Brood daar zit wat in… Of niet?

Vogeltjesvoer

Naast vogeltjes en insecten eet ook de mens granen. En ook niet in kleine hoeveelheden sinds de tweede Wereldoorlog. Want het is erg gezond wordt ons verteld door de overheid en de voedingsindustrie. Maar waarom is het gezond? Omdat het veel geld oplevert, daarom! 65% van ons westerse voeding bestaat uit graanproducten als brood, pastas, ontbijtgranen, koekjes en als toevoeging aan gemaksvoeding. Van het graan op de akker naar het fabriceren van de uiteindelijke vorm gaat veel geld om. Van 16 cent per kilo graan naar €2,50 voor 300 gram ontbijtgranen. Zie hier de winstmarge op deze producten. Het is gezond voor de portemonnees van de voedingsindustrie, maar daardoor ook voor ons?

Voedingstekorten

Brood is geen ideale voeding voor de mens. Laten we beginnen met de vitamines en mineralen. Alle granen bevatten lectines en fytaten, deze anti-nutrienten zorgen ervoor dat veel vitamines en mineralen niet kunnen worden opgenomen door het lichaam. Het kleine beetje vitamines en mineralen dat in brood zit, wordt erg slecht of helemaal niet opgenomen door het lichaam, sterker nog, het kan zelfs mineralen gaan onttrekken aan het lichaam. Zie hier je voedingstekorten ontstaan. Daarom maakten mensen vroeger zuurdesem, of het brood ging urenlang de oven in. Hierdoor werd een groot gedeelte van de fytinezuur ongedaan gemaakt. Ook bevatte brood toen nog geen chemische stoffen.

Nadelen industrieel brood

De koolhydraten uit granen zijn allerminst ideaal voor ons. Deze koolhydraten laten je bloedsuiker hemelhoog stijgen en dalen. Zo heb je een uur na een pastamaaltijd weer honger en blijf je snacken. De vezels zijn slecht verteerbaar voor de mens en kunnen schadelijk zijn voor de darmen. Haal je vezels liever uit groente en wat fruit. En dan gluten, een groep eiwitten uit granen. Hier wordt heel veel over gezegd. De antiglutenmanie is een hype volgens ‘experts’. Toch blijken gluten ook voor mensen zonder coeliakie niet gezond, werkt het zelf averechts op de gezondheid en ontstaan er door de consumptie van deze gluten veel vage klachten.

De nadelen van industrieel brood zijn:

– bevat gluten
– bevat chemische broodverbeteraars, rijsmiddelen en geur-, kleur- en smaakstoffen
– bakkergist kan storend zijn voor de darmen
– bevat vaak margarine en/of andere ranzig verhard vet (hartaanval op je bord)
– Fytinezuur en andere anti-nutrienten blokkeren opname mineralen (voedingstekort)
– laat je bloedsuiker razendsnel stijgen (kans op vervelende vetjes en diabetes)
– verslavend, je blijft eten (nog meer kans op vervelende vetjes)
– is behandeld met pesticiden (kans op vage klachten en kanker)
– veroorzaakt veelal klachten als overgewicht, darmklachten, vermoeidheid, migraine, wazig denken, hongerkloppen, maar ook diabetes en een te hoge cholesterol.

Wil je meer energie, een sterker en slanker lichaam en ben je geen vogeltje, stop dan met je lichaam vol te proppen met brood en andere graanproducten en haal je voeding uit onbewerkte producten als biologisch vlees, groenten, fruit en ongepasteuriseerde zuivel. Natuurlijk hoef je het niet helemaal te laten staan, maar maak een bewuste keuze. Wil je  graag brood blijven eten, eet dan biologische zuurdesembrood, zoals ze bijvoorbeeld bij echte ambachtelijke bakkers verkopen. Tip: www.leperron.nl

Gebruikte bronnen zijn o.a.:
Broodbuik van preventiecardioloog William Davis
Het glutengevaar van neuroloog dr. Perlmutter
www.westonaprice.org

Gerelateerde berichten

5 reacties

 1. Ber

  En Bakkersbrood? Elke ochtend even langs de bakker gaan waar het vers wordt gebakken zal toch niet zo slecht zijn?

  Beantwoorden
  • FnFhealth

   Dat ligt maar net aan de bakker. Vraag naar biologisch 100% zuurdesembrood, liefst geen tarwe. Vraag daarbij wat voor hulpstoffen ze gebruiken. Bij veel bakkers is het brood minder vers dan je denkt.

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.