De belangrijkste bouwsteen!

Wat is nou de belangrijkste bouwsteen voor je spieren? Voor bepaalde doelgroepen geldt een hogere eiwitbehoefte, namelijk voor vegetariers/veganisten en (top)sporters. Hoe zit dat precies en waar dien je op te letten als je in deze doelgroep valt? Enkele eiwitten worden aangemaakt door ons lichaam, maar de rest moeten we uitsluitend uit voeding halen! Hoe, wat en waar vraag je? We leggen het in dit artikel even uit!

 

Vegetariers & veganisten

De meeste vegetariers eten geen vlees, vis of schaaldieren, maar gebruiken wel eieren en melk in de voeding. Veganisten daarintegen vermijden alle voedingswaren die van dieren afkomstig zijn. Beide groepen hebben een hogere eiwitbehoefte, doordat plantaardige eiwitten vaak een minder gunstig aminozuurprofiel hebben dan dierlijke eiwitten. Dit heeft te maken met biologische waarde van eiwitten. Dierlijke eiwitten hebben een hoge biologische waarde, wat wil zeggen dat er veel essentiele aminozuren (in de juiste verhouding) aanwezig zijn. Deze samenstelling lijkt op die van onze eigen lichaamssamenstelling. De meeste plantaardige eiwitten hebben een lagere biologische waarde, omdat er minder essentiele aminozuren (ook in een minder gunstige verhouding) aanwezig zijn. Door een goed uitgebalanceerde voeding is het zeker mogelijk voldoende eiwitten binnen te krijgen, zonder dierlijke producten te consumeren. Om de opname in het lichaam te bevorderen en de biologische waarde te vergroten, kun je het best verschillende eiwitten combineren. Bijvoorbeeld granen en peulvruchten in één gerecht of granen en noten.

 

Sporters

Spieren bevatten de grootste hoeveelheid eiwitten in het lichaam (ongeveer 40%) en tijdens lichamelijke inspanning spelen spieren een zeer belangrijke rol. Hierdoor ontstaat spierschade. Dat is geen probleem, want door goede voeding (eiwitten) kunnen deze spieren herstellen en opbouwen. Het is dus logisch dat sporters een hogere eiwitbehoefte hebben. Maar hoeveel méér eiwit is optimaal? Dit hangt af van de soort sport die je beoefent, hoe vaak je traint en of je wel of geen dierlijke eiwitten eet. In tabel 1 de richtlijn van de eiwitbehoefte voor sporters (2, 3, 4).

Tabel 1: Richtlijn eiwitbehoefte voor sporters

Doelgroep Eiwitbehoefte (g/kg/dag)
Fitness/duursporters, recreatiefa 0,8 – 1,0
Krachtsporters, onderhoud 1,0 – 1,2
Duursporters, matig-intensiefb 1,2
Power sports, zoals bijvoorbeeld football 1,4 – 1,7
Krachtsporters, beginners 1,5 – 1,7
Duursporters, elite mannen 1,6
Krachtsporters, opbouw 1,6 – 2,0
Vrouwelijke sporters Ongeveer 10-20% lager dan mannelijke sporters

a Sporten 4-5 keer per week voor ongeveer 30 minuten op <55% van VO2-max. Sporten 4-5 keer per week voor ongeveer 45-60 minuten per keer.

Duursporters hebben tijdens zware trainingsweken een verhoogde eiwitbehoefte, zodat spieren sneller kunnen herstellen direct na de inspanning. Krachtsporters die spiermassa willen aankomen, hebben in het begin van dit (trainings)proces een hogere eiwitbehoefte dan in een later stadium. De spieren lijken zich aan te passen aan de stress die krachttraining veroorzaakt, waardoor de richtlijn van de eiwitbehoefte voor het behoud van deze getrainde atleten weer lager ligt (4). Jonge sporters die in de groei zijn, hebben ook een verhoogde eiwitbehoefte.

 

Eiwitten in de praktijk

Voor zowel vegetariers/veganisten als sporters geldt: een goede planning is het halve werk. Als je als sporter een intensievere trainingsperiode ingaat, is het belangrijk een idee te hebben over wanneer je welke eiwitbron aanspreekt. En ‘zomaar’ ineens overstappen naar een veganistisch voedingspatroon kan ook minder fijne gevolgen hebben (geldt trouwens niet alleen voor de eiwitinname, maar ook voor bijvoorbeeld ijzer en vitamine B12). Onderstaande praktische tips kunnen je op weg helpen:

 • Train je? Dan is een eiwit shake de perfecte uitkomst voor een snel herstel van de spieren. Een Whey Eiwit shake wordt snel opgenomen in het lichaam, waardoor de aminozuren sneller na inname beschikbaar zijn voor spierherstel en spieraanmaak.
 • Probeer bij elke hoofdmaaltijd 20-25 gram eiwitten te nuttigen – dus ook bij het ontbijt en bij de lunch! Eiwitrijke tussendoortjes kunnen ervoor zorgen dat je aan jouw eiwitbehoefte kunt voldoen. Waar zit 20 gram eiwit ongeveer in?
  • 200 ml magere kwark (let op het etiket! Zie tabel 2).
  • 3 opscheplepels zilvervliesrijst met vegetarische/veganistische chili (200 gram bonen/kikkererwten).
  • Maar ook in: 3 gekookte eieren; 300 gram peulvruchten; 600 ml sojamelk; 250 gram tofu; 120 gram gemengde noten.
 • Een eiwitrijk tussendoortje, zoals de unieke eiwitrepen “Maxim protein 40%”, zorgt ervoor dat je lichaam optimaal kan herstellen gedurende de nacht. De repen bevatten 20 gram hoogwaardige eiwitten, weinig suiker en vezelrijk. Ideaal als gezond tussendoortje voor iemand die op zoek is naar veel eiwitten en weinig suiker. Daarnaast is deze reep vezelrijk. Vezels verzadigen goed, waardoor je minder snel honger hebt en ze ondersteunen een goede darmfunctie. Ook verkrijgbaar in glutenvrij!
 • Train je meerdere malen per dag? Dan kan een eiwitshake uitkomst bieden voor snel herstel. Vloeibare voeding wordt namelijk sneller opgenomen dan vaste voeding.
 • Sport je veel en eet je veganistisch? Probeer dan eens 200 gram zijden tofu met 100-150 gram vers fruit in de blender. Een soort kwark, maar dan net even anders!

 

maximbanner

 

Supplementen zijn ook een uitkomst

Eiwit is een voedingscomponent dat in veel voedingsmiddelen terug te vinden is. Het zit in eieren, vlees, vis, noten, bonen en zuivel. Zo’n 15% van ons lichaam bestaat uit eiwitten en het is dan ook essentiële bouwstof voor de mens. Eiwitten zijn goed voor je huid, haar, botten, nagels en natuurlijk onze spieren. En hoewel het meestal de voorkeur heeft om eiwitten te putten uit de oorspronkelijk bron (eieren, vlees, vis, enz.), is het soms makkelijker (en lekkerder) om de eiwitten door middel van een supplement binnen te krijgen. Iedere ochtend 3 eieren eten is niet voor iedereen weggelegd. Zeker niet als je het een lange periode moet doen. Laten we even kijken naar de verschillende eiwit-supplementen:

 

 1. Whey eiwitten

Whey eiwitten zijn een restproduct dat ontstaat bij de productie van kaas. De Whey eiwitten onstaan bij de omzetting van melk naar kaas. De Whey eiwitten zijn mede zo populair door het brede aanbod van smaken. Van Whey eiwitten is aangetoond dat ze het lichaam helpen bij het aanmaken van ‘droge spiermassa’, maar ook dat het je helpt om vet te verliezen en je metabolisme verhoogd. De Whey eiwitten worden ook snel opgenomen door je lichaam, waardoor het perfect te gebruiken is na je training om te herstellen. Whey eiwitten vallen in de categorie ‘complete eiwitten’.

 

 1. Ei-eiwiten

Ei-eiwitten zijn de duurste eiwitten die er te krijgen zijn. Dit eiwit soort wordt geproduceerd door de dooier van het ei te scheiden en het restant te laten de-hydrateren. Hierdoor blijven de eiwitten over. Naast de eiwitten zijn deze eiwittenshakes vaak rijk aan vitamine en mineralen, waardoor ze niet alleen helpen bij het opbouwen van spieren, maar ook passen in een gezond dieet.

 

 1. Caseïne eiwitten

Caseiïne eiwitten worden geproduceerd door een scheidingsproces dat wordt toegepast op melk. Tijdens dit scheidingsproces worden de eiwitten gescheiden van de vetten en koolhydraten die zich in melk bevinden. De Caseïne eiwitten biedt dezelfde voordelen als de Whey eiwitten, met als grootste verschil dat deze eiwitten langzamer vrijkomen in ons lichaam. Hierdoor staat dit eiwitten soort ook bekend als perfect ‘slaapmutsje’.

 

 1. Rijst eiwitten

Rijst eiwitten… tsja… rijst staat vooral bekend als ‘koolhydraatarm’… maar bruine rijst is in opkomst! Rijst eiwitten zijn steeds vaker de bron voor vegetarische eiwitten.

Rijst eiwitten zijn hypoallergeen, wat inhoud dat deze eiwitten makkelijk te verteren zijn door het lichaam, waardoor het lichaam deze eiwitten (bijna) volledig gebruikt. Er blijft nauwelijks afval over bij het verwerken van deze eiwitten in ons lichaam. Daarnaast is dit eiwit soort rijk aan vitamine B en bevat het veel vezels.

 

 1. Weight gainer

Weight gainers barsten van de calorieën en zijn bij uitstek geschikt voor mensen die willen aankomen of sporters die zeer intensief sporten en hun energie voorraad willen aanvullen. Dit soort eiwittenshakes zijn vaak, naast rijk aan eiwitten, ook rijk aan koolhydraten.

Weight gainers zorgen ervoor dat je meer calorieen binnen kunt krijgen dan je met alleen voeding zou kunnen. Het voorkomt dat je grote hoeveelheden etenswaren moet verschansen… met de bijhorende investering… wan t daar heb je het over.

 

Get started!

Wil jij ook enkel eiwit supplementen van goede kwaliteit? Bestel deze dan bij de Goodlife Shop! Goodlifeshop verkoopt alleen functionele voeding & supplementen die bewezen veilig en werkzaam zijn. Dit is een internationaal sport en voedingssupplementen bedrijf gevestigd in Nederland. Goodlife Shop verkoopt alleen supplementen die bewezen veilig en werkzaam zijn.

Het assortiment is zeer veelzijdig; Goodlife heeft zijn producten met ingrediënten die voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen. De voedingsproducten worden geproduceerd in een volledig HACCP, GMP, IFS en ISO goedgekeurde omgeving in Nederland. Alle zuivelproducten en eiwitten die zij gebruiken in hun producten, zijn uitsluitend afkomstig van Nederlandse koeien, die onze producten onderscheiden van alle andere producten op de markt. Omdat Nederland bekend staat om de hoogste kwaliteit van zuivelproducten in de wereld, geeft dit hen de mogelijkheid om de zuiverste sportsupplementen van de hoogste kwaliteit aan de klanten aan te bieden. Binnen de productiefaciliteiten in Nederland, staat de kwaliteitscontrole van alle producten, keuze ingrediënten en de laboratorium testen centraal. Hierdoor kunnen zij de hoogste kwaliteit voedingsproducten bieden. En zij doen jou ook nog eens een unieke aanbieding!

 

Like @thegoodlifeshop op facebook en pak direct 20% korting op alle sport- en eiwitvoeding van Maxim en PePP. Ga naar www.goodlifeshop.nl en gebruik de kortingscode: FNFHEALTH voor 20% korting.

Laat je ons weten waarom jij eiwitten zo belangrijk vindt? Laat een reactie achter hieronder. Groetjes Henny 🙂

 

goodlifelogo

 

Bronnen:

1) Jeukendrup A. & Gleeson M. (2010). Sports Nutrition: an introduction to energy production and performance. Human Kinetics.
2) Burke, L. & Deakin V. (2010). Clinical Sports Nutrition.
3) Kreider R.B., Wilborn C.D., Taylor L., Campbell B., Almada A.L. et al. (2010) ISSN exercise & sport nutrition review: research & recommendations. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 7:7.
4) Campbell B., Kreider RB., Ziegenfuss T., La Bounty P., Roberts M., Burke D., Landis J., Lopez H. & Antonio J. (2007). International Society of Sports nutrition position stand: protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 4:8.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.