Biologische thee; waarom zo gezond?

Het is hard zoeken om echte goede biologische thee te vinden. In dit artikel lichten wij toe wat biologische thee is en wat de rol van biologische thee is

in de theewereld.

 

Vanuit het concept van de biologische voeding wordt biologische thee gedefinieerd als thee zonder enige vervuiling, de verse bladeren moeten worden geproduceerd aan de hand van biologische methodes, dus zonder gebruik van pesticiden en kunstmest. Daarbij komt ook dat de verwerking, verpakking, opslag en transport zonder verontreiniging van chemicaliën of pesticiden moet worden vormgegeven. Daarom is biologische thee natuurlijke thee zonder vervuiling.

 

In de reguliere teelt van thee worden zeer veel pesticiden gebruikt. Deze worden na de oogst niet van de theeblaadjes gewassen. Deze komen dus pas vrij op het moment dat je de thee in je potje heet water doet. Bij niet biologische thee drink je dus veel gifstoffen die belastend zijn voor je lichaam.

 

Biologische thee; hoe is het begonnen?
Biologische thee werd voor het eerst geproduceerd in Sri Lanka en vandaar uit werd de biologische thee landbouw verspreid naar India, Tanzania, Kenia, Japan en China. Momenteel bedraagt de verkoop van biologische thee in de wereld ongeveer 6000 ton. Het gaat hierbij vooral om zwarte thee (ongeveer 4000 ton), gevolgd door groene thee (ongeveer 2000 ton) en sommige organische oolong theesoorten. Biologische thee wordt voornamelijk geëxporteerd naar West-Europa, Amerika en Japan. In de bovenstaande landen en regio’s is het aandeel van biologische thee ongeveer 1% van de hele thee omzet, terwijl de verkoop van biologisch voedsel meer dan 5% bedraagt, met een jaarlijkse groei van 20%; Vandaar dat de biologische thee markt naar alle waarschijnlijkheid ook nog zal groeien. Het huidige aanbod volume van biologische thee is niet genoeg om aan de vraag te voldoen.

 


Eigenschappen van thee

Dat thee goed is voor je lichaam blijkt uit de vele wetenschappelijke onderzoeken die er gedaan zijn. Het drinken van bijvoorbeeld biologische thee zou de risico’s op hartkwalen en beroertes verminderen. Natuurlijke componenten van groene thee (polyphenol) zouden beschermen tegen verschillende vormen van kanker en caffeïne en anti-oxidanten (catechines) die aanwezig zijn in groene thee, oolong en witte thee zouden het metabolisme verhogen en gewichtsverlies bevorderen.
Van polyphenol (maar ook fluoride) die in thee aanwezig is denkt men ook dat ze de botten verstevigen en zo tegen botbreuken beschermen, maar we doen hier geen claims.


Maar wat thee zeker doet is je humeur verbetern en je helpen te concentreren.
Om optimaal te kunnen profiteren van de positieve effecten van thee zul je wel een biologische thee van goede kwaliteit moeten drinken.

Losse thee of thee uit een zakje?

Thee is er in verschillende kwaliteiten. De beste kwaliteit thee is het hele blad, daarna komt het gebroken blad, vervolgens de fijne gebroken blad. Als laatste is er de zeer fijne ‘thee stof’. Dit is de slechtste kwaliteit thee en volgens de Chinezen slechts afval. Echter is dit de thee die men terugvindt in theezakjes. Wil men een goede thee dan neemt men bij voorkeur een losse thee, zo zie je direct de kwaliteit van de thee. Een ander nadeel van de zakjes thee is dat er gebruik wordt gemaakt van kunstmatige smaakstoffen die in de vorm van piepkleine balletjes tussen de thee zitten. Bijvoorbeeld bij een Earl Grey thee, wat een zwarte thee is met bergamotolie. In de zakjes zijn er balletjes smaakstof toegevoegd in plaats van bergamotolie. Bij een losse thee Earl Grey is er echte bergamotolie gebruikt om de theeblaadjes te verrijken. En vergelijkt men de prijs per kopje dan blijkt dat de biologische thee van Het Theezaakje per kopje niet duurder te zijn dan de zakjes thee uit de supermarkt.

Voordelen biologische thee

Biologische thee bevat veel unieke antioxidanten (zoals ECGc catechine) en vitaminen die kunnen bijdragen aan een betere gezondheid en preventief werken tegen allerlei ziektes (zoals kanker, alzheimer, obesitas) zo blijkt uit onderzoek. In het bijzonder beschermt ECGc catechine tegen vrije radicalen van vervuiling, UV stralen, straling van chemische stoffen die tot cel- en DNA-schade kunnen leiden. Biologische thee helpt het lichaam te detoxen en te zuiveren van schadelijke stoffen.

Waar vind je biologische thee?

Gelukkig zijn er leuke bedrijven als Het Theezaakje waar je kan kiezen uit een uitgebreid assortiment biologische thee. Het Theezaakje is een mooi theemerk, opgericht in Nederland. Zij hebben een eigen theelijn van acht ludieke biologische theemelanges en daarnaast een assortiment van ongeveer 120 verschillende theemelanges en kruiden.

Een met zorg gezette kop thee is al snel te vergelijken met eigenschappen als ontdekken, verwonderen, harmonie en vriendschap. Kleine ontdekkingen, die soms tot grootse verrassingen leiden en deze verassingen vind je in het assortiment van Het Theezaakje. Heerlijk veel smaken, diepgang en combinaties! Er is nog iets anders wat Het Theezaakje uniek maakt…

Het Theezaakje is een Social Enterprise. Dit houdt in dat zij mensen met een arbeidsbeperking helpen om werk van hun talent te maken. Iedereen met een arbeidsbeperking is welkom bij Het Theezaakje om arbeidsvaardigheden te leren, zich te ontwikkelen en in een klein en veilig team het beste uit zichzelf te halen. Ze werken samen met o.a. horeca, bedrijven, retail, zorginstellingen en andere organisaties door heel Nederland. Zij zijn nu nog voor een groot gedeelte afhankelijk van subsidies, maar zouden heel graag hun volledige inkomsten uit de verkoop van thee halen zodat ze een duurzame en zelfredzame organisatie zijn. En daar kan jij bij helpen door hun thee te proberen! Bezoek dan ook snel www.het-theezaakje.nl en neem een kijkje in hun assortiment.


Heb je nu je lievelingssmaken besteld middels de webshop, maar weet je niet hoe je dan de beste thee trekt? Wij helpen je een handje. Hier volgt een bereidingswijze voor een potje voor 4 personen:

  1. Neem ongeveer 8 gramlosse thee.
  2. Doe de thee in een thee-zeef, in een theefilterzakje of los in een theepotje. Gebruik geen thee-ei gezien deze meestal te klein zijn. Thee moet dansen in het water om volledig haar smaak vrij te geven.
  3. Schenk water met de juiste temperatuur op de thee. (80 graden C voor witte en groene thee, 90 tot 100 graden C voor oolong en zwarte thee en 100 graden C voor kruidenthee)
  4. Laat de thee 3 a 4 minutentrekken en schenk alle thee uit. Na 4 a 5 minuten komen de bitterstoffen vrij uit de thee. Een goede kwaliteit thee kun je 2 a 3 maal opnieuw opschenken. De tweede infusie is vaak de lekkerste. In sommige landen wordt de eerste infusie niet eens gedronken.
  5. Hoe langer je trekt, des te sterkeren bitterder de thee wordt.


De thee van Het Theezaakje is één van de betere die we voorbij hebben zien komen. De melanges van Het Theezaakje zijn nu verkrijgbaar in de webshop en is ideaal als een uniek geschenk voor vrienden, (zaken)relaties of gewoon lekker voor jezelf!

Deel jij jouw ervaring met de biologische thee van Het Theezaakje met ons? Laat een reactie achter hieronder!

Groetjes Esther 🙂