In dit artikel vertel ik je dan ook graag hoe je gaatjes kunt voorkomen!

Hoe werkt ons speeksel?

Je tanden en kiezen hebben speeksel (spuug) nodig om vochtig te blijven. Zonder speeksel zouden ze uitdrogen en dit is niet goed voor een tand of kies. Het speeksel houdt je tanden schoon en zorgt ervoor dat je sommige dingen beter kunt eten. Probeer maar eens met een hele droge mond een beschuitje te eten. Wedden dat je hem niet weg krijgt? Het speeksel zorgt er daarom voor dat je hapje lekker sappig wordt, zodat je het makkelijk kunt doorslikken.

Weetje: Het speeksel wordt geproduceerd door grote speekselklieren. Per etmaal wordt er 1 tot 1,5 liter speeksel afgescheiden! Speeksel bevat water, slijm en het enzym speekselamylase. Dit enzym begint met de vertering van zetmeel.

Maar speeksel brengt ook een beschermend laagje om je tanden. En dit beschermende laagje helpt tegen gaatjes! Gelukkig zit er altijd speeksel in onze mond. Je hoeft maar aan eten te denken en automatisch neemt de speekselvoorraad in je mond toe…

 

Tanden poetsen

Of het nu om een melkgebit of een volwassen gebit gaat, het is noodzakelijk het gebit goed schoon te houden. Dit kun je bereiken door twee keer per dag zorgvuldig te poetsen met een tandenborstel tandpasta. Een recent onderzoek gedaan door Dr. Dent, toont ook aan dat de meeste mensen daadwerkelijk 2x per dag hun tanden poetsen:

Door goed te poetsen worden alle restjes eten en drinken uit je mond weggehaald. Zo krijgen deze restjes geen kans om tandplaque te vormen – en dus gaatjes te veroorzaken – en blijven de tanden en kiezen sterk. Poets het liefste de tanden op vaste tijden. De mooiste tijden zijn een half uur na het ontbijt en voor het slapen gaan. De poetsbeurt voor het slapen gaan is eigenlijk de belangrijkste. Probeer daar even de tijd voor te nemen. Bij een volledig gebit is een poetsbeurt van minimaal 2 minuten aan te raden.

 

De keuze van een goede tandenborstel

Gebruik een tandenborstel met een kleine kop en zachte haartjes. Let erop dat de haartjes van de borstel dicht bij elkaar staan, maar de borstel mag ook weer niet te hard zijn. Een te harde borstel kan het tandvlees beschadigen.

Een tandenborstel moet elke drie maanden worden vervangen. Gelukkig doet ruim 70% van de Nederlanders dat ook (zie grafiek). De haartjes hebben dan hun stugheid verloren en de borstel zit vol met miljoenen bacteriën. Als de haartjes van de tandenborstel al eerder naar buiten buigen, heb je kans dat je een beetje te hard aan het poetsen bent. Te hard poetsen is ook niet goed voor je tanden. Na het poetsen moet de tandenborstel goed schoon worden gemaakt. Soms wordt onterecht de illusie gewekt dat voor op reis of onderweg een aantal goede alternatieven bestaan ter vervanging van het tanden poetsen, zoals kauwgom, vingerhoesjes en de kauwtandenborstel.

Hoe doe ik het?

Ik poets mijn tanden in de ochtend een half uur voordat ik ga ontbijten. Na het poetsen gebruik ik mondwater en spoel ik na. Ik stoker in de avond vaak even en tussendoor spoel ik weleens met mondwater wanneer ik fris de deur uit wil. Flossen doe ik bijna nooit, maar daar ben ik niet enige in (zie onderstaande grafiek)

Dat is ook een kleine geheime tip: iedere keer als je ergens heen gaat, óf even poetsen óf even mondwater spoelen. Altijd fijn om gewoon constant een frisse adem te hebben. OKE! Dus samenvattend:

 1. Poets na elke maaltijd minimaal twee minuten en houd de ruimte tussen tanden en kiezen goed schoon met flossdraad en tandenstokers om zo de kans op tandvleesontsteking te minimaliseren.
 2. Gebruik een zachte tandenborstel – en oefen niet te veel kracht uit tijdens het poetsen. Verkeerd poetsen of poetsen met een te harde tandenborstel kan het glazuur afslijten en het tandvlees doen terugtrekken.
 3. Poets de tanden pas een half uur na het eten of drinken (’s ochtends voor het ontbijt). Direct na het eten of drinken is het tandglazuur namelijk zacht, waardoor het gemakkelijker afslijt.
 4. Vergeet ook je tong niet te reinigen. Hiervoor zijn speciale tongschrapers te koop. Meestal ontstaat een slechte adem door onvoldoende tongreiniging.
 5. Neutraliseer je mond door na zure voedingsmiddelen (zoals vruchtensappen) je mond te spoelen met water.

Een gezonde en witte glimlach

Goede gebitsverzorging bestaat uit drie eenvoudige stappen en handelingen die je elke dag doorloopt: poetsen, flossen of ragen en spoelen met mondwater (en wit houden). Flossen doe je wanneer je tanden strak tegen elkaar staan. Heb je wat ruimte tussen je tanden gebruik dan een rager.

Poets bij voorkeur elektrisch; dit geeft nu eenmaal een bewezen beter resultaat. Wees niet gierig en investeer in een goede elektrische tandenborstel. Leer jezelf aan om dagelijks te flossen of te ragen. Het belang hiervan moet je niet onderschatten. Met flossen/ragen verwijder je kleine restjes tussen je tanden die je met de borstel – hoe goed deze ook is – grotendeels mist. Om te garanderen dat je met een frisse adem de deur uitloopt en om te zorgen voor het laatste stukje bescherming en reiniging, spoel je met mondwater. Als kers op de taart moet je er zeker voor zorgen dat je tanden wit zijn! Jouw glimlach is één van de meest krachtige non-verbale communicatie gereedschap die je hebt. Hou ze daarom schoon! Ik en vele met mij, investeren dan ook in de beste producten voor het verzorgen van het gebit, zoals de opzetborstels van Dr. Dent.

 

Hoe werkt Dr. Dent?

 1. Geef aan welke opzetborstels je periodiek thuis wilt ontvangen. Dr Dent heeft standaard opzetborstels en opzetborstels voor mensen met gevoelige tanden en voor kinderen tot 7 jaar. Op deze manier kan iedereen in het gezin elke 8,10 of 12 weken een schone opzetborstel ontvangen die bij zijn/haar gebit past. De opzetborstels zijn geschikt voor elektrische borstels van Oral-B®, behalve de ‘Vitality’. Poets je met Philips? Geen probleem daar hebben ze ook 1 type opzetborstel voor.
 2. Kies hoe vaak je de nieuwe Dr. Dent borstels wilt ontvangen. Zij bieden 3 opties aan:
  1. Elke 8 weken
  2. Elke 10 weken (door Tandartsen aanbevolen)
  3. Elke 12 weken
   Klik hier om meer te lezen over waarom je de borstels regelmatig moet vervangen.
 3. Kies voor Normaal of Groen
  Kies je voor ‘Groen’, dan ontvang je bij elke bestelling een retoursticker waarmee je de oude gebruikte borstels eenvoudig naar Dr. Dent kunt terugsturen. Zij zorgen er voor dat hier weer nieuwe producten van gemaakt worden. Zo dragen we allen bij aan een beter milieu. Lees meer
 4. Alleen nog even afrekenen!
  Omdat Dr. Dent ervoor wil zorgen dat je nooit meer hoeft na te denken over je nieuwe opzetborstels, bieden zij twee eenvoudige betaalmethodes aan:

  1. De kosten van jouw bestelling worden periodiek – na bezorging – van je rekening
  2. afgeschreven, deze dienst kun je stopzetten wanneer je wilt. Of;
  3. Je betaalt direct een jaar vooruit en ontvangt jaarlijks 10% korting op de totale kosten.

 

Welke voordelen je ondervindt?

 • Gezondheid: voorkom gaatjes en andere mondklachten doordat je nooit meer met een oude versleten borstel poetst.
 • Scherpe prijs: inclusief verzendkosten circa 25% goedkoper dan borsteltjes van bekende merken in de winkel.
 • Kwaliteit: de borstels zijn vervaardigd van exact dezelfde materialen als borstels van bekende A-merken.
 • Gemak: geen omkijken meer naar je opzetborstels en dagelijks opzegbaar.

 

Veilig verzorgen

Bij Dr. Dent kan je terecht voor veilig, grondig en effectief schoonhouden van je gebit. Bezoek dan ook snel hun website, www.drdent.nl en neem een kijkje in hun assortiment. Speciaal voor lezers van deze blog is er een kortingscode waarmee je eenmalig 30% korting krijgt op je eerste bestelling, code: FNF30%Korting.

En tot slot: vergeet ook zeker niet regelmatig een tandarts en/of mondhygiëniste te bezoeken voor controle en advies over de juiste gebitsverzorging.

Laat jouw mondverzorging tips achter in een reactie hieronder! Groetjes Elles 🙂

 

 

één antwoord

 1. Johannes

  Wat een leuk en uitgebreid artikel Elles. Ik poets zelf inderdaad veel te lang met dezelfde borstel (schaam, schaam) dit klinkt als een heel handige service, ik ga het eens proberen!

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.