De beste verzorging voor krullend haar!

Sommige meiden zijn gezegend met een bos mooie krullen, terwijl andere meiden dagelijks in de weer zijn om die prachtige krullen na te maken met een hete krultang. Dit artikel is speciaal voor de curly ladies met tips om krullen mooi te houden en goed te verzorgen. Curly hair problems zijn vanaf nu voorgoed voorbij! Lees snel verder hoe je krullend haar moet verzorgen en om kapselinspiratie op te doen.

Krullen worden gevormd door de kromming in de structuur van het haar. Hoe ovaler het haarzakje, des te meer krullen. Als je je haar op de juiste manier styled, is het mogelijk om de natuurlijke krommingen van het haar te ondersteunen en perfect te vormen.

 

Hydrateren en ingrediëntenlijst

Wat krullen anders maakt dan steil is dat krullend haar een stuk droger is. Net als de huid heeft haar hydratatie nodig. Daarom zijn producten voor krullen rijker en voller qua structuur en werking omdat het haar dit nodig heeft. Vermijd harde shampoos die sulfaten bevatten, zoals sodium laureth of lauryl sulfate. Dit zorgt voor een schuimende shampoo, maar het droogt het haar uit en dat wil je juist voorkomen als je prachtige krullen van jezelf hebt. Op Girlscene verscheen eerder een review over de sulfaatvrij shampoo van L’Oréal. De shampoo en conditioner werken erg fijn op droger haar. Hier lees je er meer over! Daarnaast zijn producten op waterbasis fijn voor dit haartype. Scan dus de ingrediëntenlijst, want aqua betekent goed en sulfate betekent slecht; Hierover straks meer..

Breekbaar en microvezel handdoek

Het valt je misschien op dat je krullende haar sneller breekt. Dit komt door het vochttekort, maar ook door de invloeden van buitenaf. Haar dat loshangt schuurt langs je rug en stoelen waardoor het haar zwakker wordt, splijt en/of afbreekt. Probeer daarom je haar zo min mogelijk te borstelen of te kammen en gebruik een zachte handdoek in plaats van een ruwe. Test anders eens of een microvezel handdoek prettig werkt voor je haar. Zo’n handdoek absorbeert het water beter dan een gewone handdoek. Dep vervolgens het natte haar droog zodat krullen intact blijven. Heb je veel voor je haar over? Trakteer jezelf dan op een satijnen of zijden kussensloop of sjaal.

Slap en volume

Krullend haar gaat vaak twee kanten op: het is of slap of het heeft veel volume. Als het futloos valt is je haar misschien dunner aan het worden of ben je niet simpelweg niet geboren met een natuurlijke volume boost. Wil je toch wat volume in je haar? Volumesprays bevatten meestal alcohol en dat is een ingrediënt dat je het beste kunt vermijden bij een droger haartype. Een andere optie is om droogshampoo of een volumepoeder te gebruiken om de haarwortels te liften. In droogshampoo van bijvoorbeeld Batiste zit wel degelijk alcohol, maar dan lager op de ingrediëntenlijst waardoor het minder uitdrogend voor het haar is.

 

 

Krullen kun je niet vergelijken met elk ander haartype, omdat ‘echte krullen’ een andere verzorgingsroutine nodig hebben. Meiden met krullen hebben te maken met pluizig haar dat redelijk snel breekt en het hete geweld van de föhn en krultang helpt niet bij het gezond houden van de krul.
Daarom willen wij jou laten kennismaken met een verzorgingsmethode wat hoewel geschikt is voor alle haartype, het zeker uitermate geschikt is voor specifiek krullen; de CG Methode:

 

Wat is de CG (curly girl) methode?

De Curly Girl methode (CG) is een haarverzorgingsmethode voor natuurlijk krullend haar. Deze methode is bedacht door Lorraine Massey en wordt beschreven in haar boek “Curly Girl: The Handbook”. De kern van de CG-methode is het vermijden van bepaalde ingrediënten in je haarverzorgingsproducten, omdat ze niet goed zijn voor je haar.
Elk haar is anders, maar de basis van deze methode is toepasbaar voor elk haartype.

De webshop, www.cgproducten.nl heeft alleen maar CG vriendelijke haarproducten en nog eens heel gebruiksvriendelijk. De alles in 1 shop. Info, producten, accessoires. Je hoeft de deur niet meer uit om alles te shoppen als je wilt starten met de CG en als je al bezig bent met de CG Methode. Daarnaast onderscheidt CG Producten zich door populaire merken in het buitenland naar Nederland te halen. Deze zijn van een hoge kwaliteit.

Met de juiste CG-haarproducten kun je jouw mooie krullen van de beste zorg voorzien. Geen eindeloze zoektocht meer naar de ingrediënten, gebruik of het wel of geen proteïne bevat. In deze shop staan de producten al gespecificeerd. Hoe mooi is dat?! Tevens maak je de bestelling compleet met hun accessoires.

 

 

Echter is het wel belangrijk dat je voor je begint met deze verzorgingsmethode, je eerst de haartest doet. Met de haartest weet je welk haartype je hebt en of je producten met en/of zonder proteïne nodig hebt. Alle producten kun je vervolgens in deze shop kopen, van microvezelhanddoek tot maskers, van tangle borstels tot gel en ga zo maar door!

Heel de routine aangaande de haartest kun je hier terugvinden tot in de detail!

Stap 1: Wassen

Was je haar zo min mogelijk, ook al klinkt het misschien niet zo fris. Een à twee keer per week is prima als je het zo lang kunt uitstellen. Het belangrijkste echter; gebruik geen gewone shampoo!

De meeste gewone shampoos bevatten sulfaten. Dit zijn agressieve reinigers die je haar uitdrogen. Ze verwijderen namelijk datgene wat je haar nodig heeft, zoals de natuurlijke olie die je hoofdhuid produceert. Krullend haar is van nature al droog en heeft die olie dus juist hard nodig. Sulfaten beschadigen ook de buitenste laag van je haar, die bestaat uit schubben.

Bij een gezonde haar liggen de schubben plat. Dan reflecteren ze licht en glanst je haar. Bij een beschadigde haar staan de schubben open. Dan ontstaat er een ruw oppervlak en zal je haar niet glanzen. Sulfaten beschadigen deze schubben. De schubben worden schilferig, ruw en steken meer uit. Hierdoor breken haarschubben sneller af en ontstaan er sneller knopen in je haar.

Was je haar trouwens voordat je begint met de CG methode, nog 1x met een sulfaten shampoo!

Dit heet de “final wash”. Daarmee reinig je je haar nog 1x van alle “slechte” ingrediënten die je hierna gaat vermijden. Daarna is je haar helemaal schoon en kun je beginnen! Na deze “final wash” is het aan te raden om een CG vriendelijk haarmasker te gebruiken, om het uitdrogende effect van de sulfatenshampoo te herstellen.

Hoe vaak moet je je haar wassen?

We adviseren om CG vriendelijke shampoos niet vaker dan 1x in de week te gebruiken, liefst nog minder. Ondanks dat ze sulfaatvrij zijn, kunnen ze toch een ietwat uitdrogend effect hebben. Gebruik daarna dan ook altijd een CG vriendelijk haarmasker. Het is aan te raden sowieso wekelijks een haarmasker te gebruiken.

De overige keren dat je je haar wil wassen doe je dat met conditioner (co-wash). Wassen met conditioner kun je zo vaak doen als je nodig vindt.

Als je wat verder in het proces bent, word je haar beter gehydrateerd en hoef je waarschijnlijk minder vaak te wassen.

 

 

Hoe was je je haar het beste:

Als je je haar nat maakt onder de douche, laat het water dan rustig door je haar lopen en wrijf er niet te veel doorheen. Laat je krullen zoveel mogelijk intact. Masseer je hoofdhuid goed, in ronddraaiende bewegingen. Zo komt ‘vuil’ goed los en wordt de bloedtoevoer naar je hoofdhuid gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat er voedingsstoffen naar de haarfollikels (haarzakjes) gaan, waardoor je haar gezond blijft en groeit. Als je shampoo gebruikt, was dan bij voorkeur alleen je hoofdhuid. Spoel de shampoo of conditioner rustig uit, wrijf ook nu niet te veel in je haar.

Gebruik dus vanaf nu een CG-vriendelijke sulfaatvrije shampoo met een CG-vriendelijke conditioner (dit heet “co-wash”). Je hoofdhuid zal er misschien aan moeten wennen dat je geen sulfatenshampoo meer gebruikt. Je haar en hoofdhuid kunnen in het begin wat vet aanvoelen, maar dat zal na een tijdje minder worden.

 

Stap 2: Condition je haar

Gebruik na het wassen een conditioner om je haar te hydrateren. Als je net begint met de Curly Girl methode of als je haar is beschadigd, heb je waarschijnlijk meer conditioner nodig. Als je haar wat meer gehydrateerd is kun je misschien wat minder gebruiken. Experimenteer met verschillende hoeveelheden conditioner en vindt uit wat het beste is voor jouw haar.

Gebruik een CG vriendelijke conditioner, zonder siliconen en minerale oliën. Omdat je geen sulfatenshampoo meer gebruikt, kun je siliconen en minerale oliën ook niet meer uit je haar wassen. Daarnaast kun je de meeste siliconen ook beter vermijden omdat ze niet goed zijn voor je haar.

 

Conditioner aanbrengen:

Breng eerst de conditioner van boven naar beneden aan (van je hoofdhuid naar de haar punten) door met je vingers door je haar te glijden. Als je lang haar hebt, “scrunch” je vervolgens je haar omhoog (dus richting je hoofdhuid). Deze tegengestelde beweging zorgt ervoor dat je krulpatroon wordt bevorderd. Je haar is voldoende gehydrateerd als:

  • Je bij het “scrunchen” een melkachtig mengsel van water en conditioner uit je haar knijpt
  • Je haar bij het “scrunchen” het geluid maakt van doorweekt haar
  • Als je haar verzadigd en glad van conditioner aanvoelt

Als dit nog niet het geval is, gebruik dan nog wat extra conditioner en water en “scrunch” nog even door tot je dit effect hebt bereikt.

Je kunt je haar het beste kammen als het doorweekt is met water en conditioner.
Doe dit niet als je haar droog is. Conditioner vult de ‘gaten’ tussen de haar schubben, waardoor je haar gladder wordt. Hierdoor is het gemakkelijker en minder schadelijk om eventuele klitten voorzichtig uit je haar te halen. Gewone borstels zijn niet CG vriendelijk. Ze verstoren je natuurlijke krulpatroon, halen je krullen uit elkaar (wat pluizend haar veroorzaakt) en ze kunnen je haren breken door de bolletjes aan het einde van de pinnetjes. Gebruik je vingers (“finger comb”) om door je haar te kammen, of gebruik een borstel zoals een Tangle Teezer of een Denman Brush.

Voor de meeste krultypes wordt geadviseerd een deel of zelfs alle conditioner in je haar te laten zitten. Dit klinkt misschien gek, maar krullend haar heeft die extra hydratatie echt nodig om voldoende gehydrateerd en pluisvrij te blijven. Krullend haar zal hier niet snel vettig van worden. Het haar zal absorberen wat het nodig heeft en het overtollige zal je er bij het drogen uitwringen.

 

 

Stap 3: Styling

Na het wassen van je haar kun je diverse CG vriendelijke styling producten gebruiken. Welke producten voor jouw haar geschikt zijn kun je uitvinden door de bestanden over de haar eigenschappen en productkeuze te lezen.

Na het wassen laat je dus je gewone conditioner of een speciale leave-in conditioner in je haar zitten. Meestal wordt er daarna een CG vriendelijke gel (zonder siliconen en uitdrogende alcohol) gebruikt om je haar te stylen. Het geeft “hold” en is licht waardoor je krullen minder snel uitzakken. Gebruik gel op nat haar. Sommige soorten gel worden hard (“gel cast” / ”crunch”) als je haar opdroogt. Dit is niet erg, het helpt de natuurlijke vorm van je krullen behouden tot je haar droog is. Als je haar volledig is opgedroogd (niet eerder!) kun je de “gel cast” verwijderen door je haar voorzichtig te “scrunchen”. Het resultaat is zachte, goed gedefinieerde krullen.

Drogen:

Droog je haren nooit met een gewone badstof handdoek. Deze stof is te ruw, waardoor pluis wordt veroorzaakt. Maak gebruik van een T-shirt of een microvezelhanddoek. Wrijf er niet mee over je haren, maar knijp er voorzichtig overtollig water mee uit je haar of wikkel je haar erin.

 

Als je het meeste vocht uit je haar hebt gehaald met een doek/T-shirt, kun je clips bij je haar aanzet gebruiken om bovenop wat meer volume te creëren en om je haar sneller te laten drogen. Als je je haar aan de lucht laat drogen, kom dan zo min mogelijk aan je haar. Dit voorkomt pluis. Als je je haar wil föhnen, gebruik dan een diffuser en föhn je haar op een zo laag mogelijke temperatuur.

 

Nog een paar tips:

  • ♥ Breng conditioner aan op de lengtes van het haar en niet op de hoofdhuid
  • ♥ Hoe langer conditioner de tijd heeft om in je haar te trekken, hoe beter
  • ♥ Slaap een nacht met conditioner of (plantaardige) olie in je haren voor extra hydratatie
  • ♥ Vermijd mousse en andere producten die veel alcohol bevatten
  • ♥ Maak het haar klitvrij met een plastic of houten kam met wijde tanden.
  • ♥ Hoe dikker het haar, hoe meer serum je kunt aanbrengen
  • ♥ Laat je haar drogen aan de lucht of föhn het met koude lucht en een diffuser kop

 

Weet je niet meer hoe je jouw krullende haar moet dragen? Hoe verzorg jij krullend haar? Heb je nog tips die voor jou goed werken? Let us know in a comment below 😊

Groetjes van Manon!

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.